Етикетът в тениса

- Понякога извиняваш ли се, Каспър?

- Какво?

- Извиняваш ли се понякога, когато докосваш мрежата?

- Извинявай, но ти загуби точката си не заради мрежата. Аз я вкарах директно.

- Не загубих точката заради това, но ти докосна мрежата.

- След това имаше лесна топка.

- Отпразнувай, а след това добави “извинение”.

Това е разговор между Данил Медведев и Каспър Рууд след като във втория сет в мача от януарския ATP Cup норвежецът реализира брек пойнт и поведе с 3:1. Медведев говори за неписаните правила в тениса: ако след удара ти топката докосне мрежата и това ти осигури игрово предимство, трябва да се извиниш. Често изглежда комично, когато вдигнатата нагоре ръка за извинение се свие в победоносен юмрук. Но това е стара традиция. Именно Медведев я спазва ревностно. С искането му за извинение за нетбол започва конфликтът му със Стефанос Циципас, който след резултатите от мача им в Маями през 2018-та се превръща почти в битка. Постепенно за феновете на играта Медведев се превърна в нещо като “полицай”, който внимателно следи за съблюдаването на етикета в тениса. В социалните мрежи е пълно с мемета, изобразяващи кимащия одобрително с глава Медведев всеки път, когато се спазват нормите в тениса. А с такива е пълно.

Етикетът в случай на удар по тялото

Опитва се да ме удари в тялото и смята, че това е нормално”, са думите, които поставят началото на тристранен разговор между Анди Мъри, Хуан Мартин дел Портро и съдията Фъргюс Мърфи на турнира през 2008 г. в Рим. Това е същият разговор, от който остават легендарните думи на британеца: “Той отново каза нещо за майка ми, какво по дяволите прави?

Понякога в тениса се случват такива ситуации - при някой от ударите топката да попадне в тялото на съперника. В този случай не е забранено “пострадалият” да върне по същия начин топката в тялото на противника, но повечето смятат, че не е добре да се отговаря така. Например през 2012-та по време на Australian Open Томаш Бердих не пожелава да се ръкува с Никълъс Алмагаро, защото той го уцелва с топка в гърдите. По-късно казва, че съжалява за тази си постъпка, но смята, че испанецът не е постъпил правилно: “Такива неща не бива да се случват в тениса. Може би и двамата сме сгрешили, но сега сме квит.

Ударът в тялото е ефективна тактика (особено в двойките), тъй като противникът вместо да се настройва за удар, всъщност се опитва да се прикрива, а съперникът му печели точка или за сметка на топка в корта или за сметка попадане в тялото на противника.

Но е нормално да се поднасят извинения за подобни удари - както миналата година журналисти поискаха от Ник Кириос да се извини на Надал за неколкократните му удари в тялото му по време на мача им на Уимбълдън. Самият Надал пък не се е извинил на Джокович, когато негова топка попада в лицето му.

Изводът: можете да ударите противника си с топка в тялото, но е желателно това да се случва наистина в крайни случаи. И тогава трябва да поднесете извинение.

Етикетът за радост при точка

В тениса, за разлика от баскетбола например, може да изразиш радостта си от спечелена точка, гледайки съперника си в очите. Но такова поведение не се приветства. Например Tennis Australia съветва: “Уважавайте съперника! Може да отпразнувате успеха си, но не е учтиво да разтърсите юмрук, да “изсъсквате” възклицание “Да!” или да се обръщате доволно към публиката, когато съперникът ви допусне грешка.

В някои ситуации са включени допълнителни изисквания. Например, имаше много недоволни от това как Джокович отбеляза спечеления сет на полуфинала в мача против Федерер на Australian Open. Дори Роджър погледна с недоумение. Всъщност причината е, че всички знаеха, че швейцарецът играе с контузия, а точно в такива ситуации въздържанието е препоръчително.

Етикет при спор със съдия

Много тенисисти влизат в спор със съдията в опит да разконцентрират съперника си. Разбира се, съдиите понякога грешат и разговорът с тях е напълно оправдан. Но има играчи, които целят по този начин да нарушат ритъма на игра на съперника си. Преди като подобен вид спорещ е била известна Родионова, а сега най-големият спорещ е Кириос. На US Open-2019 той толкова вбесява Стив Джонсън с претенции към рефера, че го пита: “Искаш да играеш тенис или да правиш поредица от глупости, Ник?

Като цяло недоверието към арбитрите се възприема като необходиима мярка. И например миналата година в Мадрид Циципас толкова често моли съдията да слезе от кулата и да провери маркировката на корта, че накрая по негов адрес Надал пусна шега: “Не бих искал да играя срещу него без съдия.

Етикетът по отношение на викове и стонове

Правилата забраняват да се създава пречка на съперника, включително да се вика в лицето му. Има прецеденти, когато играчи са наказани за пародиране на други. Например през 2019-та, когато Лаура Зигемунд имитира стоновете на Сара Сорибес Тормо, и съдията спира играта и дава точка на испанката. Да се вика и крещи със собствен стил никой не е забранявал - с изключение на Каролин Возняцки, която през 2018-та в Доха се оплаква на съдията от виковете на Моника Никулеску. “Разбира се, тя само така може да спечели.” При това Возняцки твърди, че Никулеску стене в момента, в който датската тенисистка нанася удар: “Понякога извиква “уу”, а понякога “аааа”.

Справедливостта на тези претенции е спорна.

Етикетът при избора на скамейка

Федерер се счита за джентълемена в тениса и има 13 награди за спортен дух и честна игра. Но феновете на Новак Джокович имат известни претенции към поведението му. На турнирите играчите излизат на корта според рейтинга си - първи е този с по-ниския рейтинг. Трядиционно този, който излиза пръв, трябва да заеме пейката вляво от съдийската платформа - обикновено по-далече от изхода. Но на един от финалите през 2012-та Федерер заема мястото, предназначено за Джокович. Сърбинът, забелязал това, се ядосал и загубил първите девет точки в мача. На финала през 2015-та швейцарецът направил същото, като дори не се смутил от факта, че на столовете били сложени персонализирани кърпи. След като победил, Федерер казва: “Честно казано, за мен кърпата не означава много. Аз излязох на корта първи и обикновено който излиза първи, избира къде да седне. За мен това е правилото, а не кърпата. Може би за вас една кърпа означва повече. За мен това е вещ, която се взима в банята.”

Етикет при ръкостискане

Отново се обръщаме към гайда на сайта на Tennis Australia: “Ръкувайте се здраво и поздравете опонента си в края на мача. Никой не иска “умряла риба” в ръката си след голяма победа.” На изключително яростна критика е била подложена Агнешка Радванска, която не поглежда Сабина Лисицки, докато се ръкува с нея след поражението си на полуфинала на Уимбълдън през 2013-та.

Не трябва да стискате ръката твърде силно. Желателно е да гледате съперника в очите, но не и настойчиво.

Като цяло в тениса, както и в живота, най-важното е просто да не бъдете гадняри.

Последни публикации