9 неща, които да направите след ски ден

След дълъг ден на ските много скиори имат само две желания - да си вземат душ възможно най-скоро и да започнат да “изследват” възможностите си в апрес-ски бара. Но ние ви препоръчваме първо да погледнете списъка, който ви предлагаме, за да си спестите изненади относно оборудване, екипировка и физическа подготовка в дните по пистите.

Изсушете обувките си

Никога не оставяйте обувките си в багажника на колата - на следващия ден те ще бъдат студени и влажни, а обуването им ще е мъка. Ако хотелът не предлага специална сушилня за обувки (която съхранява пяната на подложките и инхибира растежа на бактерии), оставете ги в стаята, но и далеч от източник на топлина. Алтернатива е и подовото отопление, което често се среща в хостели и къщи за гости. За да ускорите процеса, свалете стелките и подложките в обувките.

Почистете добре ските/сноуборда

На паркинга или на долната станция на лифта почистете полепналия сняг от ските си/сноуборда. Когато сте вкъщи, избършете ските със суха кърпа, за да премахнете влагата и конденза. Това ще предотврати ръждясването на металните части.

Изсушете екипировката си

Не сушете дрехите върху радиатори - високата температура може да причини деформация на материята, отделяне на мембраната от лицевата тъкан, влошаване на свойствата на изолацията. Дори и да не усещате радиаторите да излъчват висока температура, тя може да се промени, без ваше знание. За да ускорите процеса на изсушаването, разкопчайте всички джобове и ципове, както и качулката, за да се стече влагата от нея. Разстелете дрехите на облегалките на столове на известно разстояние от източника на топлина.

Ако дрехите са напоени, предварително е добре да попиете излишната влага с кърпа. За да го направите, постелете якето и панталона и покрийте всяко от тях с кърпа, след което навийте на руло. Най-добре влагата попиват туристически кърпи от микрофибър.

Изсушете ръкавиците

Ръкавиците се мокрят бързо и съхнат бавно. Особено ако ги забравите в чантата или в обувките си. Влажните ръкавици на пистите предизвикват най-малкото дискомфорт, а в най-лошия случай измръзване на пръстите. Също като дрехите ръкавиците не трябва да се сушат върху радиатора. Най-добре е да ги окачите далеч от източника на топлина, като например облегалка на стол или закачалка. Но може да използвате и сушилнята за ски обувки.

Почистете и подсушете маската

Почистете лещата на ски маската и я подсушете - на сутринта рамката не трябва да е влажна или покрита с ивици и пръстови отпечатъци. Тук основното правило остава същото: изсушете маската далеч от мощни източници на топлина. Температурата може да деформира рамката и да развали пластмасовата леща.

Освежете термобельото, чорапите и текстилната маска

Тези аксесоари се перат в пералня или на ръка с хладка вода. Препоръчително е да носите два и дори три чифта термобельо в багажа си - докато единият съхне, карате с другия. Но дори и да имате само един чифт, той бързо ще изсъхне в топлата стая през нощта. Така че не бъдете мързеливи и го изперете набързо на ръка. Не само ще премахнете неприятната миризма, но и ще си осигурите комфорт по време на каране. Имайте предвид, че мръсните и влажни чорапи (особено оставени непрани за следващия ден) са с нарушени изолационни свойства. От своя страна мокрите крака не само замръзват по-бързо, но и са по-податливи на образуване на мазоли.

Грижа за кожата на ръцете и на лицето

Слънце, слана, вятър - всичко това се отразява неблагоприятно на кожата на ръцете и на лицето. Слънцезащитният крем за пистите е задължителен, но също такъв е и подхранващият крем за кожа след каране. Балсамът за устни вероятно е най-добрият ви приятел, за препоръчване е да бъде с SPF. Всеки скиор поне веднъж в живота си е познал дискомфорта на напукани устни, които заздравяват дълго време.

Разтягане (също като загрявката)

След цял ден на ски не забравяйте да помогнете на мускулите да се отпуснат с малко стречинг упражнения или масаж. Специалните масажни ролки и топчета са от голяма полза. Използвайте ги за отпускане на четириглавия мускул, глутеусите, стъпалата, прасците и други мускулни групи, участващи в карането. Хладен душ също няма да навреди. Разтягането прави спускането на следващия ден по-лесно, което означава, че ще изпитвате и повече удоволствие.

Измийте термоса

Дори и най-дисциплинираните понякога забравят да измият термоса, а това означава, че утайка от кафе и следи от вкусно смути ще ви посрещнат на сутринта. Не допускайте това - измийте термоса си просто. Не забравяйте да изплакнете добре и капачката.

Можем да кажем, че хубавият ски ден се познава от вечерта - по-малко мързел ви осигурява комфорт и удоволствие на пистата. Все пак да си първи на обработената писта изисква известна дисциплина.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как да перете ски екипировката?

Как да се грижите за маската?

Последни публикации