Как да перете ски екипировката?

Пазарът днес предлага изобилие от почистващи препарати, създадени специално за облекла за зимни спортове. За съжаление много потребители са скептично настроени към тях и погрешно приемат, че могат да перат екипировката си с обикновени перилни препарати. Това невинаги е вярно и често може да нанесе вреда.

Решихме да отговорим на най-често задаваните въпроси за това как да перете екипировката си, за да я подготвите за „летен сън“.

Как да перете мембраната?

Противно на популярния мит, мембранното облекло може да се пере с прах за пране – частичките му няма да запушат порите и тъканта няма да се деформира. Но за тази цел трябва да се уверите, че прахът не съдържа избелващи или оцветяващи добавки, аромати или омекотители. Всички тези вещества могат да нарушат основната функция на мембраната, както и да провокират механична повреда на дрехите при редовното й пране.

Избелващият агент на основата на хлор, който се използва в повечето прахове, е агресивно почистващо средство и е в състояние постепенно да наруши адхезивните връзки на мембранния филм към лицевата страна на тъканта, може да съсипе цвета на дрехата и да повлияе неприятно на здравината й.

Омекотителите в праха може да влошат „дишащите“ свойства на самата мембрана и да намалят ефективността на импрегнирането, тъй като съдържат различни парафини и масла. Те също могат да имат отрицателен ефект върху лицевата тъкан.

Трудно е да откриете прах за пране, който не съдържа всички тези добавки, освен разбира се прах за детските дрехи, който обаче също не е подходящ за пране на екипировката ви, поради ред други причини. А твърдите почистващи препарати, поради трудното си изплакване, удължават цикъла на пране. Това е допълнителен механичен ефект на увреждане, който намалява здравината и качествата на мембраната.

Специалните почистващи препарати на известни производители като Holmenkol например са лишени от всички тези недостатъци. Те са лесни за употреба, дават гарантирани резултати, безвредни са за тъканите, най-често са хипоалергенни и са подходящи както за пълно изпиране, така и за обработка на отделни части от дрехата. И най-важното е, че те много добре се отмиват от повърхността на дрехите. Специалните препарати, препоръчвани за пране на мембрана, са универсални в приложението си. Holmenkol Textile Wash е подходящ за пране на всякакви дрехи, включително и термобельо, с изключение на елементи с пух.

Ако преди изпирането, желаете да отстраните петно от дрехата, посъветвайте се с консултант в специализиран магазин, който да препоръча какъв препарат да изберете. Традиционните продукти за тази цел в никакъв случай не се препоръчват. Съществуват неагресивни нежни почистващи препарати, създадени специално за премахване на петна от синтетични материи. Немската компания Holmenkol има такъв „чистач“ на петна Prewash Sport, който е способен да премахне типично „спортните“ устойчиви петна от мазнини, кръв, глина и трева.

Важно!!!

Не използвайте никакво средство за отстраняване на петна, за да почистите дъвка или иглолистна смола, прилепнали към дрехите. Препоръчваме ви да замразите зоната с кубче лед, след което внимателно да изстържете излишната текстура на замърсителя. Почистващите продукти може да използвате едва след това, за да отстраните петното, останало след премахването на дъвка/смола.

Възстановяване на водоотблъскващата мембрана

В допълнение към изпирането, всички производители на дрехи и оборудване за дейности на открито препоръчват периодично накисване във „водоотблъскващи“ препарати. Те не само увеличават експлоатационните свойства, но и предотвратяват повторно замърсяване. Ако капките вода вече не се стичат по дрехите ви, а се задържат върху повърхността им, значи е време да използвате средство за импрегниране, което да възстанови фабричното покритие. За да не се бъркат с останалите специални изпиращи препарати, производителите ги маркират в различни цветове. За разлика от перилните препарати, импрегниращите средства са по-малко универсални в приложението си, като се предлагат под формата на емулсии и спрейове.

Желателно е да се консултирате със специалист, който да ви препоръча подходящия продукт за изпиране вашата екипировка, в зависимост от индивидуалните й особености. В SportStation може да разчитате на специалистите, които ще ви ви дадат отлични съвети и ще ви препоръчат правилните продукти.

Последни публикации