Типовете скиорки по планинските склонове

Много нации претендират за „родителските“ права на ските като спорт и забавление в свободното време. Най-вероятно първият скиор е бил космополитът Адам, тъй като е живял в Рая. А какъв би бил раят без ски, нали?! Та така дълго време монопол над ските са имали мъжете, но в един момент те се отпуснали и жените завзели стабилни позиции в този изначално мъжки свят. Не просто завзели позиции, а коренно са променили този свят. И в един момент в планинските курорти се появиха дори бутици и фризьорски салони, а ако днес състезателните ски дисциплини бяха смесени, мнозина щяха да са изненаданите от протоколите на финала.

Отдавна в класификациите присъстват скиори, сноубордисти и тяхното съвместно въплъщение – фрийрайдърите. Но жените са твърде непредсказуеми, за да попадат в определен шаблон. И все пак нека се опитаме да ви развеселим.

Весели студентки

За тях планината и карането на ски е истинска ваканция, време за пълно откъсване от лекции. Нивото на карането не ги вълнува. По-скоро следват принципа „където е най-евтино, там е най-весело“. Търсете ги в квартирите под наем, около бюджетните корнери за храна. Но имайте предвид, че човек над 30 години им изглежда като дядо.

„Принцеси“

Защо им е това? Защото е модерно! Ако са омъжени, ски ваканцията за тях е престижна. Ако не са – надяват се, че именно там ще срещнат добра партия. Твърде често не стигат до удоволствието от ските, защото не са на такова ниво, че да си позволят да се наслаждават. Предпочитат да мързелуват на шезлонг на слънце и да пийват до бара, след което влетяват скоростно в СПА центъра, за да демонстрират формите си. Доста по-важно от карането са ски обувките и екипът им да са комбинирани идеално. В крайна сметка могат спокойно да си спестят планината, но защо пък да не „огледат“.

Glam Woman

Модни икони! Непристъпни създания с визия на модел, с перфектен грим и с парфюм, който усещате от метри. Държат да изчислите веднага цената на екипировката им, за което прилежният им избор се е спрял на видими отдалеч издайнически знаци за това. Обикновено карат добре, резултат от работата на добър инструктор. Не винаги са със „споносори“ до себе си. Но освен на куроти от световния ТОП 5, трудно може да ви „притеснят“ с присъствието си у нас. Ако пък са с мъж до себе си, дрескодът му задължително трябва да е съответстващ.

Горди планинарки

Това са супер независими натури, както докато се учат, така и докато карат. Избягват да остават насаме с мъж, но са с добър характер и са отзивчиви. Най-лесният начин да се запознаете с такава особа, е да я помолите за помощ.

Нудистки

Точно обратното на предишната група. Готови са на всичко, за да привлекат внимание, дори и да останат по прозрачен потник под слънчевите лъчи. Колкото и да е странно, сред тях има доста добри в карането. Обикновено са момичета с чувство за хумор и без комплекси.

Жертви на семейното обучение

Не са често срещани и обикновено са по двойки – тя го слуша внимателно, докато той я учи да се пързаля, в опит да стане съпричастна на неговата страст към зимните спортове. Понякога прибягват и до непедагогически инструменти като ругатни и злобни шеги, но семейните си го позволяват. След това се утешават в бара.

Спортистки

Те са видими веднага – стилът им е крайно спортен, както и моделът на ските. Карат перфектно, независимо от възрастта си. Обикновено са тренирали или са били в спортно училище. Могат сами да си наточват кантовете и да смажат ските според времето, терена и предпочитанията. Предпочитат компанията на себеподобни. На пистата са от ранна утрин и избират сложни трасета.

Фрийрайд фенки

Карат наистина за забавление. Техниката им невинаги е на нужното ниво, но бързо напредват. Може да изглежда, че тази категория е изчезваща или липсваща, но съществува. Представителките й не се разделят с адреналина дори през лятото. Внимание! Под безформения екип често може да се крият изненадващо добри физически данни.

Old style!

Те са доста уважавани от останалите на пистата – възрастта им може да стигне до преклонната, но карането им е изкусно и съвършено. Често карат с класически модели ски отпреди 15-20 години, но годините им изглеждат елегантно. Пожелаваме ви подобно изискано дълголетие!

Туристки

Най-големият женски „отбор“ на различна възраст, с различен стил, социално положение и ниво на каране. Различна е и мотивацията им: за забавление, ваканция, с компания... Но за тази категория карането на ски обикновено започва с думата „активно“: активна ваканция, активен отдих, активна почивка... Обикновено са в компания и почти липсва собствената им воля що се отнася до видовете практикуван спорт или забавление. С охота споделят по склоновете храната си, водата си, различни други инициативи и т. нат. Често в багажа им присъства китара, карти за игра, а характерна черта за тях е вечният им оптимизъм и липса на претенции, а често и на критерии.

Последни публикации