Как да подобрите играта си на клей

Не е изненада, че глинените кортове са най-популярни през лятото - сезонът на клей вече е в разгара си. Разбира се, че желанието ви е да играете в същата среда като професионалистите. С промяната на повърхността се променя и играта. Ако сте сред любителите на твърд корт, не е нужно да излизате в почивка.

Това, което може работи в полза на играта ви на твърд корт, може да не работи на клей. Да знаете как се държи топката на клей, може да бъде предимство за вас пред играч, който обикновено е непобедим на твърд корт. Различните условия на игра могат да намалят ефективността на ракетите дори на обичайно силните играчи.

Какво да очаквате?

Когато се променя настилката, върху която играете, може да очаквате най-вече промени в техниката и на начина, по който трябва да подходите към играта. Когато става дума да дадете максимума от потенциала си върху клей с обичайната си екипировка, единственото, което трябва да смените, са обувките. Те трябва задължително да са предназначени за глинено покритие. Но има и други проени, които е добре да направите.

  • Обувките за клей имат плътна шарка, така че дори тя да е “запушена”, повърхността на подметките ще запази сцеплението си с повърхността на настилката.

  • Топката също е различна - от по-плътна (Extra) към по-обикновена (Standard).

  • По време на игра на клей, трябва да бъдете по-търпеливи през целия мач.С увеличаването на броя на разиграванията и мощните удари играта става по-малко ефективна и дава предимство на играчите, които имат по-широк диапазон от удари.

Физическа и психическа подготовка

Разтягането и загряването на мускулите е много важно преди мач. Когато топката се забави, мускулите ви трябва да са готови за дълги и напрегнати движения. Движейки се по глинен корт, вие се плъзгате от едната страна на другата и играете по-ниско до земята. Издърпаните слабини и подколенни сухожилия са толкова често срещани на глината, че могат да бъдат до голяма степен предотвратени с бързо разтягане и загряване. Движейки се по глинения корт, обикновено се плъзгате от едната страна към другата и играете по-ниско до земята. Това напряга сухожилията, което може да доведе до тяхното разтягане.

Играта на клей прилича по-скоро на маратон, отколкото на спринт. За да преодолеете по-лесно стреса, времето и продължителността на играта, трябва да развиете физическа и психическа издръжливост. В противен случай ще сте в пъти по-малко ефективни. На клей се правят повече грешки от обичайното. Така че един от ключовите елементи преди началото на сезона на глината е да работите за повишаване на издръжливостта си!

На хлъзгави повърхности като глина (пясък) е лесно да загубите баланс при рязко приближаване на топката. Подобно на кола, заседнала в сняг, подаването на газ само ще накара гумите да буксуват. Най-добрият начин да контролирате силата и сцеплението е да контролирате първата си стъпка, докато преминавате от неподвижност към движение. Популярна е техниката на плъзгането, която е ефективен начин да забавите темпото и да се подготвите за връщането. Въпреки че плъзгане по време на удара не ви е необходимо, то ще ви помогне да се подготвите, докато преминавате към спиране или да се върнете в позиция.

Разнообразете техниката си

Играта на клей дава възможност да използвате всеки трик от репертоара ви. Глината дава възможност да използвате различните типове подаване. Това намалява арсенала от силови мощни тактики за сметка на разнообразието в техниката. Играта става по-интересна, тъй като трябва да се съсредоточите да отгатнете какво ще използва противникът ви. Трябва да се уверите, че ще се възползвате максимално от повърхността на корта и ще съумеете да подавате топката на различна дълбочина. Кръстосаните удари трябва да са балансирани, за да може постепенно да изтощавате опонента си, докато чакате момента да го поразите. Едновременно с кръстосаните удари трябва да работите и върху скоростта им.

Най-добре е, да държите опонента си в постоянно движение и да нанасяте защитни удари, като го изтощавате, докато не намерите “дупка” за победен удар. Не губете енергията си за мощни (агресивни) подавания, опитайте се да играете широко, за да можете да принудите опонента си да бяга от самото начало. Търпението е ключово. Да разчитате повече на техниката вместо на силата, също е важно.

Дори и да обичате мощни и агресивни подавания, пак може да бъдете ефективни на клей, но трябва да запомните, че всичко е до ракурса, до ъгъла. Колкото по-голям е ъгълът на вашия сервис и на ударите ви, толкова по-голямо разстояние трябва да измине противникът ви и може да ви остави с широко отворен корт. Не забравяйте, че вашият опонент също ще се опитва да се бори за своите точки, така че е много важно да започнете точката в доминираща позиция, за да имате предимство. Бъдете сигурни, че той ще се опита да направи същото с вас!

Ето и нашите 7 съвета за игра на клей:

  1. Разтягане
  2. Изграждане на стратегия
  3. Бъдете последователни и търпеливи
  4. Променете дължината на удара
  5. Сервирайте широко
  6. Използвайте ъгли
  7. Не забравяйте “неравностите”

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Тенис топките – какво трябва да знаете за тях

Клей – къде е уловката?

Последни публикации