Криотерапията и скиорите: плацебо или реална полза

Сезонът и разгара му не оставят много свободно време за правилно възстановяване на тялото. Но все пак е важно да се грижите за тялото не само след всяка тренировка, но и в дългосрочен план. През последните години широко използван метод за възстановяване е заимстван от професионалните спортисти – криотерапията. Този метод работи за цялото тяло, за да пребори болката и възпалението, предизвикани от физическото натоварване. Дали е просто един добре продаван „революционен начин“, който може би не е толкова ефективен?

Какво е криотерапия

В съвременния спорт се използват методи като потапянето в ледена вана (cold water immersion, или CWI), леден масаж и прилагане на ледени опаковки. В края на 70-те японците въвеждат нова възможност за използване на студа за цялото тяло, чрез охладен въздух. Методът първоначално е бил предвиден да се използва за пациенти с възпалителни заболявания в ставите. След това е бил усъвършенстван с допълнителни протоколи за здрави хора, което позволило на спортистите да започнат да го прилагат за възстановяването си.

По време на криотерапията телесната повърхност се охлажда за кратък период от време (3 минути) от ниски и ултраниски температури (от -70 ° С до -130 ° С) по такъв начин, че да се избегнат измръзвания по повърхността на кожата и обща хипотермия на тялото.

Има два варианта: обща и локална криотерапия. Общата се провежда в специално помещение или криокабина, пълна с охладен газ. В зависимост от обема й, може да стоите неподвижно или да имате възможност за леки движения. При локална криотерапия охладеният въздух засяга само определена зона по тялото.

Привържениците на криотерапията като метод за възстановяване твърдят, че ефектът й е положителен: незабавно облекчава болката, намалява възпалението и засилва защитните свойства на имунната система. Излагането на ниски температури води до свиването на кръвоносните съдове, стимулирайки притока на кръв към вътрешните органи, а след разширяването на кръвоносните съдове, кръвта отново се връща в останалата част на тялото. Ендорфините, освободени през това време, влияят на емоционалното състояние.

Как криотерапията помага на спортистите?

Повечето учени смятат, че мускулното увреждане възниква в резултат на ексцентрични контракции – движенията, които натоварват мускулите в удължено състояние, като например по време на ски спускане. Малките компоненти на мускулната тъкан се разтягат, в опит да поддържат връзките. Но след многократни контракции, могат да се скъсат.

Първоначалното увреждане на мускулите възниква на клетъчно ниво, след което започва последователност от събития, която включва освобождаването на мускулен протеин в кръвта, калций в клетките и образуването на възпалителен отговор.

Важното е да се разбере, че мускулите се увреждат след всяка тренировка, дори и най-леката. При спортист може да се развие оток в различна степен – може да се развие болка, липса на сила и ограничен обхват на движенията. Възпалителната каскада започва веднага след увреждане, въпреки че ефектите й могат да не се усетят в първите 24-48 часа. Формира се синдром на забавеното мускулно движение – DOMS.

Теоретично криотерапията трябва да прекъсне този цикъл на стесняване на повърхностните кръвоносни съдове. Това стесняване има за цел да намали количеството на биологично активните вещества, причиняващи възпаление и по този начин да огранични мускулното увреждане. Но не е сигурно дали криотерапията може да прекъсне напълно възпалителния отговор. Просто ефективно увеличава броя на противовъзпалителните съединения и дава общ противовъзпалителен ефект.

Криосауна или ледена вана?

Когато става дума за подобряване на показателите и на производителността, за спортистите съществуват много възможности, сред които е криосауната. Напълно възможно е студеният въздух да е по-добра система за доставяне на облекчение в сравнение със студената вода, въпреки че законите на физиката казват обратното: водата е по-добър проводник на топлина в сравнение с въздуха. Извлича повече топлина от тялото. Но най-ефективно работи директният контакт на кожата с лед.

Много са мненията за това, че криотерапията е най-чудодейният метод за бързо възстановяване, намляване на болката и възстановяването на цялостното състояние. Дори една сесия повишава нивото на противовъзпалителни компоненти в кръвообращението. Независимо от това степента им на увеличение не е много по-голяма, отколкото след традиционната студена баня, която ефективно охлажда и намалява притока на кръв в долните крайници. Т.е. криосауната е с незначително по-добър ефект от този на ледената вана. Предимството на криосауната е, че повишава настроението. Усещането на еуфория е причинено от изтръпването и пълното отпускане след това. Според учените обаче след многократно използване на криосауната, освобождаването на хормоните като норепинефрин намалява, което води и до по-малък ефект и върху настроението.

Последни публикации