“Джипът” и “седанът” в ските

Всички ски се различават - по външен вид, твърдост, геометрия. Но не става дума за това сега. Универсалните алпийски ски се отличават значително от останалите. Те имат свой характер, универсални поведенчески характеристики, присъщи именно на конкретния модел. Между пистовите ски, спортните модели и ските за състезания разликите не са толкова забележими или по-точно малко са хората, които могат да ги уловят. Но повечето от скиорите в България не са спортисти и избират конкретните ски за тях според задачите им или според желанието им за вида на карането.

“Джиповете” - универсалните алпийски ски

Те са предназначени за каране по ски писти в различни състояния. В България има горе-долу добри пътища, но доста хора карат джипове. В Европа е различно. Сякаш е особеност на народа ни - винаги да сме обезопасени и готови да продължим да се движим, дори и когато пътят свърши внезапно. Същото е и със ски спускането. В Европа повечето хора предпочитат спортните ски. Докато у нас повечето купуват “джип” - универсални ски. Купуваме ги за съпругите си, препоръчваме ги на приятели.

Няколко са причините. Почивка за няколко седмици през сезона ни прави зависими от времето. А то се променя постоянно - условията и снежната покривка непрекъснато се променят, понякога дори и височината. В Зермат на 4000 метра са едни, с лед и вятър, а под 900 метра са съвсем различни - с разтопен тежък сняг, превърнал се в киша в края на сезона.

Спортните модели са за подготвени писти и се държат доста зле в такива условия - забиват в снежни преспи, заради геометрията петите се забиват, не успяват да амортизират ударите от неравностите. Универсалните ски се държат по съвсем различен начин - не потъват, не се забиват, не измъчват краката със свръхтегло и могат да се справят с внезапно възникнало препятствие. Затова са наречени универсални - готови са за всичко, за всякакъв развой на събитията. Спортните не са.

“Седанът” в ските

Спортните ски са наистина различни, макар и да са ни любими. Но са съвсем различни. Те са създадени за каране с максимална скорост по идеално подготвени писти. Тоест те са “седан”. С нископрофилни спортни гуми.

Но колко дълго се запазва това идеално състояние на пистите? В повечето от най-добрите курорти това продължава обикновено няколко часа. най-късно след 9-тия час те стават “разбити”. Става дума за почти всички отлични курорти. Затова през 80% от времето имате нужда от “джип” - универсални алпийски ски. Скоростта им е малко по-ниска от тази на “седаните”, но значително облекчават страданията от карането по разбити писти. И са много полезни за начинаещи или неопитни скиори. Включително и заради рокера, благодарение на който сами завиват.

Благодарение на по-широката талия те не се забиват в разтопен сняг, не потъват в пресния сняг, по-стабилни са по бабуните. Универсалният рокер позволява на носа да се надига сам при среща с неравности, а не да се забива. Движението е по-плавно. Натоварването на краката е по-малко и усещането е по-различно.

Рокерът в някои спортни модели е съвсем различен - той е “пистов” и се справя по-зле с неравностите в сравнение с “универсалния”. Универсалните ски обират много по-добре вибрациите и до голяма степен определят успеха на различните модели. Затова е добре да тествате няколко избрани от вас модел и то не в идеални условия. HEAD организира всяка година тестове в различните ни планински курорти. Особено добри са рокерите Head Kore 99. Можете да ги “подпалите” по склона, колкото и неравен да е той. Ските просто ще ги игнорират, осигурявайки ви плавно спускане. Това са изключителни ски за всякакви условия. И са едни от малкото с такава ширина на талията, които доставят истинско удоволствие не само при каране по неравни писти, но и по подготвени.

Разбира се, има и фрирайд ски, които се държат зле на писта и особено на лед. Но за тях не става дума в този контекст, затова не ги разглеждаме. Те са за отделна дисциплина, отделно направление.

Повечето от най-добрите универсални модели - в смисъла на комфортно каране по писти във всякакво състояние - имат ширина на талията 80-85 мм. Добрите ски имат вътрешност от многослойна текстура от комбиниране на различни елементи от различни видове дърво и синтетични елементи, увеличаващи твърдостта на усукване и поддържащи надлъжната гъвкавост. Всеки модел ски има уникален набор от специфични качества. Всяка година лидерът HEAD създава нови шедьоври. Така се раждат бестселърите и хората често неосъзнато избират това, което е подходящо за тях. Но понякога съвсем съзнателно. Най-често следят рейтингите, но най-лесно е да дойдат в нашия магазин Sport Station - да разговарят с консултантите ни и да узнаят мнението им за конкретен модел.

Само на пръв поглед изглежда, че всички ски са красиви, но за повечето хора е непонятно по какво се различават. Заповядайте в Sport Station, за да узнаете.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Спортните дисциплини в алпийските ски и моделите за тях


Най-добрите универсални ски за планината

Последни публикации