На пистата с настинка: може ли и как?

„Не се чувствам добре, малко ми е студено, но пък това едва ли ще пречи на спускането ми.“ Подобни мисли са минавали неведнъж в главата на всеки спортист – любител или професионалист. Настинката е коварно нещо и бързо може да се превърне в инфекция на горните дихателни пътища.

Какво се случва с имунитета?

По време на тренировки най-често вместо през носа, постепенно започваме да дишаме през устата. От детството си помним от уроците по биология, че въздухът, преминавайки през носа, се навлажнява, загрява и освобождава от „вредните“ частици. Т.е. дишането през устата може да доведе до повишено отлагане на вредни частици в дихателните пътища. Честото вдишване през устата може да доведе и до изсушаване на лигавицата, а така тя буквално става по-лепкава и привличаща към себе си замърсявания. Веднага след тренировка със средна и висока интензивност, продължила по-малко от час, в организма се наблюдава увеличение на броя и активността на клетките, борещи се с вируси. Но при по-продължителни тренировки, техният брой може да намалее. Особено в първите два часа след интензивната тренировка. Този кратък период на потискане на имунитета (имуносупресия) след високоинтензивно аеробно натоварване, води до имунологичен „отворен прозорец“, благодарение на който напълно здрав и атлетичен човек става по-податлив на инфекция след спортуване.

В научната литература твърденията са противоречиви, но болшинството потвърждават, че високоинтензивни тренировки по време на съществуваща инфекция е съврзано с повишаване на риска от топлинно изтощение, синдром на следвирусна умора и възпаление на миокарда.

Скоростта на вятъра

Именно от този показател през есенните и зимните дни зависи усещането за студ. Самото бягане може да засили или да минимизира ефекта „студен вятър“. По време на ветровити дни е важно да завършите карането срещу вятъра през първата половина на спортуването. През втората половина умората ви забавя, а тялото ви отделя по-малко топлина, дрехите ви са мокри от пот – тогава вятърът трябва да духа откъм гърба ви. Бягането със скорост 12 км/ч при вятър 3 м/с, духащ откъм гърба ви, напълно изключва ефекта на охлаждане, но при насрещен вятър той е налице.

„Замръзване“ на белите дробове

Често срещан въпрос е дали тренировката в мразовито време и вдишването на студен въздух може да „замрази“ дихателните пътища. Ако вдишвате през носа, а не през устата, рискът да се разболеете заради постъпващия въздух е доста малък. Имайте предвид, че когато температурата е -15 ° C, въздухът, който навлиза в тялото ви, се загрява до около + 15 ° C. Докато въздухът достигне до ларинкса, той се загрява до около + 20 ° C, а при навлизане в белите дробове температурата на входящия въздух е + 30 ° C.

Ако е налице инфекция на дихателните пътища, това нарушава оптималната мускулна функция, а карането изисква много усилия от страна на сърцето и белите дробове.

Правилото за глава и шията

Ако сте се простудили, без да имате температура и не искате да пропускате карането, то може да има дори положителен ефект, като „отворите“ носните си канали и временно облекчите възпалението в носа.

Като цяло тренировки по време на простуда могат да се провеждат при следните условия:

  • Леката тренировка е подходяща при всички симптоми, ако са „над шията“. Обикновено такива са тези, проявяващи се при настикна: хрема, запушен нос, кихане или леко възпалено гърло.
  • Задължително е да регулирате интензивността на тренировката, както и нейната продължителност. Понякога вместо бягане, е по-добре да се разхождате. Или просто се спускайте спокойно, в бавно до умерено темпо, без излишно напрежение.
  • Не спортувайте, ако признаците на симптомите са „под шията“ – тежест в гърдите, кашлица, температура, мускулни болки или лошо храносмилане.

Нека тялото ви бъде треньор: ако се чувствате зле – починете си. Няколко дни почивка няма да се отрази нито на карането ви, нито на постиженията ви. Възобновете редовните си тренировки постепенно, едва след като състоянието ви чувствително се подобри.

Последни публикации