Топ 50 на световните ски курорти за 2020-та (въз основа на продадени ски пасове)

Анализ на ски курортите в 56 държави – такъв е проведен от Лоран Ванат, известен изследовател и консултант от Швейцария. Изследването му обхваща 99.6% от световния пазар за туристическо ски каране. В доклада му са приложени многобройни статистически данни, целящи да подпомогнат разбирането за арзвитието и географските, икономически и структурни характеристики на сектора. Така според данните на доклада 83% от ски курортите, които продават милиони дни ски каране, се намират в Алпите.

С най-голям процент каране на скиори от чужди страни е Андора – 92%. Докато в Австралия този процент е най-нисък – 0% (ако говорим за държави с големи курорти).

В Русия идват само 2% от чужденците с цел ски каране.

СПоред данните на Ванат, може да карате ски в Алжир, Пакистан, Кипър или още в 5-6 хиляди региона по света, като разбира се не навсякъде има лифтове. На някои места тази роля се изпълнява от едно въже, задвижвано от двигател, а на други ще ви помага животински впряг.

По данните на изследването на планетета са регистрирани повече от 2600 планински курорта (въпреки, че според независими източници те са около 3500) и 50 закрити ски центъра.

От информацията в доклада на Ванат можем да извлечем доста интересни данни, като например, че Алпите приютяват около 36% от всички планински курорти, които изобщо съществуват в света, и пак в Алпите се продават 45% от ски дните в целия свят, докато в същото време в Америка се продават 21% от ски дните.

Курортът, който продава най-много ски пасове, е френският La Plagne. Само той е продал повече от 2.5 милиона дени, т.е. 5% от това, което е продадено в цяла Франция за изминалия сезон (в страната са продадени общо 57 милиона дни).

Америка е вторият най-популярен континент. Курортът Whistler Blackcomb е бестселърът на сезона в Северна Америка – той е на 8-мо място в класацията с малко по-малко от 2 милиона дни. Вайл и Брекенридж – два от най-добрите ски курорта в САЩ, също са в ТОП 10 на класацията.

Азия е третият по големина континентпо посещаемост сред скиорите. Китай продължава да расте. Там се продават 3 милиона ски дни, като този брой се е утроил през 21 век в сравенение с предишните десетилетия (в страната планирането е предвиждало до 2015-та продадените ски дни да са между 5 и 10 милион). В тази страна с население над 1.3 милиарда души, само 2% са решили да карат ски през изминалата година. Вероятно един сценарий за провеждане на Зимни олимпийски игри там ще промени ситуацията.

Япония междувременно успява да съхрани своя дял след рязък спад на скиорите. Преди 30 години тази страна е била водеща по продадени ски дни в света. По това време там е имало повече от 50 курорта и се продавали към 50 милиона дни. Впоследствие е настъпила криза, продължила около 20 години, която довела до закриването на около 20% от курортите и намаляване на продажбите на около 15 милиона. Така Япония продава около 35 милиона ски паса, което поставя страната на четвърта линия в класацията след страни като Франция, САЩ и Австрия.

Рейтинг на ски курортите според броя на продадените ски пасове:

Повече от 2.5 милиона

  1. La Plagne (Франция)

От 2 до 2.5 милиона

2. Saalbach-Hinterglemm (Австрия)

3. Brixen (Австрия)

4. Les Arcs (Франция)

5. Ischgl (Австрия)

Oт 1.5 до 2 милиона

6. Whistler Blackcomb (Канада)

7. Куршевел, Мерибел (Франция)

8. Val Thorens (Франция)

9. Вейл (САЩ)

10. Брекенридж (САЩ)

11. Зерфаус (Австрия)

12. Alpe d'Huez (Франция)

13. „Млечния път“ Сестриере (Италия)

14. Zillertal / Mayrhofen (Австрия)

15. Алта Бадия (Италия)

От 1 до 1.5 млн

16. Зьолден (Австрия)

17. Tignes (Франция)

18. Les Menuires (Франция)

19. Флахау - Алпендорф (Австрия)

20. Grandvalira (Андора)

21. Zillertal Arena (Австрия)

22. Шамони (Франция)

23. Цермат (Швейцария)

24. Селва ди Вал Гардена (Италия)

25. Kronplatz (Австрия)

26. Кицбюел (Австрия)

27. Свети Антон / Свети Кристоф / Стубен (Австрия)

28. Serre Chevalier (Франция)

29. Вал д'Изер (Франция)

30. Давос-Клостерс (Швейцария)

31. Planai - Hochwurzen - Hauser - Kaibling - Reiteralm (Австрия)

32. Flaine - Morillon - Samoyed - Sixt (Франция)

33. Мамут Маунтин (САЩ)

34. Les Deux Alpes (Франция)

35. Аделбоден (Швейцария)

36. St. Moritz (Швейцария)

37. Silvretta Montafon (Австрия)

38. Юнгфрау (Швейцария)

39. Avoriaz (Франция)

40. Verbier (Швейцария)

41. Кортина д'Ампецо (Италия)

42. Stubaier Gletscher (Австрия)

43. Оре (Швеция)

44. Keystone (САЩ)

45. Mount Cooper Mount (САЩ)

46. ​​ Méribel (Франция)

47. Hochzillertal - Hochfügen - Kaltenbach (Австрия)

Последни публикации