Как се спасява дузпа?

Най-тежкото изпитание за всеки вратар е дузпата. Разбира се освен уменията, най-добрият приятел в това изпитание са вратарските ръкавици. Но все пак да обърнем внимание и на уменията и триковете.

Единадесетметровият удар е най-лошото наказание във футбола, защото в повечето случаи дузпата завършва с гол. При височина на вратата 2.44 м и ширина 7.32 м вратарят има престъпно малък шанс да спаси отбора в ситуация, когато ударът е от близко разстояние. Все пак спасявания се получават и то красиви. Има начини за това.

Направете проучване

Ако е възможно, проучете противниците: много по-лесно е да се предвидят действията на атакуващите играчи, отколкото на вратарите. Почти всички нападатели имат отличителен стил за изпълнение на дузпа, с който се чувстват по-уверени. Проследете техни скорошни изпълнения и помолете съотборниците си да тренират с вас в навечерието на мача.

Проучете как мислят нападателите

Всичко е свързано с психолгията. Опитът ви да внесете дисбаланс у изпълняващия дузпата ще е забавен за публиката и ще ви даде увереност, но ще дестабилизира опонента ви. Има много начини да го накарате да си мисли, че знаете къде ще удари той. В крайна сметка го е правил десетки или стотици пъти и това ще го накара да се съмнява дали наистина сте наясно!?

Друг разпространен трик е визуалният контакт с очите. Това ще накара изпълняващият дузпата да повярва в спокойствието на вратаря, дори и всъщност то да не съществува у него. Поставете сами топката на единайсетметровата отметка и се върнете към вратата, вървейки с гръб към нея и с поглед към противника, сякаш държите нещата под контрол.

Има вратари, които използват трик за разсейване - например преди изпълнение на дузпа размахват ръце или люлеят таза си. Понякога работи.

Запазете спокойствие

Най-очевидният съвет, който не трябва да бъде пренебрегван от играч на каквато и да е позиция, е да запази хладнокръвие и да бъде изцяло фокусиран във всеки един момент от играта. В мачове с висока енергия е изкушаващо да се поддадете на емоциите и да хванете вълнението от трибуните, но това само ще намали концентрацията и шансовете ви за успех.

Покрийте се колкото е възможно повече

Колкото повече вратарят затваря вратарското поле, толкова по-малък е шансът на нападателя да изпрати топката в мрежата. Можете дори преди скока да разперите ръцете си встрани. Това ще ви помогне да получите по-добро усещане за целта, да повишите самочувствието си и, връщайки се към втората точка, малко да сплашите опонента си. Важно е да не стягате краката си и да не огъвате коленете си, а да бъдете максимално изправени, като целта е покриете повече пространство.

Изборът на момента на скока

Не бързайте със скока, хвърлянето твърде рано ще позволи на противника да реагира и да изпрати топката в празната част на вратата. Наказателният удар винаги е взаимен опит на вратаря и стрелящия да се разгадаят, като всеки се опитва да скрие намеренията си възможно най-дълго. Колкото по-късно вратарят се отдели от тревата с отскок, толкова по-трудно е за стрелящия.

В световен мащаб вратарите са разделени на две групи: някои гадаят и в последния момент скачат в един от четирите ъгъла на вратата, други предпочитат да играят с топката и скачат само след като противникът е ударил. Първата техника дава шанс за достигане на топката, изпратена точно под гредата, а вторият увеличава шансовете за спасяване, ако противникът стреля по-близо до центъра на вратата.

Дръжте ръцете си здраво

Скочили сте за топката, протегнали сте се до линията и дори сте посегнали към топката, но това все още не е успех. Най-досадното нещо в такава ситуация е да пропуснете топката през ръкавиците или бавно да я върнете обратно в краката на противника. Ръцете от китките до върховете на пръстите трябва да бъдат под напрежение, за да отблъснат сигурно топката от вратата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

5-те характеристики на добрия вратар

Начинът на мислене на вратаря

Последни публикации