Когато полевите играчи сложат вратарските ръкавици

Във футбола, както и в живота, всичко може да се случи. Случва се вратарят да бъде отстранен от терена и да няма с кого да бъде сменен. Случва се и вратарят да се контузи. В такива ситуации не се дават отстъпки. Налага се на вратата да застане някой от полевите играчи.

Историята познава примери, когато такъв “вратар в нужда” успява да опази вратат от неизбежен гол. И то доста ефективно.

Джон Тери (“Челси”)

Много хора си спомнят тежката контузия на вратаря Петър Чех. Той получи фрактура на черепа, напусна терена, а през остатъка от футболната си кариера игра в специална защитна каска, за която получи прякора Tankman. Но не всички си спомнят как завърши мачът на Челси с Рединг в далечната 2006-та. Нещата вървят много зле за лондончани. Пострадал е и резервният вратар на тима. Тогава в ролята на вратар встъпва един от най-добрите защитници в историята на английския футбол Джон Тери. Тогава Челси побеждава с 1:0. “Рединг“” преминава в атака, но Тери не пропуска нито една топка. Освен това той играел, според свидетели, доста уверено, макар и твърде сериозно.

Пеле (“Сантос”)

На вратата се е налагало да застава и на легендарния Пеле. Той е трябвало да замени вратаря Жилмар (когото между другото наричат “Пеле на вратарите”) в мач срещу “Гремио” през 1963 г на полуфинала за купата на Бразилия. В 86-тата минута Жилмар е изгонен за нарушение, до този момент Пеле вече е отбелязал три гола на противниковия отбор. Затова застава на вратата изненадващо спокоен и до края на мача не допуска гол. Това носи заслужена победа на “Сантос”. А случаят е вторият в общо четири в кариерата на Пеле, когато се е налагало да бъде вратар. Според мнозина обяснението за успеха му на тази позиция не е в късмета, а във вродения му талант за скачане.

Козмин Моци (“Лудогорец”)

Това едва ли ще се повтори. Шампионска лига, среща между българския “Лудогорец” и румънския клуб “Стяуа”. Серия от плейофите. И двата мача завършват при резултат 1:0 в полза на домакините, реферът назначава продължения и по време на него отстранява вратаря на “Лудогорец” от терена. Ситуацията е все същата – няма кой да го замени. Стига се до дузпи. Защитникът Козмин Моци застава на вратата. Въпросът се усложнява допълнително от факта, че той е румънец по националност. Но Моци е играч на българския клуб и му е предан. Тогава се случва невероятното: защитникът не само спасява две дузпи, но и сам вкарва на противника. “Лудогорец” печели и напредва през състезателната схема.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как се спасява дузпа?

Начинът на мислене на вратаря

Последни публикации