Как правилно да избирате размера на дръжката на тенис ракетата

Време е да смените ракетата или да купите съвсем нова, но не знаете или сте забравили какъв е размерът на дръжката на вашата? Ще ви улесним с четири съвета за правилния избор на т. нар. grip size.

1_Проверете размера на дръжката на

На повечето дръжки от долната страна е написана цифра обикновено от 0 до 5. Това всъщност е размерът. На някои той може да бъде указан в инчове (мерната единица в САЩ) - например 4 3/8”. Това означава, че размерът на дръжката е “3”. Често производителите указват размера и в двете системи. За всеки случай добавяме размерите за ваше улеснение:

(0) - 4”

(1) - 4 1/8”

(2) - 4 1/4”

(3) - 4 3/8”

(4) - 4 1/2”

(5) - 5”

Ако настоящият размер ви устройва, заслужава си да подновите ракетата със същия размер дръжка. Ако обаче усещате дискомфорт и не се чувствате уверени, че сте подбрали правилния размер - продължавайте да четете надолу.

2_Вземете ракетата по начин, по който правите ръкостискане (т. нар. Continental Grip)

Първото нещо, което трябва да направите, е да завъртите ракетата настрани и да хванете дръжката, така че кокалчето на показалеца ви да се изравни с горния десен ъгъл на скосяване на дръжката. Трябва да се чувствате сякаш се ръкувате с ракетата си.

3_Проверете докосват ли пръстите ви дланта

Основното правило за определяне на правилния размер на дръжката е да оставите малко пространство между върховете на пръстите и ръката (както на изображението). Ако пръстите ви напълно обгръщат дръжката и докосват дланта на ръката ви (както на изображението вдясно), ще ви трябва по-голям размер.

4_Други полезни съвети

Размер “2” (4 1/4”) за момичета и размер “3” (4 3/8”) за мъже. Това са най-често срещаните размери на дръжките в зависимост от пола. Въпреки това, ако ръката ви е по-малка или по-голяма от общоприетите стандарти, вероятно имате нужда от различен размер.

Ако не сте сигурни в избора си, вземете по-малък размер. Винаги можете намотаете овъргрип, за да направите дръжката по-дебела.

Играете ли много топспин? Опитайте с по-малък размер на дръжката.

Много често хората определят размера на дръжката по следния начин: ако показалецът се вписва в пространството между пръстите и дланта при хващане на ракетата (както е показано на изображението по-горе), тогава те са избрали правилния размер. Отчасти този метод е верен и надежден, НО … В съвременния тенис се играе много топспин и на играчите ще им бъде по-трудно да постигнат необходимото движение на китката с по-голям размер на дръжката, а и вероятността от нараняване също се увеличава. Ако пръстите ви не докосват дланта на ръката ви, можете да използвате по-малък размер на дръжката, дори ако пръстът ви не се побира в пространството!

Детските ракети имат ли размери на дръжките? Не, повечето детски ракети се предлагат в един размер, подходящ за всички.

Надяваме се, че тези съвети ще ви помогнат да определите правилния размер на дръжката на ракетата си и играта на тенис ще ви донесе само положителни емоции!

За още съвети и избор, очакваме ви в Sportstation.bg - любимият ви магазин!

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Китките: слабото място на тенисистите

Кои са най-добрите корди за тенис ракети?

Последни публикации