Женско ски каране: особености и грешки

Женският маниер на ски карането има редица особености, сред които достойнства, но и проблемни моменти. Целта на тази статия е да ги осветлим, за да ги разберем, да акцентираме върху предимствата и да изясним как да се справяте с недостатъците, за да карате по-технично. Разбира се, информацията тук е обобщена и ви препоръчваме да се обърнете към ски инструктор, който компетентно ще анализира вашия случай. Въпреки това има някои моменти, които могат да бъдат подчертани.

Х-позиция на краката

Поради особеностите на женската физиология често се формира изначално неправилно положение на тялото спрямо ските, така наречената Х-стойка. Тоест твърде свити едно към друго колене при запазване на естественото положение на стъпалата и таза. В резултат на това костите на подбедрицата не са успоредни една на друга, съответно и ските се обръщат и работят по различен начин.

При тази стойка в етапа на извеждането на дъгата, вътрешната ска се движи по-малко, недостатъчно закантва и прави по-малко изразена дъга по отношение на външната ска. На пистата или извън нея прекалено “извитото” външно коляно пречи на движението за извършване на прекантването, за да влезе в следващия завой.

Извън пистите Х-стойката пречи да се работи и с двете ски едновременно, и съответно те не се натоварват равномерно, което е условие за доброто сцепление. Това причинява трудности при влизането в завоя. При Х-стойката коленете са в неестествена позиция и ако се появи неравност, скрит пън или друго препятствие, често може да се получи травма.

Защо се появява Х-стойка при ски спускане?

Една от най-очевидните причини за “залепването” на краката при жените е особеността на анатомичната структура, различна от тази на мъжете. Причината е ширината на таза (заради детеродните функции на организма), а раменете са по-тесни в сравнение с мъжките. Съответно и центърът на тежестта е разположен по-ниско. Това обуславя и Х-стойката при жените, характерна за 90% от тях. Тази стойка може да бъде изразена по различни начини: прибиране на бедрената кост навътре (adduction) или нейната ротация (medial rotation).

Бедрената кост по природа може да прави три посоки на освобождаване: отпред-назад, привеждане-отвеждане (отвътре-навън) и завъртане от 30 до 50 градуса. А всяко свиване на коленете може да се опише като комбинация от всички тези движения. И тази комбинация може да бъде различна във всеки индивидуален случай.

Освен анатомичните особености, за Х-стойката може да има и други причини - например психосоматични проблеми или т. нар. “морални мускули” (прекаленото пренатягане заради стрес или страх).

Как да коригирате Х-стойката при каране

Има различни подходи в решаването на този проблем, но най-важното е да осъзнаете, че карате в такава стойка. Лесно може да го разберете: просто погледнете снимки или видеа от карането си, и наблюдавайте специално дъгата при влизането и излизането от завой.

Как да изправите коленете си

Има различни опции за това:

 • Механичен подход / Когато физически ограничавате събирането на коленете. За това може да помогне изработването на специални стелки за ски обувките, които да ограничават наклоняването им навътре една към друга. Стелките ще създават опора за свода, за да се предотвраите накланянето му навътре. Тоест, важно е да не променяте ъгъла на подбедрицата спрямо стъпалото, а да променяте ъгъла на цялото стъпало.

 • Ограничаващ подход / Често инструкторите, когато видят, че коленете се събират, предлагат на дамите да държат предмет между тях и да се спускат по този начин. Това може да бъде или два юмрука, събрани заедно, или каска, или балон. Но това не е подходящ метод, тъй като притискането на предмет между коленете кара мускулите да работят за друго, вместо да участват в процеса. А и след премахването на предмета, коленете може да се съберат отново.

 • Стимулиращ подход / Този подход изглежда по-ефективен. При него карате правилните мускулни групи да работят, а така коленете и бедрата застават в правилна позиция. В този случай трябва да използвате мускулите антагонисти, тоест абдукторите на бедрото, както и мускулите на седалището и пресата.

Например опитайте се да се изправите и да съберете коленете си. След това стегнете задните си части и завъртете таза (в йога това движение се нарича “отваряне на таза”). Сега е много по-трудно да съберете коленете, защото тази позиция води до факта, че бедрата застават в правилната позиция.

Упражнения за "включване" на вътрешния крак в дъгата

Следващата група упражнения помагат да почувствате необходимостта от правилна работа на вътрешната ска и бедрото на вътрешния крак по време на дъгата. Ето няколко от тях:

 • застъпете (върху) траверса след завоя (невъзможно е при грешна позиция на горния крак);
 • непрекъснато стъпвайте от крака на крак по време на завоя (изпълнявайте го на обикновен наклон);
 • отвеждайте вътрешното коляно при започване на завоя (изпълнявайте го с лек наклон);
 • завивайте на вътрешната ска (ако ви е трудно, може да се облегнете на носа на външната).

Слабите бедрени мускули - вероятна причина

Ако четириглавите ви мускули са слаби, възможно е при завоя на натоварвате коляното и да го насочвате навътре, за да облекчите натоварването на бедрото. Това обикновено е придружено от наклон на таза навътре. Лесно е да проверите дали имате такъв проблем.

Достатъчно е да намерите стъпало и да стъпита на него с единия крак, след което направете няколко плавни леки клякания. Ако в момента на изправяне се появи инстинкт или желание да приведете коляното навътре, означава, че трябва да работите за укрепване на четириглавия мускул на бедрата.

Слаби глезени

Възможна причина за усукване на вътрешното коляно навътре, особено при завои, е че ротацията започва при тазобедрената става, без да мислите за глезена и стъпалото. Свикнали сме, че твърдите обувки държат глезена и не е нужно да полагаме допълнителни усилия под коляното. Но в същото време, по време на дъгата, бедрото се “увива” и това не оказва влияние на ските, тъй като стъпалото не помага ротацията да се предаде по-надолу. На склона помага упражнението “чистачки” - ротация само със стъпала.

Също така е полезно да завъртате ските с помощта на стъпалата, когато седите на седалковия лифт, ако няма съседи, разбира се. Уверете се, че коленете остават равни на ширината на тазобедрените стави.

Не само в планината

За коригиране на Х-стойката може да работите и у дома. Правете стречинг. Необходимо е да укрепите мускулите антагонисти - на седалището и на коремната преса. Може да намерите упражнения за тях в интернет.

Изпълнение на завоя

 • Когато се опитвате да направите нов завой, Х-стойката води до това, че долното (бъдещото вътрешно) коляно не позволява влизане в дъгата едновременно с външното.

 • Вътрешното коляно пречи прекантването на ските и правим стъпка, като преместваме ските във въздуха от единия край до другия.

 • При каране в дълбок сняг този вариант води до падане.

 • Помнете, че при влизане в завой долното коляно трябва да се движи през надлъжната ос на ските към следващия завой.

Може да се опитате да отработите това движение първо на място и след това да го приложите в движение. Правилното изпълнение би било да влезете в завоя, без да повдигате вътрешната ска от снега.

Проблеми с позицията на таза

Често при жените може да се наблюдава повдигането на външната част на таза по време на дъгата. Често това съпътства завъртането на бедрото навътре и води до неправилно натоварване на ските в дъгата. Необходимо е да се следи правилната позиция на таза, което може да стане както с помощта на видеоконтрол, но и чрез проследяване на позицията му с помощта на щеките, долепени към тазовите кости.

Изключително важно е да изработите правилната позиция на коленете с помощта на посочените по-горе упражнения. Припомняме ви, че е най-добре да използвате услугите на ски инструктор, който наблюдава отстрани изпълнението на техниката и най-добре може да помогне за коригирането й, така че да се спускате лесно, приятно и безопасно.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Правила за поведение на ски лифта

Задно обременяване в ските – трябва ли да се коригира?

Последни публикации