7 златни правила за висока скорост в плуването

Скоростта е най-ценното нещо в плуването и точно това се опитват да постигнат всички професионалисти. Няма златни медали и световни рекорди за тези, които плуват бавно, нито за тези с най-добра техника, нито за тези, които са с най-добра екипировка. Победа, златен медал, световен рекорд - всичко е въпрос на скорост.

Ето най-ефективните правила, чието следване със сигурност ще подобри в пъти постиженията ви.

1_Тренирайте бързо, за да плувате бързо - включвайте тренировки за скорост в приграмата си минимум веднъж семично.

2_Колкото по-бързо плувате, толкова по-спокойни трябва да останете. Единствената разлика между бързото и бавното плуване е скоростта. А тя няма нищо общо със стиснатите зъби и напрегнаитите мускули.

3_Бързо е наистина бързо. 90% от максимума - не е бързо. 95% от максимума - също не е бързо. Само 100% е наистина бързо. Не ставате по-бързи, ако тренирате на скоростните си тренировки с почти максимални усилия. Ставате по-бързи само ако плувате с най-добрата си скорост, която някога сте постигали.

4_Мислете бързо, за да плувате бързо. Подгответе се психически за висока скорост, настройте се за нея преди тренировката. Превъртайте в главата си думи, свързани с висока скорост.

5_Скорост от страна до страна. Най-бързите плувци в света обикновено достигат максималната си скорост преди опонентите си. С други думи ускорението е много важно за тях. Те също завършват състезанието с висока скорост, което не е по-малко важно. Ако тренирате скорост, работете върху нея от старта до самия финал: максимален старт - максимален финал.

6_Количеството невинаги се превръща в качество. Целта на тренировките за скорост е да се развие скоростта. Увеличаването на преодолените дължини и общия обем на скоростната работа в ущърб на качеството на тази работа ще доведе само до едно - ще развие способността да плувате по-бавно. Всяка дължина в басейна трябва да преплувате с максимална скорост.

7_Поддържайте правилната техника на скорост. Високата скорост не е оправдание, ако забравите техниката.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Хлорираната вода в басейна може да унищожи Ковид за 30 секунди

Техника VS стил в плуването

Снимки Pete Wright, Serena Repice Lentini, Unsplash

Снимки Pete Wright, Serena Repice Lentini, Unsplash

Последни публикации