Обзор на ски колекция HEAD 2020/2021: част 1

i.Rally е модел ски на HEAD, който бие рекорди по продажби в продължение на редица сезони. Абсолютно заслужено! В крайна сметка марката всяка година работи за подобряване на материала, разработва свои уникални технологии и свой специален разпознаваем стил. Разнообразието обаче на ски колекцията за сезон 2020/2021 е впечатляващо. Австрийските ски майстори са подготвили още изненади, за които с увереност твърдим, че ще ви харесат!

Какво е новото в ски колекцията на HEAD за сезон 2020/2021?

С една дума: много. Промените са големи, а иновациите - доста. Основните се отнасят до “пистовите” модели. Водещата линия SuperShape е с изменения в геометрията на носа, а нов метод на изработка и подсилен профил на страничната стена правят ските по-издръжливи. Titan - сега моделът е по-широк и по-голям, с повече стабилност при високи скорости, заедно с промени в дизайна и удължаване на радиуса. А Speed в момента е с изместен, остър и дързък радиус - истински болид. Доминираща е обаче позицията на Original, който устоя като концептуална линия и след много години се появи отново!

Колекция 20/21 изостави офроуд линията Monster. Женските модели Big Joy, Wild Joy и Great Joy няма да се появят на витрината. Но сред останалите модели има доста “новобранци”, които активно заемат мястото си. Повечето миналогодишни модели са претърпели впечатляващи промени. Конструкцията и геометрията оказват влияние на динамиката, която престава да бъде толкова агресивна като преди. Сега сцеплението, плавното каране и стабилността са повече от уникални и впечатляващи. Но най-важната промяна засяга водещата технология на гамата - Kers. Мисията й е да използва енергията, генерирана по време на влизане в завоя, за създаване на собствена динамика на излизане от него. Kers провокира доста противоречиви мнения: някои вярваха, че законите на физиката работят, а други смятаха, че всичко е въпрос на маркетинг. Няма значение кой е прав, тъй като Kers е заменена от технологията EMC — Energy Management Circuit.

Тази технология има привидно по-проста задача - овладяване на вибрациите и амортизацията. Системата се състои от два керамични пиезоелектрични елемента, разположени отгоре и отдолу, два резистора и въглерод-графенови влакна. Изглежда като самата Kers, но само отстрани.

Kers всъщност е еволюция на системата Chip - първата система, която използва чип в ските. Системата Kers съдържа влакна Intellifibers, които са базирани на пиезо влакна и са интегрирани в “опашката” на ските, както и микрочип и микрокондензатори. Вибрациите на повърхността влияят на влакната Intellifibers, които преобразуват механичната енергия в електрическа и я прехвърлят към микрокондензатори, които съхраняват електрическата енегрия до края на карането. Времето и скоростта на системата се регулират автоматично от микрочипа. В зависимост от нивото и схемата на скованост на ските, предназначението им, сензорите на всеки модел са настроени предварително и индивидуално: колкото по-агресивен трябва да бъде моделът, толкова по-твърда ще остане опашката му под въздействието на системата Kers. Задействането става по следния начин: чрез рязкото повишаване на устойчивостта на опашката на ските, системата повишава реакцията и скоростта на старта - съответно, по-бързо е излизането от завоя и влизането в следващия. Така работи системата Kers.

Така е, но и не е така. Да се каже, че технологията работи на 100%, означава да не се каже нищо. Сега система от пиезоелектрични елементи, резистори и пиезо влакна използва кинетичната енергия на вибрациите, която неизбежно попада на повърхността на ските, превръща я в електрическа енергия и това от своя страна се използва и за борба с вибрациите. Това е вероятно най-доброто решение на марката, въпреки че предишните системи също се радваха на голям успех. Впечатлението вече е, че не ските се движат по-плавно, а буквално склоновете под краката ви стават по-гладки и неравностите изчезват.

Промените в новата ски колекция са забележими. Тази година HEAD има намерение да даде на скиорите това, което те чакат от дълго време - по-голяма завършеност в съвместната работа между ските и склоновете, интуитивно управление и предсказуема възвръщаемост.

Разглеждаме подробно и по ред какви са нововъведенията и какво означават.

Head Worldcup Rebels - богат асортимент за експерти

Ските от тази линия са подобни по пълнеж, цвят и характер на спортната линия World Cup Race Department, но са с по-отпусната геометрия и са “по-снизходителни” към грешките. Всеки от моделите в линията има изразени характеристики, като е трудно да ги объркате помежду им.

Head e-Speed Pro и e-Speed - два състезателни модела с голям радиус, които удовлетворяват както подготвените, така и средните скиори. Ето защо имат еднаква геометрия, но и определни разлики помежду им. e-Speed Pro е по-твърд и взискателен, благодарение на два слоя от 0.8 мм титан и платформа от едно цяло, като на истинските спртни модели. e-Speed съдържа също два слоя титан, но дебелината на всеки е 0.6 мм, а платформата се състои от два елемента. Те са по-малко плътни, което означва - по-еластични, което означва пък - по-толерантни към грешките. Потенциалът и на двата модел започва да се разгръща при средни скорости - когато скиорът набере добра скорост, тогава показват идеалната си динамика.

Head e-Race Pro и e-Race се разграничват помежду си по същия принцип. Разлика от 0.2 мм и по-еластична платформа в модела e-Race. А e-Race Pro е с цяла платформа и два слоя титан, което ги прави по-плътни, бързи и изключително взискателни към техниката на каране. e-Race съдържа по-тънки титанови слоеве, а благодарение на конфигурацията си от две части, платформата има по-голяма еластичност в центъра. Такива ски са подходящи за притежателите на добра техника и леко тегло.

Head e-SL - остър, смел и пъргав модел. Еластичната платформа от две части е идеална не само за каращия, но и за тези, които наблюдават спускането му по склона с безупречна техника на завоя.

i.SLR и i.GSR - това са бестселърите от миналите сезони сред любителските модели със спортен характер. И двата модела комбинират перфектно спортния характер и карането по цял ден. Това са стабилни ски, които обаче позволяват идеално маневриране.

Всички тези ски са обединени от спортния и дързък характер, ярка обвивка и дълга история. В допълнение всеки един от тях смени тази година Kers с ЕМС технология, благодарение на което придобиват по-плавна динамика при влизане и излизане от завои и по-мека агресия.

i.Shape Pro е модел за тези, които търсят спортния дух още в първите си стъпки на ските. Моделът е включен в линията Race, но концептуално се отнася към серията World Cup Rebels, повтаряйки дизайна. Този модел ще помогне на начинаещия да се почувства шампион.

SuperShape - забавление за добре подготвените скиори

От създаването си всяка година линията SuperShape е хедлайнерът на марката. Този сезон HEAD отново е работил върху пълнежа и геометрията. Но това не е достатъчно. В момента линията се състои от 5 модела.

e-Original, който е в основата й, се завърна триумфално и се превърна влидер по маневреност. Зареден със спортен дух от петите до носа, идеален е за тези, които обичат да демонстрират перфектната си техника на къси, добре поддържани писти.

А e-Speed отстъпва място на модела с най-малък радиус - e-Original е с радиус 12.1 м в размер 170 и експлозивен характер. e-Speed означава скорост - това са най-бързите ски в линията.

e-Speed и e-Rally са най-универсалните модели в линията. 78 милиметра в “талията” на e-Rally и подчертан рокер отпред предлага каране не само по идеално трасе, но и през втората половина на деня по разбити склонове.

е-Magnum остава най-комфортният и лесен за употреба - най-меките и послушни ски, еластични, но и с лесен контрол. Идеални са за тези, които са усвоили техниката, но не бързат да чупят рекорди в скоростта.

А e-Titan претърпява драстични промени, но целта му остава същата - да осигурява универсално каране на скиори с всякакви умения. Този модел е тежката артилерия в линията. Винаги широки и твърди, тази година стават още по-широки. Актуализираният Titan е с по-малко изразен рокер. Стабилността и устойчивостта са отчетливи, както винаги.

Линията SuperShape напомня на филмите за супергероите - всеки от тях има своя суперсила и свой корпоративен цвят. Между другото дизайнът е освежен доста приятно. Разбира се, лайтмотивът е смяната на Kers с ЕМС. Промяната в дизайна е оказала впечатляващо влияние върху характера на ските и тяхната динамика. Сега се появява и една допълнителна сила и енергия при излизането от завоя - зависи с каква сила сте влезли в него. Насочването е по-плавно, а кантът е по-предсказуем. В същото време сцеплението не е загубено ни най-малко, агресивността и бързият характер също.

Очаквайте втора част от обзора, в който ще представим линиите Premium Performance, V-Shape, Head Joy и Head Kore.

Последни публикации