Какво определя правилния избор на тенис РАКЕТА?

Този въпрос си задават почти всички, разбира се с изключение на професионалистите. Как правилно да изберете тенис ракета сред разнообразието на модели, параметри и дизайн?

Материали и технологии за производство

От какво са направени съвременните ракети? От много материали. За да не се чупи ракетата, производителите използват различни видове графит и го комбинират с други материали. Информацията за тях винаги присъства на етикета на опаковката. Обикновено такива са:

Composite materials (композитен графит и производни) – ракетите са произведени от графит в комбинация с материали като смеси, карографит, фибростъкло, титан и др.

Graphite (високомодулен гарфит) – именно това е основният материал, от който са произведени повечето тенис ракети днес. Графитът е много лек, но стабилен материал, който придава висока мощност на ракетата, без тя да губи чувствителността към топката. Най-добрите си качества достига в комбинация с термопластични смоли и такива със стъклени влакна. Тенис ракетите, при чието производство се използват композитни материали, включващи графит, са подходящи както за начинаещи, така и за професионалисти.

Aluminum (алуминий) – сравнително нескъп материал, използван за изработката на ракети. Именно това е и преимуществото му – ниската цена и дългият срок на годност (и на ползване). Ако с такава ракета ударите земята или някоя друг твърда повърхност, тя няма да се счупи, а само ще се деформира.

Hyper carbon – този материал се използва активно през последните години – разработен е съвместно с NASA и се твърди, че е четири пъти по-добър и по-устойчив, и с 65% по-лек от титана.

Fiberglass (фибростъкло) – една от примесите в състава на материала за тенис ракетите. Позволява да бъде добавена допълнителна гъвкавост.

Titanium (титан) – по игровите си характеристики е доста близка материя до графит. Производителите смесват титан и графит за постигане на идеалното съотношение сила и лекота на тенис ракетата.

Graphene (графен) – използва се в комбинация с графит. Макар и в минимални пропорции заради високата му цена.

Основните характеристики на ракетата са важни за правилния избор

ТЕГЛО (WEIGHT) – на етап обучение е добре да използвате 310 г (+/- 10 г) за мъже и 265 г (+/- 15 г) за жени. За тези, които са усвоили основните техники и удари, е подходяща и по-лека ракета. Ако ракетата се продава с натегнат кордаж, това също оказва влияние върху теглото й (Strung Weight). В документацията на ракетата винаги фигурира теглото й без натегнат кордаж или две величини – със или без кордаж.

Леките ракети (240 – 265 г) осигуряват по-голям контрол и маневреност, но не генерират толкова енергия. Това са по-скоро преходни ракети и са подходящи за младежи или за начинаещи, които все още не са преминали към дълга ракета, помага им да се придвижват по-лесно по корта.

Средно тегло (270 – 295 г) - осигуряват комбинация между мощност и контрол, идеални са за играчи, които са в процес на подобряване на играта си.

Тежките ракети (+300 г) помагат да бъде произведена повече сила зад топката, повече контрол и по-бърз замах.

БАЛАНС (BALANCE) – една от водещите характеристики заедно с теглото. Балансът се маркира в милиметри. При тежките ракети балансът е ориентиран към дръжките – за по-голям контрол и маневреност. Повече мощ, но за сметка на контрола, дават по-леките ракети (280 – 300 г), които са по-балансирани. Най-леките (260 – 280 г) са с баланс, ориентиран към главата и осигуряват повече мощ и маневреност по време на игра.

РАЗМЕР НА ГЛАВАТА (HEADSIZE) – това е площта на повърхността с кордажа, изчислена от края на занитването. Отбелязва се в сантиметри или squared inches. За тези, които избират първата си ракета, най-добре е да гледат Oversize (106-115 sq.in.) или Midplus (90-105 sq.in.) за мъже, и SuperOversize (116-135 sq.in.) или Oversize за жени. Midplus е подходяща за играчи на средно ниво, а Oversize за игра в двойки.

ДЪЛЖИНА (LENGTH) – играчи със среден и висок ръст е най-добре да използват стандартна дължина 68.7 см. или 27 " (squared inches). А по-ниските може да вземат по-дълга ракета с около 1.5/2 см (0.6/0.9 ").

ШАРКА НА КОРДАЖА (STRING РATTERN) – гъстотата на кордажа влияе на стабилността на ракетата, на контрола и на връщането. По-малко количество надлъжни струни (Main) създава условия за увеличаване на мощността на удара и на връщането. По-голямо количество напречни струни (Cross) подобрява контрола. Класическата формула е 16x18 или 16x19,18x20. За по-голям спин: 14x16, 18x16.

РАЗМЕР НА ДРЪЖКАТА (GRIP SIZE) – изборът на грип е от съществено значние и един от най-важните елементи в ракетата. Той трябва да пасва на ръката ви, да е удобен, да е правилната дебелина и дължина според вашите изисквания. Когато хванете дръжката на ракетата, разстоянието между пръстите и дланта трябва да е равно на дебелината на показалеца ви.

Може да си помогнете с избора на ракета, като посетите head.com/en-GB/racquet-finder/

Всеки тенисист, чийто стил на игра все още не е развит, но уменията му са налице, трябва да избере ракета, която едновременно да му позволи да се наслаждава на игарата, но и да я оптимизира и подобри. Изборът на ракета не трябва да се основава на факта с каква ракета играе кумирът ви. Не се съблазнявайте от дизайна или цветовете, нито пък от цената. Това не е случаят, в който по-скъпата или по-модерната вещ е най-подходящата за вас.

Последни публикации