За и против играта на клей корт

В Европа червената настилка е най-популярното покритие на тенис кортовете. Има причини за това, макар да съществуват и някои недостатъци.

От какво е направен клей кортът?

Обикновено той е направен от няколко слоя: първо се поставя слой камък и чакъл, върху него се полага слой натрошен камък или шисти. Горният слой трябва да се утъпче, но въпреки това трябва да остане с гранулирана повърхност. Въпреки цялата тази подготовка, все още има такива, които смятат, че тази настилка е по-подходяща за плажен волейбол, отколкото за тенис. Освен това, за да се поддържа глинен корт в нормално състояние, той трябва да се полива два или три пъти на ден при сухо и слънчево време. Също така без достатъчно количество влага, клей кортовете изсъхват бързо, а горният слой лесно се издухва от вятъра, което затруднява играта.

Движението върху клей е много различно от движението по всяка друга повърхност - играта често изисква способността на играча да се плъзга към топката по време на удара.

Глинените кортове се считат за “бавни”, тъй като топките отскачат сравнително високо и губят голяма част от първоначалната си скорост при контакт с повърхността, което затруднява удара. Точкитебобикновено са по-дълги, което прави глинените кортове предпочитани от играчите с базово ниво - те са последователни и залагат предимно на отбранителната игра.

“За" и “против" клей кортовете

Ако сте имали достатъчно късмет да стигнете до клей корта, поздравления. И ето защо.

Клей кортовете крият значително по-малко риск за играта. Сравнително меката му повърхност ще ви предпази от силни удари и наранявания.

Клей кортовете помагат за поддържане на топката в игра. Глината е мека настилка и разбира се имате повече шансове да посрещнете подаването на съперника си, в сравнение с това на твърд корт. Следователно топката остава в игра по-дълго и това прави разиграването по-интересно.

Клей кортът е “добър треньор”. Това е най-доброто поле за първа тренировка и практикуване на основни удари. Тенисистите, които са израснали на клей кортове, имат най-добрата техника на игра.

Кортовете с клей ще ви помогнат да останете във форма - дългият тенис мач е добър начин за поддържане на тялото. Тази настилка дава възможност за укрепване на краката и гърба, и увеличава аеробния капацитет. След 60-90 минути игра на клей ще се почувствате напълно изтощени.

На клей корта е хладно и удобно. При горещо време почвата абсорбира, а не отразява топлината. А редовното му поливане го прави идеалният приятен терен за игра.

Има обаче и обратната страна на монетата.

Прах от горния слой на корта. Този прах се събира върху краката и обувките, и попада в чорапите. Разбира се, това не може да се счита за сериозен проблем, особено ако се грижите правилно за екипировката си.

Клей кортовете изискват постоянна грижа. Глината, подобно на цветната леха, трябва периодично да се полива - това се прави дори по време на мачове. Това е причината много сериозни турнири да се провеждат на друг вид настилка.

Ако решите да играете на клей корт, вземете предвид следното:

Вземете със себе си обикновени топки. Топките, предназначени за игра на твърди кортове, не са подходящи за клей кортове. Те абсорбират влага и прах и стават по-тежки, което забавя играта.

Бъдете съсредоточени. Топката остава в играта по-дълго, така че трябва внимателно да следите резултата.

Следвайте ударите. Глината подтиква към невнимание при удрянето на топката - не се предавайте. Играйте честно.

*Информацията е от книгата “Тенис за манекени” на Патрик Макенроу

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Клей – къде е уловката?

Тенис топките – какво трябва да знаете за тях

Последни публикации