Алкохол след спорт: може ли и колко?

Голяма част от спортистите консумират алкохол рядко. А някои - никога. И все пак, любителите не спадат към тази категория стриктни привърженици на здравословния начин на живот и често си задават въпроса дали може да пият алкохол след тренировка.

Митове

Не е тайна, че дори професионалните спортисти празнуват победите си с алкохол или поне с някоя по-силна напитка, някои пък си позволяват да пият през уикендите. В спортните клубове понякога се издават забрани за консуминарена на алкохол в свободното време. При любителите е различно - за тях чаша бира след тренировка е традиция. А в различни ежедневни ситуации присъстват и силните напитки в различни дози. Това е оправдано от широко разпространени митове като:

  • алкохолът помага за намаляване на психическото напрежение и безпокойство;
  • облекчаване при физическото натоварване;
  • отпускане.

Това са оправданията на мнозина спортисти, които употребяват “умерено”. Но интересно какво казват фактите. Всъщност и най-малките дози алкохол дори и да не навредят, но нямат и позитивен ефект върху тялото на спортуващите. Далеч сме от идеята да изнасяме лекции колко е вредно да пием по принцип и до какво води редовната консумация на алкохол, но се фокусираме върху влиянието му на спортистите. И най-вече върху консумирането на алкохол след спорт.

  • Чернен дроб

Той е филтърът на организма ни, който страда най-много от алкохола. Малка и еднократна доза води до дисбаланс в работата му и за да се върне към нормалното си функциониране са му нужни няколко дни възстановяване. Ако тази малка и еднократна доза се прилага редовно, това вече носи риск от патологични отклонения, които могат да доведат до сериозни заболявания, въпреки че черният дроб е доста толерантен орган, готов да се бори до последно. Последствията могат да са сериозни - отслабване на храносмилателната система, срив на имунитета, недостиг на жизненоважни микроелементи, да не говорим за интоксикацията с продукти на разпада на алкохола.

  • Сърдечно-съдова система

И тя не обича алкохола - кръвното налягане и сърдечната честота се повишават. Кръвоносните съдове се запушват, което води до загиване на фините нервни окончания, което е пагубно за мозъка. Сърдечни проблеми, аритмия - всичко започва с малки дози алкохол.

  • Централна нервна система

Появяват се нарушения в нормалната мозъчна дейност, умствената и физическата работоспособност се влошават, реакциите, точността и силата на движенията също. Ефектът от алкохола остава и на следващия ден след консумацията. Отново медицината потвърждава - приемът на малки дози редовно също кире риск.

Като цяло алкохолът засяга всички органи в човешкия организъм без изключение. Пагубните му влияния невинаги са очевидни, но винаги са разрушителни в една или друга степен. Няма значение колко чести са заниманията със спорт, колко сте добри или какъв здравословен начин на живот водите след приема на алкохол.

А чаша бира?

Възприемаме бирата като безобидно и дори тонизиращо питие, което можем да пием всеки ден. Грешка - научно доказано е, че една чаша бира на ден влияе доста зле на футболистите. Да видим какво казва медицината за това.

Една бутилка бира (0.5 л) води до занижаване на:

  • двигателните реакции с 12-16%;
  • реакции на движещи се обекти със 17-21%;
  • концентрация;
  • прецизност на мускулното усилие.

Една бира напуска кръвта ни сравнително бързо, но алкохолът остава в основните органи до 28 дни. И това при условие, че след следващата тренировка си спестите бирата. При това тук става дума за т. нар. слабоалкохолна напитка - ако я пиете в по-големи количества или преминете към “тежката артилерия”, последствията съответно се умножават.

Алкохолът не облекчава стреса и умората. Напротив - той силно забавя всички възстановителни процеси в тялото, а също и занижава работоспособността му. Освен това лесно една чаша се превръща в две. Да не говорим, че със сигурност познавате поне един човек, който дори се мотивира за тренировка, очаквайки питието след това. Такъв човек все още наричаме “умерен пияч”. Важно е да осъзнаете, че алкохолът и спортът са несъвместими, когато става дума за напредък и здраве.

Аргументът, че известни футболисти също пият, е несериозен. Това не оправдава нито тях, нито вас със сигурност. Освен това, ако видите снимка на световни футболни звезди с бира в ръка, спомнете си за рекламните договори на първо място. Също така концепцията, че “футбол” е равно на “бира” е плод на маркетинга и звездите са част от уравнението. За обикновените хора със слаба психика, това винаги би могло да послужи за оправдание. Но прочетете отново определението в първата част на предишното изречение.

Разбира се на любителско ниво нещата винаги са различни - много хора си позволяват да пият алкохол всеки ден в малки дози и не намират нищо необичайно, още повече опасно в това. Дори не го свързват по никакъв начин със спортуването, макар и не ежедневно. Малко хора водят стриктен здравословен начин на живот. Но подобен “флирт” със здравето е временно явление, тъй като тялото понякога може да издържи доста дълго време на натоварване, но все пак разплатата рано или късно настъпва. Въпрос на време е! Струва ли си?!

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Особености на физическата подготовка на футболния вратар

Специфичните тренировки на вратарите

Последни публикации