Маска, визьор или хибрид: какво да изберете?

От момента, в който се появиха маските за ски на пазара за спортна екипировка, веднага стана ясно, е този модел ще търпи постоянно развитие. И разбира се последва появата на визьора и на хибрида. В един момент се оказвате пред сериозен избор: какво ще ви служи най-добре на пистата?

Ски маска

Ако сте начинаещ в ските, тогава се налага да се запознаете с цялата налична информация, дизайнерски особености, технологични функции на ски маските, за да знаете какво да търсите конкретно за вас. Това превръща професионалните консултанти в представителните магазини в повечето случаи са незаменими. Високата скорост и различните метеорологични условия налагат прецизен избор, тъй като това е защитата на очите от слънце, вятър и студ. Но ключовите характеристики са: вид на лещата, нюанс и цвят, наличието на взаимозаменяеми лещи, размер на рамката и захващането.

Лещите са цилиндирчни и сферични. Цилиндричните се огъват хоризонтално и остават плоски вертикално. Осигуряват отлична видимост отпред, но не са най-добрият избор за фрийрайд, тъй като предоставят по-малък ъгъл на видимост и известно оптично изкривяване. Сферичните лещи се огъват както хоризонтално, така и вертикално, поради което имат и леко изпъкнал вид. Добър вариант са както за скиори, така и за сноубордисти, тъй като предоставят идеална периферна видимост. Освен това сферичните лещи намаляват т. нар. „слепи петна“ и увеличават обема между лицето ви и студа навън, което означава по-добра изолация и въздушен поток, което от своя страна намалява вероятността от замъгляване.

Количеството светлина, което пропуска ски маската, се нарича Visible Light Transmission (VLT) и се дефинира като процент светлина, пропускана през обектива на лещите. Степента на защита на очите и цената на маската пряко зависят от тази характеристика. Какъв трябва да бъде този процент и как да го изберете ще ви консултират в Sportstation.

Всеки цвят филтрира по различен начин светлината и има предимства в различни атмосферни условия. Различните цветове са: прозрачен, жълт, розов, оранжев, розово-меден или медно-червен, сив (платинен), тъмнокафяв, огледален, зелен и преливащи цветове. Консултирайте се подробно кой цвят какъв ефект осигурява и в зависимост от характеристиките на карането ви, консултантите ни ще ви помогнат да направите най-добрия избор.

В допълнение към цвета на лещите, производителите прилагат и различни функции, на които е необходимо да обърнете внимание. Такива са защита от UV лъчи, огледално покритие за намаляване на отблясъците, поляризирани лещи (които подобряват общата яснота на изображението и осигуряват контраст и яснота и така намаляват умората и напрежението в очите), двойни лещи (създават термична бариера), с хидрофилна обработка, фотохромни лещи (приспособяват се към променящите се условия на осветление) и други технически характеристики.

Още критерии, които трябва да имате предвид при избора на маска са и вентилацията, закопчаването, размерът, съвместимостта с каската, условията за поддържане. Външният вид никога не трябва да е водещ в избора на маска, а основният критерий трябва да е надеждността. Ако сте решили да експериментирате на пиститите или в горите, но едновременно да бъдете стилни и с ефектна визия, тогава може да се насочите към избора на визьор или хибрид.

ВИЗЬОР

Плюсовете и минусите на визьора са по-скоро субективни, но все пак има такива. Когато каската и очилата са едно цяло, това от една страна повишава безопасността. Освен това, ако носите диоптрични очила, лесно може да сложите визьора върху тях. Идеята да няма никаква празнота между каската и кожата на челото означава да си спестите главоболието най-малкото. Точно подобни критерии са в основата на новия модел визьор Radar на HEAD. Той гарантира комфорт за носещите очила. В допълнение осигурява неограничено зрително поле, както и защита срещу вятър и вода. Очилата изглеждат като стандартните, но са с двойни лещи и са интегрирани в каската с помощта на „бънджи“ ластици. Само с едно издърпване можете да ги поставите над каската и след това лесно да ги върнете върху лицето си. Системата Sphere Fit гарантира перфектно прилягане, а магнитната катарама Fidlock гарантира идеално обезопасяване. Очилата изглеждат като традиционни, а каската отговаря на последните тенденции. Лещите могат да бъдат сменени лесно за секунди чрез интегрирани катарами. HEAD Radar изглежда като визьор, който ви предлага всичко!

Според някои любители на фрийрайда визьорът не е най-подхгодящото решение за тях, тъй като бързо се пълни сняг, което е типичното за каране извън склоновете. Когато карате извън пистите, може би по-подходящи за вас са ски маска или хибрид.

ХИБРИД

Обективно погледнато между хибрида и ски маската им 99% сходство. Разликата е в това, че при хибрида липсва фиксиращ ластик, което го прави по-елегантно решение като визия. Но сходството между тях автоматично приписва всички характеристики на ски маската и върху хибрида. Ако обичате да карате с ниска скорост и да се наслаждавате на красотите на природата, хибридът е подходящ. По-високата скорост и адреналиновите ситуации „обичат“ по-сигурния захват на маската.

Последни публикации