Футбол и жени - какви са предразсъдъците?

Спортът е един от най-добрите начини за физическо развитие на детето, за подобряване на социалната му адаптация, за създаване на дисциплина и желание за постигане на целите. В търсене на спорт много родители, както и самите деца избират футбола. И все по-често не само момчета, но и момичета проявяват интерес към него. Нека узнаем какви предимства и недостатъци крие футболът за момичета и дали си струва да заведете “малката принцеса“ на футболния терен.

ОЧЕВИДНИТЕ ПРЕДИМСТВА НА ФУТБОЛА ЗА МОМИЧЕТА

Практикуването на всякакъв вид спорт носи безспорна полза за физическото и психическото здраве на децата.

Социален елемент

При отборната игра на първо място е социалният аспект - развитието на детето като част от група, респективно част от обществото. В този смисъл аргументите в полза на футбола надскачат пола - еднакви са и за момчета, и за момичета.

Физически аспект

Спортът е неразделна част от здравословния начин на живот. И колкото по-скоро детето заобича спортуването, толкова по-добре. Правилно планираната физическа активност спомага за укрепване на костно-ставно-лигаментния апарат, формиране на правилна стойка, атлетична фигура. Редовните тренировки развиват у детето издръжливост, ловкост, гъвкавост, подобряват скоростта на реакцията, концентрацията.

Устрем към победа

Желанието за постигане на целта и на всичко, което искате, е важно да възпитате и у децата си. Футболът изисква решителност, изобретателност и активност от играчите. Тези качества ще бъдат полезни не само на терена, но и в живота. Победите ще донесат морално удовлетворение на детето, а загубите ще го стимулират към действие, ще го научат да се бори с трудностите и да спечели. А всичко това е еднакво необходимо и за момчета, и за момичета.

Дисциплина

Професионалният спорт е система от ясно установени правила и норми, без които е невъзможно да се постигнат отлични резултати. Тренировките по футбол възпитават самоконтрол и дисциплина и у момчетата, и у момичетата. Което ще им бъде полезно в живота, независимо от избраната професия.

Самоувереност

Изучавайки психо-емоционалното въздействие на футбола върху момичетата и жените, психолозите от УЕФА са открили, че практикуването на този спорт допринася за развитието на самочувствието. Футболистите не могат да си позволят да са срамежливи и пасивни. От детството си се научават да поемат инициативата, да не се поддават на натиск. Проучванията показват, че момичетата, които играят футбол, се чувстват по-уверени дори в сравнение с представителките на други спортове.

Умения за работа в екип

Дори и най-талантливият футболист не може да стигне до победата сам. Взаимодействието с отбора е в основата на футбола и именно това привлича играчите от деца. По време на играта децата се учат да общуват и да се сприятеляват, да се доверяват на партньор, да проявяват взаимопомощ или да прехвърлят инициативата. Не е лесно да се развият тези качества извън футболното игрище. Но те са много полезни в професионалния и личния живот.

НЕДОСТАТЪЦИТЕ НА ФУТБОЛА

Всеки спорт изисква влагане на много труд. Особено ако има тенденция да се превърне в професия. Но дори аматьорският футбол изправя момичетата пред редица трудности. Сред недостатъците на футбола за момичета се открояват два момента.

Стереотипи

Дори в 21-ви век все още съществува разделяне на спорта на мъжки и женски. Такива възгледи могат да имат както самите родители, така и тяхното обкръжение. Важно е обаче дете само да избере своя собствен път - то има право да го направи. И ако едно момиче иска да играе футбол, не му отнемайте радостта. Не е задължително фотболът да го отведе до професионалния спорт. Но доброто здраве и самочувствието никога няма да са излишни за момичето.

Травми

Основният аргумент на родителите е точно този - риск от прекалено много травми за момиче. Но детските спортни тренировки не са като игра на световни първенства. Опитен треньор следи хода на тренировката и внимателно разпределя натоварването между играчите, в зависимост от нивото им на подготовка.

Играта на футбол от детството е твърде вероятно да помогне за изграждането на умения за предпазване от различни травми и неуспехи в социалната сфера. В крайна сметка ще помогне на момичето да се формира като силна личност.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Защо треньорът на футболния вратар е различен от останалите?

Начинът на мислене на вратаря

Последни публикации