Как да почиствате обувките за тенис

Ако искате да извлечете максимума от обувките си за тенис HEAD - и искате да изглеждате добре на корта - трябва да ги почиствате старателно и редовно. Ето защо ви трябва стара четка за зъби.

Наясно сме, че тенисистите невинаги лесно се приучават към поддържане на добро състояние на обувките им. Но грижата за тях трябва да се извършва след всяка тренировка и тя трябва да включва “дълбоко почистване”. Това означава освен да се отървете от неприятното ухание, също и да измиете подметките им (но без да ги пускате за пране в пералнята).

Какво да правите с тенис обувките веднага след тренировка?

Ударете една в друга подметикте си - това ще помогне на по-голяма част от замърсяванията, трева, клей или почва, залепнали по тях, да паднат. Избършете горната им част с влажна кърпа или мокра салфетка, като така ще премахнете петната и прахта. Почистете вътрешната част на обувките с влажна кърпа. Не ги оставяйте на слънце или при екстремни температури, тъй като материалите на тенис обувките са чувствителни и лесно могат да бъдат повредени, особено след игра на червен корт. Поставете обувките си на проветриво място, за да изсъхнат по естествен начин. Сваляйте стелките след всяка тренировка, за да могат да изсъхнат хубаво.

Как да направите по-старателно почистване на обувките за тенис?

Тук идва ролята на старата четка за зъби или четка с мек косъм за премахване на замърсяванията от горната част на обувките, от стелката и от подметките. Трябва да направите това след като замърсяванията върху обувките изсъхнат, но не и докато са още пресни. Когато са сухи, те падат по-лесно.

За да почистите горната част на обувките, стелката и подметките, може да се снабдите със специален почистващ спрей или да си направите сами почистващо средство, като смесите в купа топла вода с мек перилен препарат. Потопете суха кърпа в течността, изстискайте я съвсем леко и с кръгови движения разтрийте внимателно обувките, докато се образува пяна. Ако петната са упорити, използвайте повече почистващ разтвор. Когато приключите, отстранете пяната и замърсяванията със суха кърпа.

Не подсушавайте обувките със сешоар и не ги поставяйте върху нагрята повърхност, а ги оставете да се изсушат на въздух със стайна температура. Преди да ги обуете отново, се уверете, че са напълно сухи.

Как да премахнете миризмата от обувките?

Отстранете стелките и ги изтъркайте с почистващ разтвор, с четка или с кърпа. Изчакайте стелката да изсъхне напълно, преди да я поставите отново в обувката. Когато ги проветрявате, свалете връзките им и издърпайте езика назад, за да направите максимално отворено пространство за освобождаване от миризмата. След време може да купите нови стелки, които ще освежат обувките ви.

Винаги носете чисти памучни чорапи, за да предотвратите образуването на неприятна миризма. Ако се налага, ползвайте дезодорант за обувки.

Свежи връзки за обувки

Всъщност чистите връзки помагат на обувките да изглеждат като нови. Но ако има петна или деформации по тях, с които трудно се справяте, нови връзки биха променили цялата визия.

Да перете ли тенис обувките в пералня?

Не е препоръчително да слагате обувките в пералня - не само ще повреди материята, от която са изработени, но ще деформира подметката и горната им част. За да запазите издръжливостта на обувките, препоръчваме ви да ги почиствате винаги на ръка.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как да изберете треньор по тенис за детето

Клей – къде е уловката?

Последни публикации