Как да носите ските на раницата си?

Понякога се налага да носите ските със себе си, а най-удбният начин за това е да ги закрепите на раницата си. Феновете на фрирайда са запознати - на тях често им се налага да “слизат от коня”, за да стигнат до мястото за каране. Но дори на тези, които предпочитат ски куротите, може да им се наложи да прикачат ските към раницата си. Понякога трябва да ги носите дълго време само за да стигнете до паркинга или до ски лифта. Има и такива места. Ски чантата не помага особено в този случай - трябва да я държите с една ръка и да я оставите на съхранение в ски центъра. Раницата позволява ските да са винаги с вас и да освободите ръцете си.

Кога е нужно да закрепите ските на раницата си?

Има два основни начина - по диагонал и като къщичка. Има обаче и още един - ще ви го издадем и него.

Кога да носите ските като “къщичка”?

 • Когато се очакват дълги преходи. Например когато за първи път трябва да отидете до линията на снега пеша, преди да започнете да се спускате по склона със ските.

 • Ако трябва да преодолеете труден терен. Това се случва в алпийския фрирайд, когато се налага да стигнете до стръмна линия само с помощта на “котки”.

 • Ако раницата ви е голяма или е обемна заради екипировката в нея. Част от оборудването вероятно е окачено и извън нея - въже, шлем, брадва. В този случай закрепването на ските отстрани позволява да разпределите по-добре натоварването и оставя достатъчно свободно пространство за фиксиране на екипировката.

В тези случаи е важно удобството при носене на товара и здравото фиксиране на цялото оборудване, включително на ските, на раницата, така че закрепването в поза “къщичка” да бъде оптимално.

Кога да носите ските диагонално?

 • Ако преходите са кратки. Например в района на карането ви хвърлят до билото със снегоходка или моторна шейна, откъдето ще се спуснете надолу, за да извървите няколкостотин метра.

 • Когато е важна скоростта на закрепването и на свалянето на ските от раницата. Например като част от състезателния ски алпинизъм.

 • Когато раницата е с малък обем. При плоска раница диагонално закрепените ски са достатъчно близо до центъра на тежестта на скиора и не оказват прекалено голям натиск върху раменете.

Изборът между методите на носене на ските до голяма степен зависи от предпочитанията на скиора, както и какви предизвикателства си е поставил.

Закрепване тип A-Frame (къщичка)

Това е най-често срещаният начин за закрепване на ски към раницата. В англоезичната среда се нарича още и H-Frame. Но е по-добре силуетът да е по-скоро като покрив, а не с успоредно разположение на ските, тъй като има опасност да се люлеят от вятъра или да ви удрят по краката, докато ходите. Ето защо най-често се “затварят” в горната си част с ремък, заради което се образува и формата A-Frame. Ако ските са сравнително къси и леки, и не е необходимо да се носят дълго, няма нужда да бъдат “затваряни” на върха им: при това положение няма да усетите удрянето им в краката ви или отклонението от вятъра.

Преди да фиксирате в A-Frame ските си върху раницата, най-добре да я свалите от гърба си. Първо фиксирайте ските внимателно върху раницата, след което ги повдигнете. Идеалният случай е, ако имате помощник, който да ви помогне да сложите раницата със закопчани ски. Както и да помага с оправянето на ските докато носите раницата.

Предимства:

 • Ските са разположени възможно най-близо до центъра на тежестта на скиора. Благодарение на това натоварването се разпределя по-равномерно, презрамките на раницата натискат много по-малко раменете, по-удобно е.

 • Предният панел на раницата остава напълно свободен за монтиране на различно оборудване: каска, брадви, калъф с очила, трекинг или щеки, снегоходки и др.

 • Ските са закрепени за раницата максимално добре - не висят, не пречат по време на движение или при работа. Раницата със закрепените ски е удобна за сваляне и слагане.

 • Петите на ските са разперени и не удрят краката ви при ходене.

 • При дълги походи при ските отстрани на раницата може да се добавят и ски обувки - например просто могат да се закопчаят за автоматите.

Недостатъци:

 • За да се закрепят ските в A-Frame, е необходимо известно време. Дори с подходящи умения и опит, това отнема няколко минути, ако не бързате, може и повече. Ако времето е ценно, има значение.

 • Страничните джобове и ципове на раницата са напълно блокирани от ските - ограничен е достъпът до вода например.

 • Ако раницата е малка или багажът в нея не е добре разпределен, трудно бихте фиксирали ските отстрани.

 • Достигането до багажа в раницата отгоре става трудно, заради ските, които са плътно притиснати една в друга и пречат. Ето защо е важно да разпределите необходимите ви малки неща по джобовете с лесен достъп. Или използвайте раница с достъп до основните отделения през гърба.

 • Странично закрепените ски могат да поопречат на разгръщането на въздушната възглавница от лавинната раница. Затова всички модели лавинни раници имат диагонални приставки за ски.

Диагонално закрепване на ските на раницата

Ските се закрепват диагонално към предния панел на раницата. В долната й част е предвидена примка, където петите се вкарват докрай, докато опрат опорите. В противоположния ъгъл на раницата са разположени ремъци за закрепване. Достатъчно е да “пъхнете ските” и да ги пристегнете. Най-много да се наложи да ги затегнете с допълнителни ремъци.

Предимства:

 • Бързина. Това е най-бързият начин за закрепване на ските към раницата - отнема по-малко от минута за обикновен скиор и 10-15 секунди за опитен ски катерач. Ако раницата позволява, диагонално закрепените ски може да се изтеглят, без дори да се налага да се сваля раницата.

 • Страничните джобове на раницата не са скрити от ските. Това осигурява лесен достъп до вода, закуски, термос. По-удобно е и монтирането на въжето на свободните страни на раницата. Достъпът до горната част на раницата също остава свободен.

 • Диагонално закопчаните ски не пречат на отварянето на надуваемата възглавница на лавинната раница.

Недостатъци:

 • Ските са по-отдалечени от центъра на тежестта на скиора, което увеличава натоварването върху раменете и затруднява поддържането на баланс при движение по труден терен. Този недостатък може да бъде компенсиран от дизайна на раницата - малки и почти плоски раници, за да може ските да са разположени максимално близо до тялото.

 • Ските може да се люлеят при ходене, заради разстоянието от центъра на тежестта на скиора.

 • Предният панел на раницата е изцяло покрит със ските и е трудно да се закрепят други спомагателни съоражения.

 • Закрепените диагонално ски стърчат извън тялото на скиора, което улеснява закачането им за храсти и дървета и е по-трудно контролирането на позицията им.

Закрепване на ските към раницата по метода Худини

Понякога раницата просто няма ремъци и колани за закрепване на ските, но те все пак трябва да се носят и то без да бъдат използвани ръцете. Освен това отделянето на 3-4 минути за закрепването на ските на раницата невинаги е оправдано, особено ако целият преход трае не повече от 10 минути. Тогава се прибягва до метода Худини - иронично кръстен на илюзиониста Хари Худини, станал известен с триковете си за самоосвобождаване.

Закрепването на ските е много лесно. Една от презрамките на раницата се отпуска максимално, а под нея се пъхат закопчаните ски, обърнати една към друга с гърба. След това ремъкът се затяга, а ските се оказват между гърба на скиора и гърба на раницата.

Предимства:

 • Този трик може да се направи с почти всяка раница, не е задължително да е скиорска.

 • Ските се закрепват към раницата много бързо и не е необходимо да я сваляте по време на процеса.

Недостатъци:

 • Ските са неудобни за носене по време на дълги преходи. Ръбовете им натискат раменете ви, а автоматите опират врата ви, освен това се люлеят по време на ходене.

 • Острите ръбове на ските може да нарежат екипировката ви на гърба или пък самата раница, ако не се поставят внимателно или твърде често се използва този метод за закрепване.

 • С широките ски за фрирайд това закрепване не може да се осъществи: те просто няма как да се пъхнат между ремъка, гърба на скиора и на раницата.

Ще се видим на пистите!

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как да изберем дължината на ските?

9 неща, които да направите след ски ден

Последни публикации