Храненето на футболистите е част от подготовката им

За лайфстайла на спортистите се знае доста. Но всъщност начинът на хранене е много важна част от подготовката. Особено за футболистите. Практиката показва, че са малко тези, които истински се замислят за това. Храната помага на футболиста да реализира своите възможности в играта, осигурява му необходимия запас от енергия за тренировките и бързото възстановяване след тях.

Правилното хранене в деня на мача, има огромно влияние върху начина на представяне на спортиста. Учените доказват, че има храни, които не е препоръчително да се консумират преди тренировка.

Необходимо е да се въздържате от сладко, както и от храни с високо съдържание на мазнини (те са полезни, но тук става дума за излишъка им в продуктите). Млякото, сиренето и пържените храни също могат да навредят на представянето ви в играта. Струва си да се откажете временно и от боб, кисели краставички и подправки, за чието храносмилане е необходимо много време и причиняват дискомфорт по време на играта. Храненето трябва да е не по-късно от 2-3 часа преди тренировка или игра.

Сериозна грешка е да тренирате гладни - тогава се налага да хапнете нещо преди играта. Но е необходимо да се замислите за храненето си най-късно един ден преди мача. Трябва да бъде осигурен прием на бавни въглехидрати, както и протеини и мазнини. Що се отнася до мазнините, приемът на Омега-3 е от полза.

Вода, вода и пак вода

Дори не си помисляйте за газирана вода или сок. Необходимо е да поддържате тялото си хидратирано, независимо какво пиете за осигуряване на енергия. Повечето напитки могат да доведат до частична дехидратация. Човешкото тяло се състои от 60% вода и всеки път, когато се потите, губите част от тази скъпоценна вода и нейните полезни примеси (минерали, електролити и др.). Някои напитки действат като диуретик, което води до по-голяма загуба на вода от обикновено. Необходимо е да пиете вода през целия ден и да не чакате да се появи жажда - това е знак за настъпила дехидратация. Затова е важно да носите бутилка с вода в себе си и да пиете периодично на малки глътки. Правилото е “половин чаша вода на всеки 15 минути физическа активност”. Опитайте да пиете 15-20 мл вода 2 часа преди мач и 12-14 мл спортна напитка 10-15 минути преди мач.

Важно е да се пие вода и по време на играта. Някои спортни напитки помагат на тялото да остане в добра форма и намаляват вероятноста от спазми. Няма смисъл да бъдат консумирани преди, но по време на игра помагат. Отпивайте няколко глътки на всеки 15-20 минути по време на игра или на тренировка, дори и да не сте жадни. Не пийте твърде много вода след първата половина на играта.

След тренировка или мач трябва да продължите да пиете вода, докато тялото се охлади. Това помага да се освободите по-лесно от токсините, които се отделят след тренировка. След мач може да хапнете малко, както и преди него. Но не тъпчете стомаха си - трябва да дадете възможност на тялото да се възстанови. Ако ядете много наведнъж, силите ви вместо за възстановяване ще отидат за храносмилане.

Може да изпиете 300 гр вода или топъл чай с мед и лимон. Изчакайте час/час и половина, докато тялото се нормализира и може да разпределя правилно хранителните вещества.

Съвети и хитрости

  • Ако ви е трудно да следвате дисциплина в храненето, тогава наблягайте на разнообразието. Не зацикляйте на конкретни ястия и храни. Винаги трябва да сте удовлетворени от това, с която се храните, вместо да се насилвате да го ядете.

  • Отделяйте достатъчно време за сън. Той позволява на тялото да се възстанови. Опитайте да си лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден - това ще позволи на тялото ви да се адаптира по-лесно. Най-добре е да си лягате преди полунощ - тогава мелатонинът е в пика си и това ще ви помогне да заспите по-лесно и да имате по-здрав сън.

  • Приемайте витамини! Осигурете на организма си достатъчно хранителни вещества и енергия, за да функционира то добре - това е вашата задача. Консултирайте се с лекар за това кой витаминен комплекс е най-подходящ за вас. Съвременният начин на живот е такъв, че полезните вещества от храната, която консумираме, не са достатъчни за нуждите на тялото ни.

  • Консултацията със специалист преди прием на добавки е задължителна - не забравяйте, че това, което е приемат културистите, не е подходящо за футболистите.

  • Следете теглото си - необходимо е да поддържате баланс.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Три основни упражнения за тренировка на горна част за вратари

Ако за първи път избирате вратарски ръкавици

Последни публикации