Джокович с рекорд: 311 седмици номер едно

Пълен доминант! През последните няколко години основната цел на Новак Джокович е да счупи исторически рекорди и го направи. Сърбинът започва 311-тата си седмица на върха в тенис ранглистата.

По някаква причина зложелателите на Джокович казват, че замразяването на рейтинга е помогнало на сърбина да запази първото място и да счупи рекорда. Но всъщност това не е така - ако по време на пандемията рейтингът беше оставен да действа както обикновено, той щеше да е ноемр едно вече 333-та седмица.

  • Компютърната класация на АТП се провежда от 23 август 1973 г. През 12.5% от времето на съществуването си Джокович е първа ракета в света.

  • Първия си професионален мач той изиграва през 2003 г. Оттогава са изминали 948 седмици, но 22 от тях са замразени. Оказва се, че Джокович е бил най-добрият в света за 33.6% от периода, в който е играл професионално и с функциониращ рейтинг.

  • Само Пийт Сампрас е бил номер 1 в продължение на 38% от периода на кариерата си. Това е времето от първия мач до наистина последния му - победния финал на US Open 2002 г. Ако се ограничим до периода на съобщението за официалното му оттегляне, тогава процентът пада до 35%.

  • Джокович оглавява класирането за първи път на 4 юли 2011 г. Оттогава са изминали 505 седмици и почти 2/3 от това време сърбинът е бил лидер в мъжкия тенис (71.2%). Оттогава приключват десет сезона - шест от които Джокович завършва първа ракета в света. За този показател той споделя рекорда си със Сампрас, който завършва първите шест поредни години.

  • На Новак принадлежи четвъртата най-дълга продължителност на непрекъснат престой на първото място - 122 седмици от 7 юли 2004 г. до 6 ноември 2016 г.

  • Днес Джокович е в 29-тата си седмица на първа линия.

  • Сърбинът е вече вторият в списъка като най-възрастния номер едно в историята - на 33 години с 290 дни.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

HEAD е официален партньор на Laver Cup

Величието на Джокович се крие в движението му по корта

Последни публикации