Феномен ли е Аслан Карацев?

27-годишният тенисист от Владикавказ на Australian Open постигна резултати, които обикновено се постигат за няколко години кариера.

  • Попадна в основната схема на Шлема, като преди това загуби 9 пъти квалификацията.

  • Спечели повече от един мач в групата от основния кръг (преди това печелеше три пъти по един за пет години).

  • Преди турнира не беше надвивал съперници от топ 30, топ 20 и топ 10, и не е имал мачове от пет сета.

  • Достигна до полуфинал на сингъл (стигал е веднъж на двойки - преди 8 години).

  • От 261-во се издигна на 50-то място в ранглистата (в зависимост от резултатите от турнира).

Австралийският пробив на Карацев обаче не може да се нарече напълно неочакван - през 2020 г. За три седмици в края на лятото той игра в три финала на Challengers (турнири едно ниво под ATP), а преди края на сезона в още два кръга в основните ATP схеми - за първи път от 2015 г. насам. Той постигна тези резултати, докато треньорът му Егор Яцюк е у дома в Минск, тъй като не му беше дадена виза.

Ползотворна карантина

Всъщност периодът на карантината през 2020-та Карацев оползотворява много добре: “По време на пандемията тренирах в САЩ и играх на всевъзможни тренировъчни мачове, доста практика. А когато излязох на първия турнир след локдауна в Чехия, много ми помогна.” 2020-та в по-голям мащаб помогна на Карацев да покаже на какво е способен, когато не му се налага да се справя със здравословни или финансови проблеми, или такива, свързани с тренировките. Именно това са били основните му пречки да достигне стабилно професионално ниво, при положение, че е минал през АТР образователната програма за млади професионалисти по едно и също време с Медведев и Рубльов. Именно травмите му пречат да достигне целта, към която се стреми от 18-годишен.

Сменя 5 държави, дълги лечения на контузии, почти достигнал дъното на професионалния тенис

Самият Джокович се изказа за бекхенда на Карацев, заявявайки, че руската школа по тенис е известна с този удар. Русия обаче е само една - и не първата - от петте държави, в които е тренирал Аслан: “Започнах да играя в Израел - преместих се там, когато бях на три. На 12-годишна възраст станах шампион на Израел, а на 14-годишна възраст се върнах в Русия със семейството ми - отначало в Таганрог, а след това в Москва.” На 21 години Аслан отива да тренира в Германия в академията в Хале: “Там не ми се получи, не срещнах отношението, което търсех. Реших да сменя и отидох в Барселона.” През 2017-та това движение с цел търсене спира заради контузия, а тя го елиминира за около 6 месеца. Физическите затруднения се отразяват и 24-годишният Карацевизкарва дълго време във Futures - най-малките прфесионални турнири с най-неблагодарни условия. В интервю за Eurosport нарича този период критичен за кариерата си, но дори тогава не е мислел да напусне тениса. Така през 2019-та идва срещата с физиотерапевта Луис Лопес, с когото започва да работи чрез видеовръзка.

За Аслан Карацев сънародниците му в тениса казват: “Голям и атлетичен е, но е много гъвкав и се движи като котка.”

ВИЖТЕ ОЩЕ:

КАКВО ЗНАЕМ ЗА ТОМАШ БЕРДИХ

БГ ТЕНИС: ЮЛИЯ СТАМАТОВА

Последни публикации