HEAD лица: Успехът на Коко Гауф

Коко Гауф е най-младата финалистка от Големия шлем след другата HEAD любимка Шарапова на Уимбълдън през 2004 г. Пробивът й обаче не е изненадващ - тя има късмет да живее в едно лудо време за тениса, в което условията за развитие на таланта са меко казано безумни.

На Откритото първенство на Франция американската тийнейджърка от Флорида се издигна до най-доброто място в кариерата си - №13 в ранглистата на WTA. Освен това скочи с 10 места, стигайки до първия си финал на Ролан Гарос, преди да загуби от Швьонтек с 6-1, 6-3.

Изведнъж се оказа, че тя е най-младата финалистка от Големия шлем след Мария Шарапова на Уимбълдън 2004 и най-младата финалистка на Ролан Гарос след Ким Клийстърс през 2001 г.

Две са причините за този успех.

Първо, Гауф не прави впечатление на тийнейджър. Да, тя току-що е завършила училище и дори го отпразнува на фона на Айфеловата кула точно преди старта на Ролан Гарос. Но в интервютата и на корта се държи много зряло.

При Гауф не се наблюдават сривове - тя играе много дисциплинирано и печели не благодарение на тийнейджърската си ярост, а заради търпение и хладнокръвие, подплътени с много работа. Често тя се справя по-добре от съперниците си, защото се адаптира по-лесно към нови условия и се справя по-добре с обстоятелствата.

Второ, усещането за играта на Гауф е сякаш е по турнири от милион години. Големите резултати за 18-годишните тенисисти обикновено изглеждат като пробив в кариерата им. Но за Гауф това е просто още една стъпка в процеса – тя направи дебюта си в топ 20 и сега е време да се бори за най-големите победи.

За първи път Гауф се “изстрелва” на женски турнир по време на Уимбълдън 2019, където победи Винъс Уилямс, за да стигне до четвърти кръг. Тогава е на 15. Естествено, всички започват да говорят, че скоро я очаква величие и статут на суперзвезда. Често подобни очаквания създават излишното напрежение върху тенисистите, което ги кара да рухват. След първата поява на турне за Гауф започва въртележка, в която много тенис звезди прегарят. Самата Ашли Барти, която се задържа три години начело в ранглистата, спечели Уимбълдън 2021 и Australian Open 2022, внезапно сложи край на кариерата си, защото не й останаха сили да се стреми към съвършенство в тениса. Все пак серията на HEAD терминаторката от 114 седмици под № 1 е четвъртата най-дълга в историята на WTA.

На фона на всички тези истории Гауф като че ли имаше време спокойно да порасне и да развие играта си. Например, тя премина през период на много сериозни проблеми с втория сервис, но това не предизвика значимо внимание или разсъждения от типа на “Ще прекъсне ли това потенциално страхотната й кариера?“ Светът на тениса като че ли непрекъснато се разсейваше и не изискваше от нея незабавно решение на всички проблеми, победи и надмощие.

“Откакто съм на 8 години ме наричат новата Серена, новото това, новото онова. И лесно попаднах в капана, като започнах да вярвам в тези определения. В един момент, дори когато победих Наоми на Australian Open, не бях толкова щастлива, защото смятах, че това е мое задължение и няма как да не го направя. А сега наистина оценявам всяка победа и поражение“, разсъждава американката по време на Ролан Гарос.

Всъщност Гауф получи подарък, който рядко се дава на някой от младите суперталанти – сянка. Трябва да признаем, че през последните няколко години прожекторите не са обърнати през цялото време към нея и медиите сякаш подминаха факта, че 18-годишна американка е толкова близо до титлата. А това й осигури спокойствие.

Факт е обаче, че Коко Гауф вече излезе от сянка и е пред очите на всички, които неизменно имат и очаквания.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как живее Шарапова две години след като се отказа от тениса

Посрещаме новата HEAD Boom Pro 2022

Последни публикации