Код за отговорност на скиора

Независимо дали сте начинаещи в зимните спортове или сте радетели за развитието им, важно е да научите, разберете и уважавате кода за отговорност на скиора. Някои може да се посмеят на тази идея, но тя може да спаси живота ви и да ви държи далеч от проблеми, неудобства и нараняване. Ето го!

  • Винаги поддържайте контрол върху тялото си и реакциите си така, че да сте в състояние да спрете или да избягвате сблъсък с други хора и обекти.
  • Хората пред вас са с право на път. Ваша отговорност е да ги избягвате.
  • Не трябва да спирате на място, което спира пътя на останалите или ако сте в затруднена за останалите скиори видимост.
  • Винаги, когато започвате спускане или влизате в писта, поглеждайте назад, за да избегнете сблъсък или за да не пречите на другите.
  • Използвайте свързани подходящи закопчавания, за да сте сигурни, че оборудването ви е винаги с вас.
  • Спазвайте всички знаци и предупреждения. Не влизайте в забранени писти и не карайте извън означените зони.
  • Преди да използвате какъвто и да било лифт/влек, трябва да сте запознати с инструкциите за ползване и да сте способни да се придвижвате безопасно за себе си и за останалите.

Ако сте на пистите и не спазвате някои от изброените правила, не се учудвайте, че ще получите доста неприятни погледи, жестове и обръщения по ваш адрес. Ако сте начинаещи, спестете си излишните разходи за скъпа екипировка и се постарайте да научите първо кода на пистата. След като напреднете, може да се поглезите. Може да си направите услуга и да вземете няколко групови урока, по време на които много добре ще научите всички правила от кода. Освен това няма да ви допуснат на пистата, ако не се научите първо да спирате, завивате и контролирате скоростта си.

Алпийската общност е формулирала в декларация системата от ценности, принципи и правила, произлизащи от тях, които би следвало да спазват практикуващите планински спортове – т.нар.Тиролска декларация

Последни публикации