8 причини да правите зимни походи

Няма място за тъга по зимните спортове, ако имате възможност да се качите в планината. Фантастичната зимна приказка и скърцането на снега под краката ви не може да бъде заменено с нищо. Освен може би от топлата компания. Но има защо да не отлагате този поход до лятото, а да го направите сега.

Ще насладите на красиви пейзажи

През зимата традиционните картини в планината се променят до неузнаваемост. В снега дори малките върхове приличат на хималайски гиганти, а покритите със сняг дървета са величествени. На слънце всичко блести, искри и създава безумно красиви шарки.

Може да попаднете на места, на които през лятото е нвеъзможно

През зимата езерата и блатата замръзват и се превръщат в равен проходим път. Гората става по-светла и проходима, а комарите не ви пречат да се насладите на природата. В планините може да се любувате на замръзналите водопади например.

Изпитвате усещане за лекота

Дали с кънки върху замръзнало езеро или със ски, усещането за леко плъзгане носи съвсем нови спомени. По снежния склон емоциите са като на увеселителен парк. На равнините със ски могат да бъдат изминати по-дълги разстояния, отколкото пеша.

Чист въздух

Безспорно е, че през зимата въздухът в планината е доста по-чист от този в града. Освен това е и необикновено прозрачен - това прави възможно наслаждаването на пейзажа на десетки километри пред вас.

Силата на екипа

Зимните преходи са особено сплотяващи. Може да го усетите сред приятелска среда, потъвайки заедно в дълбокия сняг, търсейки дърва за огън и в неизменните моменти на взаимна помощ.

Потресаващо красиви снимки

През зимата светлата част на денонощието е кратка и това има своите предимства за фотографите. Слънцето слиза ниско на хоризонта, дългите сенки украсяват всеки пейзаж, а ранните залези и късните изгреви са особено красиви.

Туризмът е спорт

Може да изглежда, че зимният туризъм е труден и тежък. Но ще осъзнаете, че не е така. Например ски походите на практика са едни от най-леките. Няма толкова големи изкачвания както в планините. Използването шейна, която влачите, позволява да намалите тежестта на раницата, която обикновено е на гърба. А плъзгането намалява ударното натоварване на ставите. Точно за това голяма част от сезонните туристи продължават до късна възраст да се наслаждават на планината през зимата по време на зимни походи.

Усещате вкуса на живота

Зимният поход изисква отлична подготовка, за да може да се чувствате топло и комфортно през цялото време. Това ще ви помогне да цените повече ярките усещания, които ще ви донесе той и по-силните усещания за вкуса на живота.

Вижте още:

Култови филми на тема СКИ

Интересната история на скиорската мода

Последни публикации