Как да избирате щеки за деца

Неизменният въпрос в ситуациите с детското ски оборудване е “Трябва ли да купя детски щеки веднага?” Всичко зависи от това как смятате да карате с детето. Обикновено за първия сезон на обучение не са необходими щеки: важно е детето да усвои как да стои на ските и да прави завои на тях. Но ако тренира с инструктор и той препоръча да има щеки, за да усвоява по-лесно различни видове упражнения и техники, едва тогава помислете за покупка. Може и да наемете, разбира се.

И в двата случая трябва да се съобразите с избора, като първо трябва да определите типа на щеките.

Има два основни типа щеки:

  • Спортни - извита пръчка. Необходими са, ако детето посещава спортно училище и са само по препоръка на треньор.

  • Класически - права пръчка. При детските модели разликите между тях са незначителни - при избора трябва да обърнете внимание само на формата и на материала на дръжката. Пластмасовите дръжки се плъзгат повече в ръката, докато гумираните стоят по-стегнато и по-малко се поддават на студа. Но най-важното е захватът да е удобен. Изборът на цвят оставете изцяло на детето.

Как да изберете дължината на щеките?

Това е ключовият момент при избирането на щеките. За деца дължината на пръчките варира от 70 до 105 см със стъпка 5 см. Дължината се избира въз основа на височината на младия скиор и се изчислява по формулата “височината х 0.7”, след това се закръглява до най-близката стойност. Например, ако детето е 145 см, оптималната дължина на пръчката ще бъде 100 см.

Можете да се уверите, че щеката пасва точно, като я “пробвате”. За да направите това, детето трябва да обърне щеката и долната й част да застене отгоре, а дръжката й да бъде на пода. След това трябва да хване щеката с ръка под пръстена. Ако дължината е избрана правилно, тогава в областта на лакътя между рамото и предмишницата ще се образува приблизително прав ъгъл.

Не е страшно, ако пръчката е малко по-дълга - ще има запас за растежа. Също и ако е малко по-къса, ако това обаче е в случая на последния сезон на щеките. Но отклонение с повече от 5 см от препоръчителната стойност е нежелателно. Твърде къси или твърде дълги щеки на пистата пречат и забавят напредъка на детето в карането на ски.

За деца са идеални детските телескопични щеки. Те са регулируеми по дължина в широк диапазон: обикновено е 75-100 см или 85-105 см. Това е достатъчно приблизително за около три до четири сезона каране - в зависимост от това колко бързо расте детето. Следователно малко по-високата цена на телескопичните щеки и повече от оправдана.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

За родителите на бъдещи малки скиори

На каква възраст да поставите детето на ските?

Последни публикации