Как да се грижите за маската?

Съвременната висококачествена ски оптика е основен елемент в оборудването на скиора, най-вече заради използването на гъвкави и издръжливи материали, устойчиви на удари и драскотини. Въпреки това маската не може да запази първоначалните си качества – за да не се замъглява и да осигурява кристално чист обзор, тя трябва да бъде поддържана грижливо според някои правила. Същото се отнася и за транспортирането й.

Как да почиствате и да поддържате идеалното й състояние?

Колкото и внимателно да боравите с маската си, рано или късно ще трябва да я почистите. По лещите постоянно остават мазни отпечатъци и петна от изсъхнали капки вода. Често е достатъчно просто да я забършете с памучната кърпа, с която винаги я продават в комплект. Важно е да следите самата кърпичка да е винаги чиста и редовно да я изпирате с омекотител, за да запазите тъканта й.

Никога не използвайте за забърсване собствените си ръкавици или шал. Пазете маската си и от хартиени салфетки и мокри кърпички! Първите, въпреки привидната си мекота, са доста абразивни и оставят влакна върху лещата. А вторите са третирани с почистващ препарат, който може да унищожи покритието против мъгла или да повреди огледалното покритие от външната страна на лещата.

Никога не търкайте вътрешността на лещата, особено ако по нея има влага! Така също рискувате да унищожите покритието против мъгла (то намалява риска от замъгляване на оптиката). Ако вътре в маската попадне сняг, внимателно го изстръскайте и потупайте/попийте останалата влага с мека кърпа. След това оставете маската да изсъхне.

Използвайте течен сапун с неутрално pH, за да почистите лещите от упорити замърсявания. Това е особено трудно, ако са разположени от вътрешната страна на маската. Необходимо е внимателно да извадите филтъра от рамката, да го измиете с течния сапун, след което да го изплакнете под течаща хладка вода. Може да използвате спрейове, създадени специално за почистване на стъкла – днес ги продават навсякъде и се произвеждат от различни брандове. По време на и след измиването не търкайте лещата от вътрешната страна. Просто изтръскайте водата и я попийте с мека кърпа или с абсорбираща тъкан.

Сушете очилата внимателно далеч от топлинен източник. Това се налага, за да избегнете риск от деформация на двойните лещи, тъй като въздухът, който е между слоевете, се разширява при нагряване. Възможно е този риск да бъде създаден и от нагряването на самата рамка, която е създадена от гъвкави полимери, които не са проектирани за продължително въздействие на високи температури. Така че, пазете маската си далеч от нагреватели, печки и радиатори.

Докато карате, ски маската неизбежно се намокря – върху нея попада сняг, който след това се стопява, а самата гума по уплътнението също абсорбира потта от лицето ви. Подобно повишаване на влажността увеличава риска от замъгляване. Следователно, когато ски маската ви е мокра, трябва да смените лещите й или да използвате резервна.

Да, много от вас сушат маските си в кафенетата, но преди това не забравяйте да изтръскате целия сняг от маската и да почистите вентилационните й отвори по контура на рамката. Когато сте в помещение, отделете маската от каската, за да й осигурите въздухообмен.

Как да пренасяте маската в багажа?

  • Преди да бъде подготвена за дълго съхранение, маската трябва да се остави да изсъхне напълно.
  • За да не повредите лещите и пяната, която се използва в рамката на оптиката, поставете маската в мека торбичка или в специален калъф с мека подплата. Най-удобно е да съхранявате маската във вътрешността на каската.
  • За да избегнете деформация на лещите или рамката, дръжте маската далеч от нагреватели.
  • Не оставяйте маската дълго време на пряка слънчева светлина като например върху таблото на автомобила, на перваза на прозореца или висяща на огледалото за обратно виждане.
  • Внимавайте къде поставяте маската си в багажа – носете я в специален джоб или отделение, където няма опасност да бъде затисната от тежестта на ските или сноуборда. Бъдете внимателни с оборудването си – то ще ви служи вярно дълго време.

Последни публикации