Хлорираната вода в басейна може да унищожи Ковид за 30 секунди

Рискът от предаване на вируса на Ковид по време на плуване е изключително нисък. Това бе установено от прочуване на лондонски експерти, поръчано от Swim England и училището по плуване Water Babies с подкрепата на Royal Life Saving Society.

Хлорираната вода в плувния басейн може да неутрализира вируса, който причинява COVID-19 само за около 30 секунди. Вирусолози от Кралския колеж в Лондон са изследвали влиянието на различните концентрации на хлор във вода върху вируса SARS-CoV-2 . Изводът е, че рискът от предаване чрез водата в басейна е невероятно нисък.

Първата стъпка за предаването на вируса е неговата способност да заразява клетките. Смесвайки се с водата с хлор в басейна, той е лишен от способността си да бъде предаван - т.е. вече не е заразен. В басейна шансът за заразяване е незначителен. Професор Баркли (от екипа на учените, провели проучването) дава конкретни данни: концентрацията на свободен хлор от 1.5 милиграма на литър и pH между 7-7.2 намаляват инфекциозността на SARS-CoV-2 повече от 1000 пъти само за 30 секунди.

По-нататъшни изследвания, използващи различни нива на хлор и нива на pH, стигнаха до заключението, че хлорът в плувния басейн е по-ефективен при по-ниско ниво на pH. Препоръчителната концентрация на свободен хлор е за 1.5 милиграма на литър и ниво на pH от 7.0.

Това показва, че при взети необходими мерки басейните са безопасни и сигурни в условията на пандемия. Новината е добра за всички, които разчитат на водата, за да останат физически активни, и за всички, заети в сферата на плувните спортове.

Плуването има множество предимстваза физическото и психическото здраве както на децата, така и на възрастните от всички възрасти.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

5 психологически качества, важни за плувците

10 мита за успешните плувци

*източник www.dailymail.co.uk

Последни публикации