Александър Куприн - най-важният треньор за Аслан Карацев

За четири седмици от извън топ 100 Карацев проби до полуфиналите на Големия шлем, до титла на турнира в Дубай, където обикновено печелят Джокович и други като него.

В началото на година на Australian Open буквално го питаха “Ти кой си?”, но днес ни е повече от интересно как се е формирал Карацев като състезател. Разбира се, това най-добре разкрива един от първите му треньори Александър Куприн.

Куприн имал Тенис Академия в Таганрог, а самият Аслан за първи път дошъл да тренира в академията, когато бил на 14 години (след двегодишно обучение в Израел). Последвал съвета на свои приятели, които му казали: “там има един луд, той със сигурност ще сключи договор с теб…” Първата среща между лудия треньор Куприн и Карацев била по време на турнир за възрастни в Академията, където 14-годишното хлапе играело четвърт финал с човек, който имал ATP точка, и то вече трети сет. Тогава Куприн видял в играта му лекота, свобода, прецизност и достатъчно плътни за възрастта му удари, уверено подаване и феноменална техника. Тя е заслуга на треньора на Аслан в Израел, като задачата на Куприн била да я съхрани.

Аслан заживял в Академията - тя разполагала с хотел с 8 стаи, в една от които той останал в продължение на 5 години, преди да си наеме квартира. Екипировката му също била осигурявана от магазина за спортни стоки в Академията, като най-скъпи били ракетите. Когато влязъл в Топ 100, сключил договор с HEAD (през 2010 г.), като до днес играе с тази ракета.

15-годишният Карацев в стаята си в Академията на Куприн, където е живял пет години.

Според Куприн (те остават заедно до 2015 г.) Карацев е визуален състезател. Това означава, че както го е показал треньорът, така го изпълнява състезателят. Визуалните тенисисти гледат много тенис, наблюдават играта на професионалистите и след това повтарят видяното на корта.

Аслан Карацев няколко години поред играл на турнири с развързани връзки на маратонките си - така било модерно сред подрастващите. Едва към 17-годишна възраст започнал да ги завързва. Така че пътят към Australian Open започнал с развързани връзки.

След като завършил гимназията в Таганрог, Аслан постъпил в машиностроителния техникум в града. Междувременно играта му ставала все по-добра, а треньорът му оставал с все по-малко финансови възможности, за да го поддържа. Един от начините да търси спонсорство бил да пише за отличния си състезател в сайтовете, за да го представя, на което Карацев се противил. За него това било вид самохвалство, което било против природата му.

Любимият мотивиращ филм на Аслан бил руският филм “Легенда №17”.

Декември 2011г. / Карацев след мача, в който спечели първата си ATP точка.

На турнира в Уимбълдън през 2011 г. пътувал с пари назаем за самолетни билети. Но това не му попречило да победи Доминик Тим на предшестващия Уимбълдън турнир Рохемптън. След този мач треньорът на Тим Гунтер Бресник поканил Карацев на съвместен тренировъчен лагер - два пъти в Тенерифе и един път в Австрия.

Защо именно на този етап Аслан Карацев започна да играе на топ ниво? Според треньора му Куприн, едва сега е усвоил играта с топката от началото до края на мача. Именно това е било слабото му място. Според него Карацев е с огромен потенциал и е напълно по силите му да спечели пет поредни гейма. Но трудността идва от факта, че интересът му не се задържа лесно, а така губи концентрация. Освен това е подобрил сервиса си: съкратил е люлеенето на ръката в първата част на подаването, което помага на топката да полети с по-висока скорост. Едно излишно движение отнема около 20-30 км/ч. от скоростта й.

Отличителна черта на Карацев е неговата скромност, която е останала от детството му. Не обича да бъде център на внимание, не обича показност. Но това създава вътрешно напрежение в него, което пречи на концентрацията му. Все пак следва и до днес един от съветите на треньора Куприн: да добави издишване, когато бие сервиса си, за да придаде плътност и бързина в скоростта на топката.

Изглежда животът е дал много трудни моменти на Аслан, много поводи да се изправя отново, много моменти, в които нещата са изглеждали изгубени. Но именно в такива моменти се раждат шампионите.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Феномен ли е Аслан Карацев

Тенисът е самотен спорт

Последни публикации