Бунт срещу сутиена на Уимбълдън

Лятото е сезонът, пред който с известно раздразнение стои въпросът за бельото и особено за сутиена за дамите. Почти всички летни тоалети, с гол гръб, с голи ключици и рамене, полупрозрачни текстури, изискват съобразяване какво бельо да се носи под тях. Като се има предвид, че не всички изглеждат като модели, а някои дами все пак се налага да работят в офис, адаптацията на летните тоалети към реалността се превръща в досадна житейска проза. Стига се и до недоразумения.

Но не винаги. Оказва се, че много жени са флиртували с идеята да се откажат от сутиена през лятото. Една от най-интересните истории за подобен бунт срещу сутиена се разиграва именно на Уимбълдън - най-аристократичният турнир на най-аристократичният спорт. През 1979 г. 18-годишната американка Линда Сийгъл (тогава шампионка на US Open за юноши) дебютира на Уимбълдън. Нейна съперница била шесткратната шампионка и основна тенисистка от поколението Били Джийн Кинг, така че поражението от Сийгъл 1:6, 3:6 не било изненада за никого. Зрителите на мача били няколко хиляди, но на следващия ден Сийгъл и дълбоко изрязаната й рокля, облечена върху голото й тяло (разбирай с липсващ сутиен), били дълбоко осъдени от цяла Великобритания. Daily Mirror описвал динамиката в движенията на свободните гърди на Сийгъл с думите “Гейм, сет, аут”, а според таблоида погледите на публиката били насочени само в една посока. След мача коментарът на Били Джийн Кинг бил: “Хубава рокля. Ако й харесва, супер. На публиката явно йй хареса. Ако природата ви е надарила, защо да се криете.”

Роклята на Сийгъл била с V-образно деколте (по съвременните стандарти нещо като плажно облекло), но в края на 70-те професионалният женски спорт все още бил доста скован и нормиран: тенисистките играели в строго функционални дрехи, а прототипът на спортния сутиен се появява едва през 1977 г. (почти случайно). В този смисъл екипът на Сийгъл на Уимбълдън през 1979 г. Произвел подобно впечатление каквото и телесните шорти на Винъс Уилямс на Ролан Гарос през 2010 г. Събитие на границата между спорта и шоубизнеса, което се помни до днес.

Сутринта след мача репортерите чакали Сийгъл пред хотела, като я приканвали да се снима топлес. Тя, разбира се, отказала, като признала, че роклята била “малко несериозна”. До края на кариерата си американката изиграва още само шест мача (въпреки че завършва сезона през 1979 г. В топ 60), но 40 години по-късно нейното шоу на Уимбълдън все още се помни и провокира усмивки.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Крампи, спазми и конвулсии: какво ги причинява по време на тенис мач

Тренировката на Шарапова за ловкост

Последни публикации