Как тенисът помага да отгледате уверено в себе си дете

Малките тенисисти най-много имат нужда от самоувереност. Но именно тенисът помага много за развиването й. За дете под 6 години ракетата е достатъчно тежка и всяка уловена топка е постижение, а добър удар е на границите на възможностите им. Всичко, което на корта е лесно за възрастния, е трудно за едно хлапе, което е с все още слабо развита основна или фина моторика.

В същото време именно в периода между 3 и 6 години у детето се развива самооценката му. Малкият човек все още не е способен самостоятелно да оценява действията и постиженията си. Затова родителите за него са като огледало, в което се отразяват неговите възможности и победи. Ако от тях то чува: “ти си страхотен”, “опитай се и ще успееш”, “няма значение, дори и да не се получи” и т. нат., тогава детето ще се стреми да се опитва отново и отново, а това е пътят към отличните резултати.

Разбира се, има и родители, които са загрижени доста за собственото си реноме и за това как изглеждат в очите на околните. Това са родители, у които ниската самооценка и високите амбиции пречат най-вече на детето. От тях то чува: “не можеш ли да хванеш една топка?”, “защо другият може, а ти не?”, “виж се само как държиш ракетата?” и т. нат. - такова дете остава далеч от победите и от мисленето на победител, както в тениса, така и в живота.

Добри хора са казали, че похвалата е ключът към успеха. Само привидно изглежда, че критиката, в какъвто и да е вид, ще помогне на детето да оцени адекватно себе си и това, което прави, едва ли ще го насърчи да коригира грешките си, още повече да се научи да преследва по-високи постижения. Всъщност подкрепата на родителите е по-важна за детето, отколкото резултатите.

Детето винаги прави всичко от любов към родителите си, никога заради себе си. Ако родителите са спокойни и уверени в себе си, те ще отгледат детето си по същия начин. Не е нужно винаги да го хвалите без причина. Похвалата трябва да бъде аргументиран, вярата в способностите на детето трябва да бъде искрена, а подкрепата - постоянна. Ако родителят вярва в детето си, в крайна сметка то самото ще повярва в себе си.

Предлагаме няколко елементарни препоръки за родителите на младите тенисисти, за да растат те уверени и щастливи:

  • Не сравнявайте детето си с другите деца. Вашето дете е индивидуално, както със своите възможности, така и в своето развитие. Ако все пак имате нужда, може да го сравните със старото му “аз”. Напомнете му как преди месец (седмица, година) нещо не му се е получавало, а сега е съвсем различно.

  • Помагайте на детето си само когато поиска помощ. Но, ако поиска сам да се справя, оставете го да прави грешки, колкото е нужно.

  • Занимавайте се със саморазвитието си. Детето ви трябва да вземе пример от вас за постиженията и успехите - дайте му тази възможност.

  • Хвалете детето за конкретни неща: обяснявайте му подробно защо е страхотно.

  • Вярвайте в детето си, тогава и то ще повярва в себе си.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Деца, родители, тенис и възпитание

Родителите по време на детски тенис мач

Последни публикации