Колко често да се наплита тенис ракетата: експерт на HEAD отговаря

“Натягайте кордажа на всеки три месеца!” - чувате го от повечето треньори в тенис клубовете. И в този момент доста любители вдигат рамене и си мислят, че треньорът сигурно има договор с местен “плетач”: “Кордажът ми няколко месеца.”, “Платих доста за него.”, “Какъв е проблемът?”

Проблемът е, че ако не сменяте кордажа достатъчно често, това може да навреди на играта и здравето ви. “Повечето хора подценяват въздействието на наплитането не само върху тяхното игра, но и върху тялото им”, казва Денис Фабиан, глобален бизнес мениджър за HEAD Accessories.

“Какъвто и кордаж да използвате, при наплитането, както рамката, така и кордажът трябва да са под напрежение. Това напрежение постепенно намалява, но също и еластичността на кордажа, като това намалява способността му да предпазва ръката от вредни вибрации. Това се случва без значение какво е наплитането”, казва Фабиан.

Основното правило е, че трябва да сменяте кордажа си толкова пъти в годината, колкото пъти на седмица играете тенис. С други думи, ако играете три пъти седмично, трябва да сменяте кордажа на ракетата си три пъти годишно. Но веднъж годишно е минимумът, а още по-добре е да сменяте струните преди летния и преди зимния сезон.

Но не всичко е свързано с кордажа - типът му може да окаже огромна разлика както в ефективността на ударите, така и по отношение на здравето на доминиращата ръка на играча.

Полиестерни струни за тенис

“Кордажът от полиестер е много популярен сред тенисистите и това е жалко, защото макар да изглеждат изгодни във финансово отношение, полиестерните струни често не са най-добрите за играч, който играе два пъти седмично”, казва Денис Фабиан.

“Полиестерните струни са на пазара от около 20 години. Те наистина помогнаха на играчи като Густаво Куертен да издигнат играта си на следващото ниво, но еластичността на полиестерната струна не трае толкова дълго. За топ играчите, които сменят кордажа си всеки ден, това не е проблем, но е проблем за клубните и парковите играчи, които играят много по-често. Ако струните издържат дълго време и не се скъсат, играчът остава с впечатлението, че те са отлични и здрави, така че може да спести от повторното им затягане. Който мисли така, се лъже: добре е за китка, лакът, рамо и т.н.”

И ето още едно правило – уверете се, че магазинът за спортни стоки, който предлага обтягане, разполага с поне шест различни вида кордажи. Важно е клиентът да има възможност да говори с консултант, който знае какви връзки и напрежение са подходящи за конкретната ракета.

Колко издържа кордажът на тенис ракетата?

Често кордажът “умира” преди да се скъса. Много играчи чакат този момент, но много преди това кордажът е загубил своята еластичност и други свойства, които са повлияли на играта преди това.

Денис Фабиан съветва: “Не всички тенисисти са еднакви и всеки консултант-продавач трябва да съобрази индивидуалните особености на играча - мощност, контрол, въртене. Това ще минимизира риска от травми и ще увеличи комфорта на игра. Тази информация може да се получи от самите играчи, ако се задават правилните въпроси. От своя страна играчите трябва да са подготвени да търсят някой, който да говори с тях, така че да получат правилната ракета, правилния тип кордаж и правилното напрежение при наплитане.”

Проблемът е, че не винаги е лесно да намерите точния човек, от когото да получите съвет. Затова HEAD обучава своите представители.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

10 професионални стъпки в избора на тенис ракета

Оловна лента - как се използва и защо ви е необходима

Последни публикации