Как да удължите живота на очилата за плуване

Ако обичате да плувате и го правите редовно, отлично познавате чувството на досада, което провокират запотените очила, разтегнатият ластик или пропускането на вода. Трябва да знаете как да се грижите за очилата си така, че да избягвате подобни неудобства и да сте готови винаги за удоволствието, което носи плуването. Ето как да го направите.

За да избегнете всякакви неудобства с очилата за плуване, трябва да ги изберете правилно според индивидуалните си особености. Първото нещо, което трябва да направите, е да ги съобразите с формата на лицето си. Мостът и регулируемият ластик помагат на лещите да прилепват плътно към лицето с ефект “вакуум”. Това предотвратява проникването на вода под тях.

Има три вида “мостове” в моделите плувни очила:

  • Регулируеми - те позволяват да промените разстоянието между очите, като използвате стъпаловиден механизъм.
  • Сменяем - към очилата има няколко различни “моста” в различни размери.
  • Меки, нерегулируеми - те са част от рамката и ремъка.

Най-надеждните очила са с нерегулируем мост, но трябва да бъдат избирани много внимателно, тъй като не позволяват промяна на разстоянието между очите.

Ако вече сте избрали подходящ модел очила, значи трябва да знаете и как да ги поставяте. Разположете ремъка под ъгъл 45 градуса спрямо челото. Фиксирани в това положение, очилата няма да се плъзгат по време на плуване. Важно е обаче да не стягате прекалено много ластика, за да не остави следи по кожата ви и за да не създава дискомфорт в околоочната ви зона (т.е. следи от кръгове около очите).

Ако въпреки взетите мерки очилата ви продължават да “шават”, има един трик, който използват доста спортисти: сложете очилата и плувната си шапка по обичайния начин, след което отгоре сложете още една плувна шапка, която да фиксира очилата.

Друг досаден момент е замъгляването на лещите. Може това е основният проблем на повечето плувци. Какво да правите в този случай? Като начало трябва да знаете какво да НЕ правите - не ги търкайте с ръце или с плат. Очилата за плуване имат покритие против замъгляване (антимъгла), което бихте унищожили по този начин. Най-лесният начин да премахнете замъгляването, е да свалите очилата и да ги потопите във водата - това елиминира проблема за секунди.

С течение на времето покритието “антимъгла” ще се отмие от лещите, но можете да го възстановите със спрей против запотяване. Той се нанася върху чиста и суха вътрешна повърхност на лещите, след което се избърсва със суха кърпа и се потопят очилата в студена вода. Покритието ще издържи за няколко тренировки.

Още едно НЕ - не оставяйте очилата на пряка слънчева светлина и ги дръжте далеч от източници на топлина.

Изплаквайте ги със студена вода след всяка тренировка.

Все пак дори и при най-внимателно боравене с очилата за плуване, един ден те губят свойствата си и се износват. Така че ако нищо не помага да подобрите усещането по време на носенето им, просто е време да ги смените. В крайна сметка спортът трябва да носи удоволствие!

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как да слагате правилно плувната шапка

7 златни правила за висока скорост в плуването

Последни публикации