Тренировката на Шарапова за ловкост

Мария Шарапова е сила, която се превърна във вечен критерий за присъствие на тенис корта. На 18-годишна възраст зае водещо място в световния тенис, а за впечатляващата си кариера е спечелила петте титли от Големия шлем.

Да, официално се оттегли от големия тенис и сложи край на кариерата си, но представяте ли си да спре с тренировките и с упражненията за поддържане и развитие на способностите и уменията си?! Независимо на какво ниво играете тенис, знаете, че този спорт изисква най-висока концентрация и ловкост. И точно това Шарапова не възнамерява да изоставя.

Извън корта тя е фен на бокса, който донякъде изисква подобни умения. “Започнах да се занимавам със спаринг на плажа. - споделя Шарапова - Това е отлична кардио тренировка, в която са включени много неочаквани движения и изсиква внимание и концентрация.”

Точно както тенис топката може да дойде отляво, отдясно или отпред (или зад гърба ви), за да ударите (също като в бокса, където ударите могат да дойдат от много посоки), ви е нужна светкавична реакция и развитите мускули са от ключова роля. Точно над този момент Шарапова обича да работи.

Обикновено тя усъвършенства ударите си чрез тренировки по бокс три пъти в седмицата. Но не забравя и постелката за йога, в която се изисква по-лека активност. “Това е режимът ми в момента: бокс три пъти в седмицата, а между него се занимавам с динамична йога за възстановяване. Опитвам се да поддържам разтягането на мускулите си по този начин.” Виняса йога й дава двойна полза - активно възстановяване и допълнителна гъвкавост.

За да поддържа тялото и здравето си обаче, тя не се ограничава само с йога. Редовно посещава и инфрачервена сауна - поне два пъти седмично. “Открих, че това е чудесен начин да запазя бодростта си.”

Тенис звездата споделя ценен съвет, който е осъзнала през дългите години тренировки и спортен режим. Въпреки многото тренировки, между които може да избирате, за да поддържате физическата си форма, най-добре е да следвате определен режим, вид рутина. От време на време пробвайте нещо ново, но следвайте собствен установен режим.

Последни публикации