Родителите по време на детски тенис мач

Само най-доброто – това желае всеки родител за детето си. И ако детето им участва в състезание, те от цялата си душа желаят победата му, а понякога и по-силно от малкия състезател. Изглежда вашата подкрепа и активно участие трябва да помогне за победата. Но опитът на доста тенис треньори подсказва, че това невинаги е от полза.

Детето винаги усеща вълнението на родителите си и лесно може да поеме напрежението върху себе си. Освен това в тяхно присъствие те може да се почувстват притиснати, да се боят от грешки, от това да не оправдаят очакванията им. Това може да ги накара да покажат по-ниско ниво на игра от това, на което са способни, а понякога дори и да се провалят.

За да избегнете това и да помогнете на детето наистина да почувства подкрепата ви, може да следвате някои съвети.

1_Избягвайте да показвате вълнението си по време на състезание. Това обикновено се изразява чрез нервна походка, кършене на пръсти, притеснено или често недоволно изражение на лицето. Въздържайте се от коментари, от технически или емоционални фрази от типа: „Какво правиш?“, „Кой играе така?“ или просто „Събери се!“. Тези изречения могат да изкарат детето от равновесие, независимо какво мислите вие.

2_Ако виждате, че детето явно нервничи, притеснява се, често гледа във ваша посока... демонстрирайте спокойно поведение. Подкрепете го с усмивка, но в никакъв случай не позволявайте на загрижеността да се изрази на лицето ви. Ако по това време стоите или ходите – по-добре седнете или се отдалечете малко по-далеч.

3_Ако забележите някоя от описаните по-горе реакции на детето към вашето поведение по време на мача, помислете сериозно дали изобщо трябва да присъствате. Може би е добре да се оттеглите, тъй като победата му е много по-важна.

4_Не забравяйте, че в противоположната страна на корта съще е нечие дете. Неговите родители също го подкрепят. За съжаление по време на мача се случва някои родители да проявяват неуважатиелно и понякога хаотично отношение към съперника на детето си. Това най-малкото е нетактично. Освен това децата са склонни да копират поведението на родителите си. Внимавайте, тъй като може да се стигне до изключване на играч заради различни неуважителни прояви в поведението му.

5_Поддържайте детето си, независимо от резултата на неговата игра, както на корта, така и у дома. За да покаже грешките и да работи върху тях, детето има треньор. Задача на родителите е да му дадат шанс и свобода да греши, да формират у него усещане за увереност, да го превърнат в освободено и спокойно дете. Тези качества са изключително важни за добрата игра, както и за усвояване на техниките.

6_Поощрявайте детето си не само при победи, но и за старанието по време на тренировки. Но в същото време избягвайте прекаленото попечителство и грижа, не го приучавайте към постоянното ви присъствие. Важно за него е да изгради самостоятелност и то не само на корта, но и в други сфери на живота. Не се страхувайте да оставите детето си да ходи на състезания в други градове само с треньора си.

7_Ако усещате, че е трудно за вас или за детето ви да издържате на емоционалния стрес по време на състезания или тренировки, обърнете се към спортен психолог или към треньора. Важно е да се справите с всички съмнения или притеснения. Подобна консултация няма да ви навреди, а дори ще помогне да придобиете нови знания за това какъв модел на поведение да изберете по отношение на детето, за да му помогнете да придобие увереност, свобода и спокойствие.

Както показва опитът, тенис състезанията са тест не само за детето, но и за родителите му. За тях това е възможност да се научат да контролират емоциите си и да осигурят на детето си реална подкрепа, която се състои в разбирането и приемането му каквото е, независимо от победата или поражението. В крайна сметка истинското поражение е не да загубиш мача, а да се откажеш да продължиш. Истинската победа е способността да се движим постоянно, да се развиваме, да трупаме опит от грешки и да ги коригираме. И родителите могат да научат това от детето си както от никой друг.

Последни публикации