Обзор на ски колекцията HEAD 2019/2020: част 2

Колекцията ски на HEAD е групирана в шест секции според предпочитанията на скиорите.

Race – от много години е известна като World Cup Rebels и се дели на две подкатегории: World Cup Rebels RD — Race Department (състезателни модели за възрастни и юноши) и World Cup Rebels (за начинаещи и експерти, които предпочитат съревнования по подготвени писти).

Performance – за любителите на „змиорките“ от средно до високо ниво, но не толкова чувствителни към подготовката на склона, както са любителите на Race.

Allride – универсални ски за тези, които предпочитат целодневното каране, независимо от състоянието на пистите.

Freeski – за каране извън пистата.

Women – женски ски.

Junior – ски за деца и младежи.

В първата част разгледахме моделите Performance и Race. Тук може да прочетете подробно представяне и за останалите (с изключение на Junior).

#3 УНИВЕРСАЛНИ СКИ HEAD ALLRIDE

Както подсказва името, това е широка гама модели за начинаещи и експерти. Лекота, удобно каране, снизходителност към грешки, независимо от качеството на склона – това са може би основните характеристики на тази серия, което се състои от две части: V-Shape (комфортни и по-скоро за писти) и Monster (ултракомфортни, за писти и извън тях).

V-Shape

Тази серия е основната новина от миналия сезон и се доказа като отлична. Всички ски са с лека конструкция LYT Tech с дървена или композитна сърцевина и универсален рокер (20%). Радиусите на всички модели са неголеми, което помага за управлението при малки скорости. Всички модели не изискват усилия, позволяват да се отпуснете и да се плъзгате лесно.

V10 – най-широки и динамични, за скиори над средното ниво, запазват комфорта през целия ден. Талия 85 мм позволява лесно излизане извън пистата и комфортно връщане върху нея.

V8 – комфортни ски за средно ниво скиори. Карбонът позволява уверено спазване на дъгата по твърда повърхност, а ските стават по-резки. Но на мек склон не ви трябват допълнителни усилия.

V6 – леки и снизходителни към грешките ски за скиори на средно ниво. Талия 78 мм помага по меките склонове. Лесни за контролиране. Подходящи са дори за начинаещи.

V4 – леки ски за любителите на простите „сини“ писти. По-предпочитани са за каране по писти с относително меко покритие.

V4 XL – широка версия (84 мм) за начинаещи. Помагат за карането и по време на снеговалеж.

V2 – за начинаещи по лесните писти.

Monster

Всички гореописани модели са по-скоро подготвени за писти, но са адаптирани за каране и извън тях и по време на снеговалеж. Докато Monster включва три модела по-скоро за извън пистите, но пригодени за писти. Средни радиуси, Allride rocker (20%), титаново подсилване (в 2 от моделите). Подходящи са за тези, които обичат да карат извън пистите, но и да комбинират дълго каране по подготвени писти.

Monster 88 Ti. Талия 88 мм, титан, радиус 17.4 м – мощен универсален модел за експерти, който изисква добро оборудване и позволява да карате навсякъде. Не е чудно, че много скиори го избират за фрийрайд.

Monster 83 Ti. Малко по-тесни и по-меки от голямата си „сестра“ ски. По-лесни за управление и не толкова взискателни към нивото на подготовка на скиора. С устойчива твърдост, стабилни на пресечен терен, изискват по-малко усилия.

Monster 83 X. По-мека версия без титан. За тези, които предпочитат по-спокойно каране на и извън пистите.

#4 СВОБОДНО КАРАНЕ С HEAD FREESKI

Извън пистата или по неподготвен терен, или пък на специално подготвен парк с фигури – карането по такива трасета е свободата. Всички модели от серията Freeski са леки, но надеждни и издръжливи. Дървената сърцевина е разположена до рокер зоната, там, където контактът със склона е постоянен. В центъра на сърцевината е поставена вложка от материала Koroyd, който икономисва от теглото още повече. Графен и карбон добавят торсионна твърдсот и динамика.

Freeride

В офроуд линията са вече добре познати модели от серията Kore. Създадени по същата технология, но с различна ширина и геометрия – включва от по-леки за управление тесни ски за начинаещи до по-широки за дълбок пухкав сняг. Особено внимание е отделено на теглото: Kore са необичайно леки. С олекотено закрепване Tyrolia, което Head традиционно ползва. Имената на моделите говорят сами за себе си – цифрите означават ширината на талията. Ските са с изцяло дървена сърцевина Karuba, не само на върха, но и на петата, на места, където няма пряк контакт със склона. В центъра има места без дърво, но с вложен материал Koroyd, който намалява теглото на ските. Това е участък в ските, който във фрийрайда не е подложен на най-голямо натоварване. Тази конструкция не влияе на надеждността на ските. Върху сърцевината е положен слой графен – твърд и лек материал, който заедно с карбоновия слой осигурява допълнителна надлъжна защита и торсионна твърдост.

Kore 117 – за дълбок сняг и открити пространства. Трудни са за гора и за тесни пространства, този модел обича свободата.

Kore 105 – по-маневрени са от 117, дават увереност на твърд терен, с меко ходило пета, което позволява бързо „изплуване“ от девствения сняг.

Kore 99 – маневрен и лесен за управление модел, подходящ за скиори на средно ниво, които го намират за по-лесен за каране в сравнение със 105. Като цяло Kore 99 е доста универсален вариант, който Head позиционира като „ски за всички случаи“.

Kore 93 – модел, който позволява да карате както извън пистата, така и на нея. Само 5 мм по-широк от Monster 88 и без титан. Леки при средни скорости, лесни за „изплуване“ от лек сняг. По твърди склонове са комофортни при невисока скорост, но по мек, както и на писта, може да се държат като перфектните ски.

Всички модели в линията са направени в един и същ дизайн и с използването на една и съща технология, дори отклоненията са идентични. Всички са с традиционно отклонение в центъра, което от гледна точка на карането е голям плюс. От една страна широки ски за свободно каране, а от друга – доста голяма контактна зона, която държи добре канта на твърди участъци и дава стабилност на скиора при висока скорост.

Freestyle

Получили славата си още от времето на Jon Olsson – легенда и откривател на много трикове във фрийрайда и парковото каране, тези ски на Head нямат нужда от маркетингов подход за продажбата си. Три са моделите за свободно каране и за трикове – Caddy, Frame Wall, The Show. Силни и възможно най-леки. Рокер и на носа (20%), и на петата (20%) улеснява въвеждането на фигури и приземяването и в двете посоки.

#5 ЖЕНСКИ СКИ HEAD

Всяка година списъкът с женските модели ски на Head се разширява. Основните разлики са лекотата на управлението, геометрията и баланса, които го улесняват. И ако експертите сред жените все още избират късите версии от сериите, изброени по-горе, то болшинството избират модели със специално пригоден за жени дизайн (изключение са професионалните спортисти). В женската линия ски HEAD 2019/2020 има 5 модела за писти, традиционно наричани Joy и, и два офроуд модела – Kore W.

От доста години производителите се опитват да пригодят максимално добре ските към женската конструкция и особеностите на женското каране. В повечето случаи жените на начално и средно ниво карат с натиск в задната част, което принуждава разработчиците да търсят решение на този проблем, адаптирайки геометрията, променяйки силата в отделните части на ските или измествайки зоната на натоварването и позицията на закрепването. Много хора смятат, че разликите между унисекс и женските модели са маркетинг, но веднъж пробвали, разбирате, че не е така. Много мъже са тествали женкси ски и твърдят, че действиетлно нарушават баланса и геометрията на ските, тъй като натискът им е в предната част, натискайки носа. Опитните скиори са доказали с тестове, че в действителност центърът на тежестта е изместен и не е само маркетинг.

Линия ски Head Joy

Тази линия се радва на най-голяма популярност сред жените. Този сезон тя е съществено променена. Всъщност ските са станали като нови, както в дизайна, така и в поведението. Това е особено забележимо при моделите Epic, Super и Total – тестовете доказват, че са по-еластични, което ги прави по-интересни за уверените скиори и по-достъпни за начинаещите.

Pure Joy. Този хитов модел е любим на начинаещите, които го избират, за да могат дълго време след това с него да затвърждават уменията си и да добиват нови. Приятни и лесни за каране, при условие, че няма да бъдат натоварвани със скоростно спускане. Head е добавил графен в отделни слоеве. Радиусът от 11 м е доста къс, което в комбинация с малък рокер улеснява прекантирането. Pure Joy е почти идеалният вариант за женски непретенциозни ски.

Absolut Joy. Модобен дизайн, но по-широк и универсален модел за скиорки на средно ниво. По добре подготвена писта с него може да изрязвате красиви средни и дълги дъги. Талия 79 мм не позволява на ските да се заравят в мекия сняг, а на кадифен сняг правя прекантирането плавно.

Epic Joy. Тясна талия и пълен набор от всички технологии от арсенала на Head. Като цяло са за каране по твърдо покритие, тъй като талия от 65 мм и сравнително тесен нос не дават възможност да излезете от добре поддържаните терени. Пълен слой графен и карбон дават допълнителна твърдост, което обаче запазва ниското тегло. Но Epic Joyвсъщност не са много твърди ски, а добър вариант за широк кръг скиорки. Този модел се вписва доста хармонично в колекцията, заемайки своя ниша от любителки на техническото каране. С тези ски ще чертаете красиви високоскоростни дъги с ясни ръбове и активен поворот към носа, както се полага на асовете в карането. Може да изберете Epic Joy като идеален вариант за усъвършенстване на техниката си.

Super Joy. Динамични ски за уверени скиорки или за отработване на техниката при напреднали. По-спокойни, но не по-малко надеждни в сравнение с Epic Joy. Разширената геометрия (талия 75 мм) придава комофрт на неидеалните склонове, а умеренията радиус добавя увереност по пухкавия сняг. Super Joy е комфортно каране.

Total Joy. Универсални ски за скиорки на средно и напреднало ниво. Талия 85 мм, повече от на останалите в линията Joy, позволява уверено каране по разбити склонове и извън пистите. На равен терен трябва да сте готови за по-забавена скорост и по-бавно прекантиране заради ширината. В късите дъги също ще влизате с допълнително усилие, а в средните и дългите – леко, независимо от качеството на снега под ските. През този сезон този модел е по-динамичен и интересен.

Ски Kore W

Kore 99 W. Истински пудрен снаряд за опитните скиорки. Обича скоростта и точността в контрола. За офроуд каране на високо ниво.

Kore 93 W. По-лесни за управление от 99 W. Лесни за управление при средна скорост при дълбок сняг, но на подготвени писти или на силно амортизирани също не причиняват дискомфорт, въпреки ширината.

Пожелаваме ви отлично каране и приятни мигове на удоволствие с колекцията HEAD 2019-2020.

Последни публикации