Кога младите тенисисти да започнат със силовите тренировки?

Тенисът е сред най-разпространените спортове сред младите (всъщност сред всякакви възрасти) в световен мащаб. Затова е важно да имате правилната информация за самата игра, както и за подготовката. През последните поне 10-15 години един от най-често задаваните въпроси относно тренировките е “Кога детето да започне силови тренировки в тениса и какви силови упражнения да прави?”

За да бъде изграден физически издръжлив, мощен и отличен играч, е необходима постоянна и стабилна силова основа, независимо от възрастта - тя трябва да бъде фокус. Силовите тренировки никога не трябва да спират - те трябва да са постоянен тренировъчен елемент, който да бъде развиван непрекъснато. Тенисистите никога не са твърде млади, за да започнат!

Основна тема е кои са най-добрите начини да се инкорпорира силовата тренировка в ежедневната, за да се развият физическите умения по най-ефективен и безопасен начин. Треньорите на деца и юноши са заинтересовани как младите да тренират като възрастни, без да рискуват травми или претоварване, което би могло да ги обезсърчи и да се почувстват претоварени.

Затова обучението на деца трябва а е различно от това на възрастните. Фокусът за младите спортисти трябва да е върху:

  • изграждането на основата;
  • развиването на звукови техники;
  • развиването на подвижността на ставите в безопасни граници;
  • нарастване на мускулна сила;
  • осъзнаване на тялото.

След като са развити тези аспекти, едва тогава може да бъде натоварван със силови тренировки младият тенисист. Ако не е поставена стабилна основа, физическите натоварвания при младите могат да причинят контузии. Играчите на възраст под 16 години не трябва да бъдат натоварвани с упражнения с тежести, освен ако не са добре подготвени с основата. Слабо физически развити играчи без опит в тренировките рискуват травми.

За всички трениращи тенис на 16 и под тази възраст е препоръчително да изпълняват 6 основни модела на движение - Lunge, Squat, Bend, Pull, Push, и Rotation. Едва след като са усвоили последователното изпълняване на всичките 6 модела, само тогава в тенис програмите за тениране могат да бъдат включени силови упражнения. Изометричното обучение е отличен начин да се изгради умение за заемане на правилна позиция, за да могат да продължат с усъвършенстването на упражненията.

Изометричните тренировки са ефективни за натоварване на мускулите, докато тялото е в технически правилна стабилна позиция. Само тогава играчът може наистина да осъзнае какво трябва да развива във физиката си, към какво да се стреми в развитието си - повишаване на мускулната сила, развиване на звуковата техника, осъзнаване на движенията. Затова е важно да се развие мобилността на цялото тяло, преди да се започне със силовата програма. Така ще бъде развит капацитета на ставите в цялото тяло (глезени, ханш, гръбначен стълб, рамене). След като това бъде постигнато, може да се работи върху подобряване на позициите, които да бъдат стабилизирани и подсилени за по-голяма ефективност. Така се финализира процесът на изграждането на мобилен и силен млад тенисист.

Силовите тренировки за деца и юноши трябва да се изпълняват редовно, за да се изгради правилна основа. Упражненията трябва да са съобразени с възрастта, специфични за тениса и да имат прогресивен план.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Каучукът Джокович

Най-лесният начин да си помогнете при “тенис” болки

Последни публикации