Колко опасен може да бъде ударът с тенис топка?

Може ли топката за тенис да убие някого? Птица - да, човек - почти невъзможно (макар че се е случвало). Този въпрос е интересен и макар да не е свързан пряко с играта тенис, все пак засяга темата за възможните рискове при безконтактните спортове.

Ударът от тенис топка може да е болезнен и опасен. Това може да бъде потвърдено от страничните съдии или от фенове в публиката. Никой не знае накъде може да отлети топката. Случва се и на най-добрите тенисисти. Но ако удар с топка попадне в окото например, рискът от проблем е почти 100%. Това поставя въпроса колко опасни наистина могат да бъдат ударите на тенисистите?

Силен удар може да убие птица

Например през 2002 г. Микаел Льодра по време на полуфинала на двойки на Australian Open ударил прелетяла над мрежата лястовичка, която не успели да спасят. Изтичалият до птицата тенисист от съперническото дуо коленичил и се прекръстил над птицата, след което играта продължила.

А през 2011 г., също в Мелбърн, по-големият брат на Анди Мъри Джейми уби врабче по време на тренировка - докато изпълняваше сервис. “Да, убих птица с терена. Да, бях шокиран. Да, надявам се това да не се повтори. Но също така се надявам, че ударът ми ще остане толкова точен”, пише по-късно в Twitter Мъри-старши.

Ударът може да отключи верига от събития, които да завършат фатално

В мъжкия тенис наградата за честна игра и спортно майсторство носи името на шведа Стефан Едберг. Според една от версиите той се държи на корта винаги перфектно и почти не се усмихва заради инцидент по време на мач, когато е бил юноша.

През 1983 г. по време на финала на US Open (който шведът в крайна сметка печели и така печели Големия шлем за юноши), топката влетява в слабините на страничния съдия Ричард Вертхайм, след силен сервис на Едберг. Съдията пада, удря главата си в корта, изпада в кома и пет дни по-късно умира в болницата. Семейство Вертхайм се опитало да съди организаторите на турнира за 2,25 милиона долара, като първоначално били присъдени за изплащане на семейството 165 хиляди. Но в крайна сметка висшата инстанция отменя това решение, считайки, че ударът не е причинил смърт.

Едберг бил много засегнат и за известно време дори мислил да сложи край на кариерата си. Впоследствие изоставя тази идея и става първата ракета на света, шесткратен шампион от Големия шлем, вдъхновител и идол на много световни тенисисти.

Ударът с топка може да доведе до друга причина за смърт

Например при момчетата тийнейджъри удар в гръдния кош с тенис топка може да причини сътресение на мозъка. Но това може да се случи и при бойните изкуства или хокей на лед. Аеродинамичните свойства на съвременните топки за тенис минимизират вероятността от подобни нещастни случаи - дължи се на техния размер, тегло и еластичност, което пречи на играчите да придадат необходимата “опасна” скорост. Американски учени са изчислили, че за счупване на човешка кост са необходими минимум 375 джаула енергия. Но тенис топката не набира толкова много дори след най-силния удар.

Според правилата на ITF една тенис топка трябва да тежи не повече от 59,4 грама. Най-бързият удар в историята е сервисът на Сам Грот със скорост от 263 км/ч, като този рекорд не е официално признат. И дори да вземем най-тежката топка и да я пуснем с възможно най-висока скорост, пак получаваме само 154 джаула енергия.

За да може топката да получи необходимата енергия, скоростта й трябва да бъде 402 км/ч. Само силен сервис - да речем, 200 км/ч - ще бъде опасен за костите, ако топката тежи 247 грама. Но само силен удар (150 км/ч) ще счупи кост, ако се приложи с топка от 446 грама.

Така че в повечето случаи дори след много силни удари играчите просто изпитват силна болка за известно време. Например като при Жо-Вилфрид Цонга, когото Анди Мъри изкара от корта за няколко минути с удар в слабините. Французинът завърши мача, а пет години по-късно се сдоби и с дете - така че със сигурност дългосрочни ефекти от попадението на Мъри липсват. Повечето сътресения в тениса не са от удар с топка, а от падания.

Така че в по-голямата си част ударите в тениса са безопасни, макар и болезнени. Но все пак е най-добре да ги избягвате.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Какво означава да “следите топката”?

Тенис топките – какво трябва да знаете за тях

Последни публикации