Как да изберете треньор по тенис за детето

Когато детето прави първите си крачки в големия тенис, родителите често се изправят пред задачата как да изберат треньора, който да го води. Всъщност доста са въпросите, на които трябва да обърнат внимание. Що за треньор е той? Какви са успехите му? Какви са методите му? Какви качества притежава и виждат ли го като наставник на детето им в следващите 5-6 години? На какво друго може да го научи, освен на тенис? В повечето градове и школи разбира се ситуациите си приличат и са подобни, но има и такива, които наистина се открояват именно по някои характеристики.

И така, как да не се превърнете в жертва на търсачи на масовката?

Вероятно днес повечето треньори по тенис могат да бъдат разделени условно на три типа.

Първите са тези, които се забавляват.

Вторите са бизнесмени.

Третите са идеолози или тези, които са като болни и преживяват всяка крачка от живота и кариерата на спортиста и затова не се ограничават само до тенис ежедневието му.

За честта на “името”

От първия тип е добре да се разграничите веднага. За съжаление такива са доста, но поне няма да е съвсем напразно - детето ви най-малкото ще бяга редовно по корта, което е от полза за здравето му. Но, погледнато сериозно, това са хора, които са имали някакво съприкосновение с тениса, тренирали са немного, на теория са подготвени, но усъвършенстват уменията си предимно гледайки видеа в YouTube и в един момент решават, че мисията на живота им е да бъдат треньори.

Обикновено “кариерата” им стратира с децата на познати и на роднини. След известно време, повярвайки в собствените си сили и в силните си страни, осъзнавайки, че е възможно да печелят допълнително от това, те се заемат и с други деца, саморекламирайки се като треньори. Срещат се такива. Често клубовете ги държат, за да запълват дупки в графиците си (най-вече заради бизнес цели). В повечето случаи резултатът е един и същ и няма значение дали децата или възрастните тренират с тях, те не получават базовия набор от техники, от който могат да развият по-нататък уменията си. В крайна сметка децата изграждат “тромава” техника, която след това е трудно да бъде коригирана.

Заплахата от “търговците”

Вторият тип треньори, за които трябва да внимавате, са тези, които не излизат от границите на корта си. Попадайки на такива, получавате в най-добрия случай базови умения, но за повече не трябва да се надявате. Вашето развитие тях не ги интересува. Интересува ги най-вече родителите си да водят редовно децата си. И редовно да плащат таксите. Често групата на тези треньори може да е съставена от 16 деца едновременно. При такова количество, докато дойде редът на детето ви, тренировката ще е свършила. Запитайте се какви успехи ще постигне то в сравнение с тези, които са в група от 6 човека максимум. “Търговците” до последно държат при себе си децата, а когато дойде ред за състезание, казват, че още е рано. Огледайте се всъщност и ще забележите, че на състезания такива деца са болшинство. Ако сами не решите, че трябва да смените треньора на детето си, вашият треньор няма да препоръча тази стъпка в следващия етап на развитието му.

Разбира се, тук много зависи от родителите - искат ли децата им да придобият ценен състезателен опит, пътувайки за състезания в други гардове или им е важно просто те да са редовно на корта. Смяната на треньора е момент, който трябва да бъде не само внимателно обмислен, но и решение, което трябва да бъде взето навреме. Понякога има риск да загубите много ресурси и да сложите кай на по-нататъшните опити за кариерно израстване на детето ви.

Как да не сбъркате с избора на треньор?

Съществува една “каста” треньори, които работят усилено за резултатите на децата и създават професионалисти, а често и ТОП състезатели. По правило този тип треньори не само обучават своите ученици на корта, но сами себе си развиват, посещават редовно семинари, пътуват със състезателите си, следят онези моменти, които се разкриват не толкова по време на тренировки, но именно по време на състезания.

Такъв треньор не се колебае да се свърже с други треньори, ако прецени, че ученикът му е достигнал ниво, за което самият той няма нужната квалификация. Опитните треньори често обменят опит с колегите си, за да разчупят остарелите си подходи и да включат нови в тренировките, стараят се да не застиват във времето. Ако чуете изречение като: “Защо ми е това, вече знам всичко!”, бягайте от такъв треньор - той очевидно обучава детето ви по остарели методи.

Тенисът, в най-добрия си вариант, не започва и не свършва на корта. Треньорът работи плътно и с родителите на детето за развитието му извън корта. Особено ако в семейството не е развита спортната култура. Освен това тенисистът е спортист и развитието му продължава и във фитнеса, с масажи, с психологическа работа. Треньорът трябва да е запознат доста с възрастовите характеристики на децата и да има това предвид при проектирането на тренировъчните сесии. Всичко това е минимумът, на който трябва да отговаря един добър треньор.

Когато избирате треньор, потърсете отзиви за него, наблюдавайте една-две негови тренировки, преценете каква е интензивността им, как общува с децата, как самият той е включен в тренировъчния процес. Интересувайте се какво казват другите родители за него. И, разбира се, може да потърсите отговорите на въпроси, които бяха поставени по-горе: ходи ли на състезания, как вижда развитието на детето ви, участва ли и в други процеси извън корта. Не се притеснявайте да задавате въпроси на самия треньор и да положите усилия да откриете най-добрия за детето ви - по-добре е от загубените години, ресурси, емоции и психика.

Последни публикации