Култови филми на тема СКИ

Много от холивудските звезди и световни спортисти участват във филмови ленти, посветени на зимните склонове. Подбрахме няколко култови заглавия, станали популярни по различно време, с различни жанрове и екранизирани в различни страни, но всички обединени около темата за ските.

„Скоростно спускане“ / САЩ, 1969 г.

Режисьор: Майкъл Ричи

В ролите: Робърт Редфорд, Джийн Хекман

Филмът разказва историята на Дейвид Шапелет, скиор от провинцията, който успява да влезе в отбора по ски на САЩ и да стане негов лидер. Лентата проследява взаимоотношенията му с треньора, със съотборниците, с баща му, с приятелката му. Преодолявайки трудностите, героят печели участие в Олимпийските игри. Редфорд изпълнява ролята на скиора, а Хекман на треньора.Снимките се провеждат във Франция, Австрия и САЩ и са доста зрелищни.

„Fifty“ / САЩ, 1999 г. – документален

Режисьор: Уорън Милър

Един от най-успешните филми за зимни спортове на 20 век, заснет и издаден от Уорън Милър. Лентата обхваща периода на 50-те. И малко след това. В началото са показани кадри, в които се появяват Джон Кенеди, Елвис Пресли, Бийтълс, Роналд Рейгън и други ярки личности от епохата. Ярките са едни от най-ярките, направени от Милър, показват невероятни снежни пейзажи, полети и падания – ще гледате филма на един дъх. Самият режисьор е отличен скиор и е стздал повече от 100 филма по темата. С течение на времето екипировката, ските и стилът на каране се променят, заснемането и техническото обурудване за снимките също, но усещането за свобода и единство с планините, което Милър успява да пресъздаде във филмите си, задържа вниманието на зрителя от началото до края.

„Blizzard of Aahhh’s“ / САЩ, 1988 г. – документален

Режисьор:: Грег Стъмп

В ролите: Глен Плейк, Майк Хътрап и Скот Шмидт

Един от първите професионални ски филми с американските ски легенди Глен Плейк, Майк Хътрап и Скот Шмидт. Тези скиори все още са вдъхновение за много скиори. Заснет през 1988 г., филмът показва началото на истинския фрирайд. Епизодите са засенти в Колорадо, в Калифорния, в Шамони. След завръщането от Франция, Глен остава там, криейки се от правосъдието в САЩ. Подобни филми са наричани skiporn, тъй като показват неприкритото и небляскавото от света на ските. Глен Плейк продължава кариерата си на актьор и се превръща в snow movie звезда. Всички филми с негово участие показват истината за ските, екстремното каране на ръба на възможностите и неидеалните условия в планината.

„Tight Loose“ / САЩ, 2016 г. – документален

Режисьор: Teton Gravity Research Studio

В ролите: Ейнджъл Колинсън, Гриффин Пост, Ник Макнат

С този филм знаменитото студио Teton Gravity Research Studio отбелязва своята 21-годишнина – то е толкова старо, колкото екстремното каране в САЩ. Филмът е посветен на всичко, което е заснето през годините, като в лентата се отдава еднакво предпочитание на скиори и на бродисти, заради идеята, че в планината всички са равни.

Самото заглавие подскaва, че животът на скиорите и бордистите е точно такъв – стегнат и дисциплиниран, но и релакс и наслада. Зрелищните кадри са заснети на най-различни места: от планините в Северна Америка и Аляска до Хималаите в Индия.

Сложни трикове, умение в комбинацията от безразсъдство на скиорите и талант на оператори – колкото и да са стари, има филми, които вълнуват и до днес, благодарение на това. Днес техниката и начинът на заснемане на филми е тотално различен. Съвременното кино позволява на зрителя да почувства снежния склон, скоростта на спускането и емоциите, които изпитва скиора. Но никой филм не може да замени усещането, което само вие може да изпитате.

Последни публикации