Пресиян Коев за скаутската си дейност и програмата Team HEAD

През 2012 г. HEAD Tennis стартира програма за откриване, подкрепа и развитие на млади играчи от цял свят на възраст между 8 и 21 години, като групата наброяваше около 4000 талантливи младежи. Днес програмата има ново име - Team HEAD, и нов фокус - обединяване в социалните мрежи.

Глобалната спонсорска програма Team HEAD продължава да подкрепя младите талантливи тенисисти с най-добрата екипировка с цел да подпомогне повишаването на качеството им на игра. Но членството в програмата не се изчерпва само с безплатна екипировка. HEAD се интересува от развитието на всеки играч и предлага подкрепа чрез местните си представители, като по този начин създава общ дух на програмата по целия свят. Много от звездите, играещи в професионалните турнири днес, са били членове на програмата, включително и световният номер 1 Новак Джокович, Александър Зверев, Яник Синер, Марин Чилич, Диего Шварцман, Тейлър Фриц, Лоренцо Музети, Анди Мъри, Ришар Гаске.

Всички свързани със света на тениса отлично познават Пресиян Коев и знаят каква е ролята му в развитието на българския тенис. Ако не сте, може да го направите ТУК. Разговаряме с Пресиян за ролята на скаута за кариерата на тенисиста и програмата Team HEAD.

Кои са българските тенисисти в програмата Team HEAD?

През годините много наши състезатели са получавали огромна подкрепа от HEAD. Най-изявените имена са Григор Димитров, Цветана Пиронкова, Сесил Каратанчева, Виктория Томова, Адриан Андреев, Александър Лазаров. В момента от международната програма за развитие от нашите млади играчи са Пьотр Нестеров, Денислава Глушкова, Адриано Дженев, Александър Василев, Йоана Константинова, Иван Иванов. Най-силното състезание в България е Държавното първенство на съответната възраст. На последните издания през лятото на 2021 г. от 8 държавни шампиона шестима бяха състезатели на Team HEAD – Никол Иванова и Виктор Атанасов до 12 г., Иван Иванов до 14 г., Елизара Янева и Адриано Дженев до 16 г., както и Катерина Димитрова до 18 г.

Програмата на HEAD за подпомагане на юношеския тенис по целия свят има основна цел да открие следващия голям глобален шампион. Затова понякога се случва от определена възраст да имаме няколко представителя, а в друга - един или дори да нямаме състезател там. Най-важното за скаутите на HEAD по целия свят е дали съответният играч има основите в играта си, които биха му позволили един ден да бъде дългогодишен член на Топ 10 при мъжете или жените.

Посланици на HEAD, както и треньори се обединяват и предлагат знанията и съветите си в подкрепа на развитието на младите състезатели. Кои можеш да припознаеш като такива в България?

Водещите академии в света избират HEAD за свой дългогодишен партньор. Тенис център Пиати в Италия, чийто продукт е Яник Синер. Академията Санчес в Барселона с редица големи шампиони изградили се на кортовете им. Академията на Хуан Карлос Фереро във Вилена, Испания, създала новата суперзвезда на мъжкия тенис Карлос Алкарас.

Всеки един български състезател, който е част от програмата на HEAD, е истински посланик на марката. Убеден съм през 2022 отново ще имаме поне един наш сънародник, който да ни представя на турнирите от Големия Шлем при юношите и девойките. През 2021 г. Пьотр Нестеров стана трети и втори на двойки съответно на Ролан Гарос и US Open, както влезе в най-добрите осем на сингъл в Америка.

Какво представлява работата на скаута - опиши ни основните си дейности като такъв?

Работата на скаута включва различни дейности. Основно е наблюдаването на мачовете в турнири от всички възрасти - от 8-годишни до мъжки и женски състезания. Паралелно с това са разговорите със състезателите, техните треньори и родители. Целта им е да разберем плановете им за развитие и визията им за бъдещето – колко често работят кондиционно, имат ли психолог, справят ли се добре в училище, колко часа седмично играят тенис и т.н. Също така търся мнението на доказани колеги да оценят потенциала на всеки един играч, който попадне в полезрението ни.

Eдна от най-отговорните ми задачи е да предложа на личния треньор и самия състезател коя от ракетите на HEAD най-добре подхожда на стила му на игра и би помогнала за максимално добри резултати.

“Програмата на HEAD за подпомагане на юношеския тенис по целия свят има основна цел да открие следващия голям глобален шампион. Затова понякога се случва от определена възраст да имаме няколко представителя, а в друга - един или дори да нямаме състезател там. Най-важното за скаутите на HEAD по целия свят е дали съответният играч има основите в играта си, които биха му позволили един ден да бъде дългогодишен член на Топ 10 при мъжете или жените.”

Какви са качествата, които правят един скаут добър?

Опитът в работата с подрастващи тенисисти, добрите контакти с личните треньори, откритото поведение в разговорите със състезателите и родителите им, способността да бъде проследено развитието на играчите от ранна детска възраст, доверието, което създава у състезателя, способността да разбира нуждите на играчите и да успява да се бори за тях.

Най-ценното качество е умението да оцени кой играч има „голяма игра“, т.е. притежава тенис аргументите да бъде част от елита на световния тенис.

Какви са особеностите на българския тенис, които са предизвикателство за работата ти?

Българите сме изключително амбициозни хора. Голяма част от най-талантливите ни деца имат отдадени треньори зад гърба си. У нас все повече хора играят тенис, но в сравнение с водещите нации конкуренцията не е толкова голяма. Едно от основните предизвикателства е да се направи реална оценка дали прогресът на даден състезател е плод основно на много часове на корта или благодарение на качествена работа.

Освен това е трудоемко поддържането на база данни с информация за голям брой потенциални имена, заслужаващи подкрепа от Team HEAD. Но усилията си струват, когато усетим, че подкрепата ни е била ценна.

Еднакви ли са “скаутските” критерии при мъжкия и женския тенис?

Да, критериите са еднакви за двата пола. Търсейки различия при реализацията на талантливите девойки и юноши в света на тениса, е коректно да отбележим, че статистически е доказано по-ранното пробиване в елита на дамите, отколкото на мъжете.

Кое от опита ти до тук най-много ти помага за скаутската ти дейност?

Хубав въпрос. Познавам процесите в спортно-технически и административен план в дълбочина. Но несъмнено най-ценно ми е да имам близък контакт със състезателите, треньорите и родителите.

Кое е първото, за което гледаш у един млад тенисист, изготвяйки характеристиката му?

Всеки играч притежава уникалност. Това прави работата ми истински интересна, но същевременно доста отговорна. Страстта в играта и отдадеността в тренировките ми правят най-силно впечатление в началото при първите ми срещи с младите тенисисти

Работата на скаута продължава ли и след селектирането на тенисистите за определена програма?

Контактът е постоянен. Дори има случаи, когато ние предлагаме на състезател да се включи в Team HEAD, той отказва на първоначален етап. Но след година следва ново предложение от наша страна, което той приема, оценява нашите ангажираност и доверие. За да запазим водещата си позиция, сме длъжни да следим развитието на голям набор от таланти и да поддържаме контакт с тях постоянно.

Имало ли е случай, в който за някой състезател да си кажеш “О, добър е!”, а след това да не се окаже точно така?

За моя радост не съм попадал все още в подобна ситуация.

Какво ти предстои в близките месеци в работата ти по програмата Team HEAD?

В момента е един от най-интересните моменти от годината. Заедно с колегите от HEAD България анализираме цялата информация за талантливите деца от цяла България, събрана през изминалата година. След което се свързваме с най-заслужилите, за да им предложим да станат от част от Team HEAD (а на някои да продължат да бъдат част от програмата).

Основен приоритет в последните години на HEAD България е да привлече в нашите редици най-талантливите деца на България до 12 и 14 г. Състезателите, които покажат в този период силни международни представяния продължават да бъдат част от голямото семейство на HEAD в Европа, получавайки международен договор. По този показател HEAD е абсолютен лидер сред компаниите за тенис екипировка спрямо помощта на детско-юношеския тенис в България. Ние се радваме, че в последните 5 години бележим ръст в броя на българите с международен договор от HEAD World.

Последни публикации