Какво се случва, ако вратарят получи червен картон?

Отстраняването на играч е кошмарът на всеки футболен треньор. Цяла седмица той чертае и строи тактика за предстоящия мач, но червеният картон зачерква всичките му схеми. Най-лошият сценарий е, ако трябва да бъде изваден вратарят от терена. Като оставим настрана правото на игра с ръце в наказателното поле, за вратаря важат същите правила, както и за полевите играчи, така че никой отбор не е имунизиран от подобно развитие на събитията.

Ами сега?!

Има два изхода от ситуацията: или резервен вратар, или футболист, който вече е на терена, и ще заеме мястото на вратата. В идеалния случай треньорът ще постави един от полевите играчи на пейката и вместо него ще пусне резервен вратар, но към края на срещата отборът може да загуби и тази опция.

На съперниците е разрешено да правят не повече от три смени на среща (заради Ковид някъде се разрешават пет), така че ако всичките са изчерпани, вратарските ръкавици се слагат от играч на друга позиция. От този момент до последния съдийски сигнал отборът е в незавидна позиция, тъй като обикновено полевите играчи нямат необходимите умения да защитят вратата.

Полеви играч на вратата не е често срещана ситуация, но се случва поне веднъж на сезон, дори и в мачове от топ турнирите. Обикновено треньорът използва последната смяна към края на мача, така че неосновният играч да не стои толкова дълго под вратата. Това дава повод снимки на играчи в необичайна роля се разхождат в социалните мрежи, а самите те с удоволствие се наслаждават на случилото се.

Куриозите с червен картон

Били сме свидетели на комични ситуации. Например вратарят на еквадорския отбор Барселона Максимо Бангера по време на двубой с колумбийксия Атлетико Насионал симулира припадък, за да не получи най-строгото наказание от съдията. Бангера е лежал преструвайки се в продължение на минута и половина, докато съдията чакал с червен картон в ръка. В крайна сметка, вече на крака, Бангера е бил изгонен.

Друг куриозен случай е получаването на черве картон на вратар заради облекчаване зад футболната врата. Героят тук е италианецът Армандо Приско - вратар на четвъртодивизонния италиански отбор Месина.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Когато полевите играчи сложат вратарските ръкавици

Начинът на мислене на вратаря

Последни публикации