Как правилно да определим размера на тенис обувките?

Обувките за тенис трябва да са предназначени само и единствено за това, да осигуряват необходимата поддръжка, амортизация и безопасност за играта на твърди или специализирани покрития (клей и трева). Подметките за зала и за клей често се различават по релефа, дебелината и конструкцията.

Защо е важно размерът на обувките за тенис да е избран правилно?

Никой от спортистите не е застрахован от травми. Рано или късно, движейки се по диагонал по корат или тичайки да улови къса топка, тенисисът може да стъпи накриво и неочаквано да се контузи. В най-добрия случай глезенът може да се подуе и да се наложи една-две седмици да не стътпва на корта. В най-лошия вариант може да се наложи и интензивно лечение. Но профилактиката на подобни травми е по-важна. Преди всичко това се прави чрез задължително разтягане сутрин и преди тренировка на глезена и ахилеса. Но и с помощта на правилния избор на обувки, които да осигуряват нужната подкрепа и защита на глезените и стъпалата.

Всички знаем, че за да определим размера на обувките си, трябва да измерим стъпалото си. Но трябва да измерите дължината на крака си с тенис чорапи. Това измерване е най-добре да се направи вечер, тъй като през деня краката леко отичат.

#1

Фиксирайте листа хартия на пода (повърхността трябва да е твърда и равна). Едната страна на листа трябва да е изравнена и допряна до ръба на стената. Застанете прави, като поставите крака си така, че петата да опира в стената.

#2

Помолете някого (в крайна сметка можете и сами) да отбележи на хартията най-изпъкналата точка на стъпалото. Разстоянието от стената до маркировката ще бъде дължината на стъпалото ви. Измерете другия крак по същия начин, тъй като размерите на двата крака може да варират.

#3

Измерете с линийка разстоянието от началото на листа хартия до маркировката, потделно за всеки крак. Сега знаете размера на краката си в сантиметри. Обувките се избират според стъпалото с най-големите измерени показатели.

По-долу ви предлагаме таблиците, според които бързо и лесно ще определите подходящия размер за вас.

Размери на мъжките тенис обувки на HEAD

Размери на женските тенис обувки на HEAD

Размери на детските тенис обувки на HEAD

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как да почиствате обувките за тенис

Посрещаме новата HEAD Boom Pro 2022

Последни публикации