Какво да правим, за да не се запотява маската на пистата?

Запотяването на маската е може би най-големият проблем, с който се сблъскват повечето скиори. Разбира се, производителите се опитват да се борят с това, като прилагат всякакви иновации, технологии и дизайн - нагряващи лещи, вграден вентилатор в рамката… Непрекъснато се подобряват качеството на покритията “против замъгляване”, нанесени върху лещите. Но засега няма технология, която да осигурява 100%-ова гаранция, че няма да има конденз на обектива и която би осигурила на скиорите кристално чист поглед във всички ситуации. Ето защо, за да предпазите маската си от замъгляване, може да се опитате просто да следвате съветите по-долу.

Първо, да си припомним защо маската се замъглява. Заради въздуха водата се кондензира върху повърхността на лещата заради температураната разлика между външната и вътрешната страна. Колкото по-висока е влажността и температурата от вътрешната страна, толкова по-голяма е вероятността от запотяване. Точно това трябва да избягвате. Не е страшно, ако маската се замъгли отвън - повърхността й е достатъчно здрава и непретенциозна, за да я избършете и да изсъхне бързо. Но ако изпотяването е отвътре, няма да е лесно да се справите с него бързо. Затова следвайте тези правила:

Никога не поставяйте маската върху покрита със сняг шапка или върху изпотеното си чело. Влагата веднага ще се кондензира върху вътрешността на лещите. Това само потвърждава предимствата на вградената в каската маска.

КАСКА RADAR + Допълнителна плака/ 323250

Опитайте се да не държите върху лицето си маската по време на интензивна физическа активност, например ако се опитвате да излезете от дълбока пудра. В такива моменти телесната температура се повишава заедно с изпотяването, и цялата изпарена на повърхността на кожата влага се отлага по лещите. Ето защо е добре да носите в себе си и слънчеви очила за подобни моменти - преходи, разходки или просто в по-топло време. Поставяйте маската в специални джобове на подвижната си раница далеч от тялото.

Избирайте правилно текстилната маска за лице, която слагате под каската. При дишане отделяме голямо количество топъл и влажен въздух. Той се издига нагоре и попада под маската, особено ако сте дръпнали текстилната си маска върху устата и носа. Особено важно е маската да приляга достатъчно плътно върху лицето ви, така че да няма отворени пролуки, през които топлия въздух да навлиза безпрепятствено.

Когато сте в кабинковия лифт, опитайте се да държите маската си в ръце, далеч от топлата кожа на лицето или далеч от изпотените ви съседи по седалка. Ако в кабинката няма много хора, просто плъзнете маската върху каската.

Всяка ски маска е снабдена с някаква вентилационна система. Най-малкото това е тънък слой пяна от каучук, покриващ широките отвори, разположени по целия контур на рамката. Чрез тях топлия и влажен въздух излиза изпод рамката, като така намалява риска от кондензация на лещите. Затова винаги проверявайте тези вентилационни отвори да не са покрити с лед или сняг, а също така и да не са плътно блокирани от дрехи и аксесоари.

КАСКА KNIGHT titan 324129

Най-добре маската се проветрява по време на каране. Затова, за да премахнете конденза, ако е на повърхността на лещите само, ще помогне много насрещния въздух при спускане.

Когато влизате в кафене или в затоплено помещение, не махайте маската веднага - изчакайте температурата на повърхността на лещите за малко да се изравни с тази на помещението. Това намалява шансовете за запотяване от вътрешната страна.

Ако маската все още е запотена, няма нужда да се паникьосвате и да взимате прибързани решения. Като начало не сваляйте запотените лещи на студа - влагата ще замръзне и вместо капчици вода, лещите ви просто ще замръзнат. Не търкайте влажния филтър отвътре, особено с ръкавици - това не само ще го надраска, но и ще разруши покритието против замъгляване. Можете да бършете лещите само когато са сухи и само с мек текстил. Винаги носете резервни очила, за да ги смените при замръзване.

За да запазите и поддържате покритието против мъгла дълго време, използвайте за почистването само специализирани за целта продукти, одобрени от производителя.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как да се грижите за маската?

Маска, визьор или хибрид?

Последни публикации