Как да плувате като жаба, без да потъвате като трупче

Т. нар. жабешки стил на плуване е набор от синхронни движения на ръцете и краката под вода, точно като жаба, в хоризонтална равнина. Главата остава на повърхността. Стилът се счита за най-бавния от всички съществуващи, не е класифициран като официален. Плуването в стил жаба е предпочитан главно от начинаещите. Причината е, че той позволява да усвоите основите на правилните движения и дишането, синхронните двигателни умения, а също и да се научите как да държите тялото си във водата за дълго време.

За да разберете как да плувате като жаба, просто си спомнете как жабата се плъзга под вода. Трябва да изпълнявате същия комплекс от движения:

 • Всички движения се извършват в хоризонтална равнина;
 • Главата е повдигната нагоре, на повърхността. В идеалния случай издишайте във водата, но стилът позволява да не се гмуркате изобщо;
 • Гърбът, за да се подобри плъзгането, е леко заоблен;
 • Ръцете избутват водата пред себе си, отиват направо и отстрани, и след образуването на права линия се съединяват в гърдите;
 • Краката се сгъват, коленете се разтварят максимално, петите са в контакт, след което се прави тласък.

Задачата на ръцете е да държат тялото на повърхността на водата, а краката - да правят тласъци, за да движат тялото напред. За човек, който наскоро е започнал да плува, е трудно веднага да усвои тънкостите на професионалния стил. Всеки иска да плува, но не смешно като куче, а красиво.

Техниката на жабешко плуване наподобява бруст, но е опростена. Ето защо плувците-любители я обичат. Тя има ниска скорост и голямо натоварване на шията, но не е нужно да се гмуркате, а дава възможност да се плъзгате в басейна с грация.

Как да се научим да плуваме като жаба?

След като подредихме техниката на ръцете, краката и тялото, време е да разгледаме някои нюанси на жабешкото плуване.

 • Движенията на ръцете и краката трябва да бъдат синхронни - благодарение на това се случва движението във водата;

 • Препоръчително е да издишате във водата. В този случай шията не е толкова силно натоварена. Ако не потапяте лицето, като държите главата на повърхността, шията поема налягането на водата, което отнема силата и скоростта;

 • Жабешкото плуване е най-бавният стил, поради липсата на движение на гмуркане във водата за издишване. (Натоварването на шията и желанието за по-бързо плуване едновременно крие риск от наранявания на шийните прешлени.);

 • Не дръжте главата си твърде високо над водата. Така шията и раменете се уморяват по-бързо, а техниката не се изпълнява правилно;

 • Когато бутате с крака, трябва да бутате водата с краката си встрани (не я избутвайте надолу). Ръцете сякаш я разбутват, проправяйки пътя за тялото;

 • Размахването на ръцете далеч извън торса води до ненужно натоварване на мускулите;

 • Бутането с краката се извършва в момента на изправянето им. Много начинаещи правят често срещаната грешка да се тръшкат безцелно под вода, опитвайки се да направят отблъскването с прави крака.

Техника на дишането

Независимо дали става дума за възрастен или за дете, невъзможно е да се усвои техниката на жабешкото плуване, без да се усвои правилното дишане. От това зависи натоварването на мускулите, скоростта и физическата сила на плувеца.

 • На всеки цикъл на движение вдишвайте / издишайте.

 • В никакъв случай не задържайте дъха си, ще изчерпите силите си два пъти по-бързо.

 • Вдишвайте през устата, издишайте през устата и носа едновременно.

 • Издишването при жабешкото плуване може да се направи и във въздуха. Правилната техника обаче включва гмуркане и издишване във водата. Така шията и раменете се разтоварват, скоростта на движение се увеличава. А и това е най-бързият път да се научите да плувате бруст.

 • Вдишването се извършва в момента на началото на загребването и разтварянето на коленете. Издишването - на тласъка с крака, в края на загребването с ръце.

Какви мускули участват в жабешкия стил плуване?

Не трябва да бъркате плуването като жаба със стил бруст: жабешкото плуване е облекчен вариант на последния. При бруст движенията на ръцете и краката се извършват не едновременно, а последователно. Освен това задължително условие е да издишате под вода. Но работещите мускулни групи и за двата стила са еднакви. Различава се само натоварването, което е няколко пъти по-ниско при жабешкото плуване. Ангажирани са раменните мускули (трицепс, бицепс), бедрени мускули, двуглав и четириглав мускул, мускулите на шията, гърба и корема.

В жабешкото плуване плюсовете са повече от минусите (стилът не е професионален, не позволява бърза скорост, има голямо натоварване на врата и раменете). Заслужава си да започнете усвояването на движенията в плуването с него. А това умение е важно!

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как правилно да плувате бруст

3 съвета как да плувате леко и спокойно

Последни публикации