Как да изберем дължината на ските?

Избирането на чифт ски може да отнеме доста време - седмици четене на каталози, сверяване на мнения във форуми, на ревюта, консултации със специалисти, състезатели, треньори, любители и др. Отделна тема за размисъл е правилният избор на размер. Тук ще разгледаме ските според тяхното предназначение и как да избирате размера им.

“Ръст” на спортните ски

Такива спортно ориентирани ски се избират предимно от експерти и скиори с отлични умения. Тези ски отговарят на стандартите на FIS - дължината на слаломните ски с къс радиус при жените е 155 см., а при мъжете - 165 см. Гигантските, супергигантските и ските за спускане също се подчиняват на правилата на FIS, но размерите са много повече. Подбират се според пола и възрастта на спортиста.

Избор на размери за писта

Пистовите ски за добрите скиори обикновено се предлагат в няколко разновидности. Трябва да имате предвид ръста и теглото на скиора. Взимаме за пример средните стойности:

  • За скиори с височина до 165 см. и за жени размерът трябва да е в диапазона от 155-160 см.
  • При ръст на скиора 165-180 см. размерът на слаломните ски ще бъде в диапазона от 160-165 см.
  • В някои случаи размерите на ските, които не отговарят на стандартите на FIS, могат да бъдат 167 или 168 см. - това е правилният избор, ако скиорът е висок 175-180 см.
  • Ако височината на скиора е повече от 180 см., то тук определено е или 167, или 170 см. В редки случаи ските за слалом са повече от 170 см.
  • Когато теглото на скиора е значително голямо, тогава размерът трябва да е по-голям - това добавя стабилност.

Когато става дума за гигантски ски с дълъг радиус, то категорично размерът трябва да се избира според ръста. Може би дори малко по-високи, ако обичате да карате с висока скорост. Това ще добави стабилност на ските.

Когато избирате любителски ски за писта, които не са спортно ориентирани, може да използвате следните базови параметри:

  • минус 10-15 см. от височината за ски с къс радиус.
  • минус 5-10 см. за ски със среден радиус.
  • колкото ръста ви и дори малко по-високи за ски с дълъг радиус.

Друг фактор, който трябва да се взима предвид, е теглото. Ако пропорцията тегло/височина е леко изместена (например теглото е над средното), тогава може да изберете ски с 3-5 см. по-дълги, за да компенсирате разликата. И обратно - в случай на по-малко тегло може спокойно да вземете с няколко сантиметра по-къси ски - това също ще помогне за компенсиране на дисбаланса.

Още един параметър за избора на ски е тяхната твърдост. Някои настройки на размера тук са в диапазона +/- 3-5 см. от стандартните. Но въпреки всички тези характеристики, съществуващите негласни “златни” стандарти за избор на ски остават в осреднените параметри и стойности.

Избор на размер на универсални ски

Универсални ски за писта

Този тип ски често са със среден радиус, по-рядко са тези с дълъг радиус, а най-редки са тези с къс радиус. Освен това всички модели универсални ски са предназначени не само за обработена писта, но и за каране в киша и в лед. В този случай има смисъл да се избере размер според минималните стойности на “стандарта”.

Например, ако говорим за универсални ски със среден радиус, то минус 5 см. от ръста ще бъде оптимален вариант. Ако сте сигурни, че основното каране ще се случва по подготвена писта, тогава опцията за избор от -7 до -10 см. от височината е добра. Но е препоръчително все пак да останете в диапазона от мину 5-7 см., в противен случай универсалните пистови ски няма да изпълняват функциите си.

Универсални ски за извънпистово каране

Трудно е да намерите универсални ски с къс радиус. По принцип такива ски са с дълъг радиус и трябва да се избират според височината на скиора. При извънпистовото каране е важно ските да не потъват и носът им да изплува добре в мекия и свеж сняг. Ако вземете такива ски с къс радиус, просто всичките им предимства ще бъдат загубени и те просто няма да вършат работата си.

Работна зона на канта

Избор на размер за фрирайд ските

Най-трудната тема и най-големите съмнения винаги се появяват в тази категория. Тези ски се избират от доста опитни скиори, които сами определят от какво имат нужда в зависимост от предпочитанията си. Но много начинаещи също поглеждат извън пистите и търсят варианти.

Доста са опциите за размери на ски за фрирайд. Но обикновено диапазонът е от стойността на височината на скиора до плюс 15 см. В същото време е доста рядко да се намерят модели под 180 см. с изключение на женските версии.

Има един момент, който изисква внимание. При фрирайд ските рокерът е неразделна част от дизайна, което значително влияе върху работата им. Той се различава значително от пистовите модели, заради което и дължината на ските се възприема различно. Например, ако вземете фрирайд ски туин тип с пълен рокер и размер 194 см. и просто разтегнете ролетката от петата до носа (това разбира се не е напълно адекватно измерване), тогава дължината им може да бъде около 190 см.

По-важният подход в избора на размери на фрирайд ските е принципният - разпределението в размерите на моделите обикновено е в диапазона от 7 до 10 см, рядко 5-6 см. Както и при пистовите модели, по-късите ски ще бъдат по-маневрени, а по-дългите - по-стабилни. И точно както при ски спускането, трябва да се отчита тъврдостта и личните предпочитания за място на каране.

За всички нюанис на избора на ски може да разчитате на консултантите в магазин Sport Station. Те ще ви разкажат и ще ви предложат най-подходящите за вас модели. Разбира се, на мнозина може да се стори, че става дума за незначителни стойности от няколко сантиметра. Но често това може да бъде важен фактор, който ще повлияе на поведението на ските. Правилният баланс размер/твърдост/радиус оказва огромно влияние върху комфорта и удоволствието от карането.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Спортните дисциплини в алпийските ски и моделите за тях

Как да избирате щеки за деца

Последни публикации