5-те характеристики на добрия вратар

Какво означава “добър” вратар? „Той направи няколко брилянтни спасявания, очевидно е страхотен вратар.“ Това изречение може да бъде основа за дълъг спор. Няколко прилични спасявания, добро изпращане на топката в центъра или спасяване на гол обаче не са достатъчни, за да бъде наречен вратарят добър. За това се изискват много повече неща.

За разлика от нападателя, който може да пропусне да речем 6 удара, но да отбележи 1, вратарят не е добре, ако направи 6 грешки и спаси само веднъж.

Как можем да преценим способностите на вратаря? Помага ни английския модел за вратар “DNA Characteristics”, според който оценката се прави възо основа на 5 части: психологическа, тактическа, социална, техническа и физическа.

Може да се твърди, че психологическите елементи са продукт на технически/тактически/физически успех на вратаря. А социалния елемент разглеждаме като нещо, което узрява с времето, с напредването на възрастта на вратаря. В крайна сметка отличната комуникативна способност е от съществено значение, за да бъде вратарят добър, тъй като така по-лесно контролира играта, по-лесно взима решения или влияе върху взимането им. Въпреки че всички тези характеристики едновременно са важни, в кариерата те имат своите етапи на изграждане, за да доведат до успехите на вратаря.

ТЕХНИКА

Основите за всеки добър вратар е изграждането на солидно техническо обучение. Важно е да стане в ранна възраст, тъй като докато са млади, вратарите по-лесно формират навици и умения. Способността да усвояваш нова информация и да я прилагаш в практиката с напредването на възрастта става все по-трудно.

Техниката остава завинаги. Тя не само позволява на вратаря да бъде по-ефективен при спасяването, но и да играе по-безопасно и по-ефективно. Също и да прави бързи преходи в атака. Изграждането на добра техника помага и за формирането на дисциплина, а това оказва влияние на отношението към самата игра и към екипа. Трудно е да бъде променен вече заложен метод на обучение и тренировки за вратаря. Затова треньора и школата трябва да бъдат избирани много внимателно.

„Знанието умножава 10 000 часа работа е равно на умение.“

ПСИХИКА

Трябва да умееш да контролираш мислите си, докато си на пейката. Между успеха и неуспеха във футбола в повечето случаи стои психологическата стабилност. Подценяването на физическата подготовка често може да наруши психическата стабилност. Затова е грешно мнението на мнозина, че на вратарите им е по-лесно, защото не се налага да тичат. Всъщност вратарят диктува играта и дава насока на съотборниците си. Нервният вратар ще им предаде тревога, а на защитниците им е нужна увереност. Способността да останете спокоен във всяка ситуация е жизненоважна за високия професионализъм на вратаря. Вратарят трябва да умее да бъде фокусиран във всеки момент и да издържа дълги периоди без комуникация със съотборниците си.

ТАКТИКА

Остроумието и начинът на комуникация - социалните умения са ключови за добрия вратар. Те също се “инсталират” на фаза развитие и са ключови за представянето в играта. Взаимодействието му със съотборниците е ключово за това вратарят да бъде пълноценна част от отбора. В днешно време вратарите вече не се разглеждат като отделна единица от полевите играчи и способността да се поддържа връзка между тях е жизненоважна за сплотеността и ефективността на отбора.

СОЦИАЛИЗИРАНЕ

Зрелостта идва с възрастта. Всъщност повечето аспекти от характеристиките на вратаря узряват с възрастта. Например по отношение на тактиката, по-напредналите вратари могат да се отличат чрез играта си с крака. Не всеки има способността да забелязва пропуски и пасове - 70% от съвременната игра на вратаря е с крака. Комуникацията е ключът към това да бъдете добър спортист във всеки спорт, но при футболния вратар е ключово умение. Може да сте били най-тихият ученик в клас, но когато сте на терена ВИЕ КОМАНДВАТЕ. Добрият вратар е съюзник и подкрепя всички. Ясна комуникация е необходима в сложни тактически ситуации. А вратарят вижда всичко.

ФИЗИКА

Физическият аспект е този, който е считан за най-маловажният. Или поне в сравнение с изброените по-горе фактори. Скоростта, бързината, отскокливостта са ключови, а не височината или развитата мускулатура. Добрите вратари използват всяка част от тялото си: например, ако не е висок, ще рабти с краката си. Тактическата зрялост тук помага много.

Важно е присъствието. А може да имате такова и без да сте физически развити. Когато става въпрос за вратари, тези с развити тактически и комуникационни умения превъзхождат други, които разчитат единствено на физиката.

И така, кое прави един вратар добър? Редът на изброените за това фактори и поетапното им изпълнение са това, което определя успеха за добрия вратар. Въпреки това личното отношение е над всичко.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Начинът на мислене на вратаря

12 трика, за да бъде вратарят добър

Последни публикации